Gönderen Konu: İrade Eğitimi  (Okunma sayısı 101 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5771
İrade Eğitimi
« : Ocak 04, 2024, 08:15:56 ÖÖ »


İrade Eğitimi

Yaşadığımız dönemin en büyük zorluklarından birisi bilgiye kolaylıkla ulaşıp birçok şeyi bildiğimiz hâlde bildiklerimizi istediğimiz şekilde eyleme dökmekte oldukça zorlanmamızdır. “Çalışmam gerek.”, “O tatlıyı yememem gerekiyordu.”, “Spora başlamak istiyorum.”, “Sosyal medyada bu kadar vakit geçirmek istemiyorum.” gibi yapmayı ya da yapmamayı isteyip kendimize söz geçiremediğimiz durumlarla çok sık karşı karşıya kalıyoruz. Bu noktada derdimize derman olacak en önemli güç, irade gücümüzdür. Güçlü bir iradeye sahip insanların iyilik hâllerinin daha yüksek ve hayatlarının neredeyse tüm alanlarında (eğitim, ilişkiler, sağlık, iş vb.) iradesi zayıf insanlara göre daha başarılı oldukları bilinmektedir. Ancak iyi haber şu ki irade eğitilebilir, güçlendirilebilir. Her ne kadar güçlü iradenin temelleri çocukluk döneminde atıldığında işimiz daha kolay olsa da insan her yaşta gelişebilecek potansiyele sahiptir ve irade de gelişebilir, geliştirilebilir.

İrade eğitimine geçmeden önce irade dediğimizde ne anladığımızı tanımlamakta fayda var. İrade, doğru bildiklerimizi severek yapmak, yanlış olduğunu bildiğimiz şeyleri de isteyerek yapmamak konusunda kendimize söz geçirebilmektir. Burada severek yapmak ve isteyerek yapmamak iradenin anahtar noktalarıdır. Çünkü doğru gördüğümüz bir şeyi istemeyerek yapmak zorunda kalmak irade değildir. İrade, enerjik bir kararlılıkla hedeflerimiz için işe koyulmak ve o işi sürdürebilmektir.

Bir davranışı yapmak ya da yapmamak için neden istek yetmiyor da iradeye ihtiyaç duyuyoruz? Bunun bir nedeni, istiyoruz sandığımız şeyin kalbimizin derinliklerinde yer etmemiş, değerlerimizle bütünleşmemiş olmasıdır. İrade eğitiminde bu mesele önemli bir yer tutar. Seçimlerimize, davranışlarımıza rehberlik edecek değerleri belirlemiş, özümsemiş ve bizi heyecanlandıracak kadar sevmiş olmamız lazımdır. Böyle olduğunda irademiz de o değerlere yönelik davranışlara hizmet edecektir. Eğer bir işe dair duygularımız zayıf ve düşüncelerimiz de derin değilse o işe başlamak ya da sebat göstermek mümkün olmaz. Bazen de neyi gerçekten sevip sevmediğimizi bilmediğimiz için hedeflerimize yönelik irade göstermekte zorlanırız. Bizi harekete geçiren şeylerden birisi ilgili hedefe, davranışa eşlik eden güçlü duygulardır. Bu nedenle neyi neden sevdiğimizi iyi analiz etmek, bizim için doğru davranışları sevmek, doğru olmayan davranışları sevmemek noktasında duygularımızı düzenleyebilmek gerekir. Çünkü sevdiğimizi ya da istediğimizi sandığımız şeyler, kendimizi yanlış tanımak, popüler kültürün dayattığı şeyler ya da yanlış insanlarla bir arada bulunmak gibi nedenlerden kaynaklanabilir.

Kendimizi yanlış tanıdığımızda doğru seçimler yapamaz, potansiyelimize uygun hedefler belirleyemez, sonuç olarak da hayal kırıklığı yaşarız. Kendimizi tanımak bize doğru yolu gösteren bir pusula gibidir. Hangi yöne hangi yollarla ve araçlarla gideceğimizi doğru seçmemizi sağlar.

Böylelikle yanlış yolda zaman kaybetmeyiz. Bununla birlikte kendimizi tanıdığımızda dürtülerimizin ne zaman meydana çıktığını, irade savaşına ne zaman girdiğimizi, ne yapınca kaybedip ne yapınca kazandığımızı da bilir, ona göre vaziyet alır, hedefe giden yolda davranışlarımızı yönlendirebiliriz.

Çevremizdeki insanların hayata bakışı, duruşu, alışkanlıkları, değerleri bizi de etkiler. Bu nedenle uzun vadeli hedeflerimiz ve değerlerimizi besleyecek insanlarla vakit geçirmemiz, irade için önemlidir. Yakın dostlarımız, gün içinde vakit geçirdiğimiz arkadaşlarımız, bize rehberlik eden büyüklerimiz ve örnek aldığımız insanların hedeflerimize giden yolda işimizi kolaylaştıracak, bize eşlik edecek insanlar olması, güçlü bir irade için önem taşımaktadır. Aksi takdirde doğru olanın peşinde değil, işe yaramaz geçici heveslerin peşinde ömrümüzü ziyan etme tehlikesiyle karşı karşıya kalırız.

Nasıl çevremizdeki insanları temiz tutmamız gerekiyorsa aynı şekilde zihnimizi temiz tutmak da irade eğitimi için önemlidir. Gözümüzden, kulağımızdan girenler beynimizi, kalbimizi dolayısıyla da kararlarımızı etkiler. Tüm bunlar uzun vadeli hedeflerimiz, doğru bildiklerimizle ilgili olursa irademizi yönetmemiz de kolaylaşacaktır.

Gün içinde yaptığımız basit ya da yorucu işler, aldığımız kararlar da iradeyi yorgun düşürmektedir. Bunun önüne geçmek için alışkanlıklara ve rutinlere ihtiyacımız vardır. İradesi güçlü insanların neler yaptığını inceleyen araştırmacılar, bu kişilerin kendilerini besleyen, davranışlarını güzelleştiren alışkanlıkları ve rutinleri olan ve bunlara bağlı olan kişiler olduğunu gözlemlemişlerdir. Doğru ve yanlış arasında, “yapsam mı yapmasam mı” ikilemine ya hiç girmemekte ya da daha az girmektedirler. Ne yapacakları zaten bellidir ve yanlış onlar için bir seçenek değildir. Dolayısıyla iradeleri gereksiz kararlarla tükenmez, gün içinde gerekli yerlerde daha sağlam irade gösterebilirler.

Tüm bunların başında irade eğitimi ile ilgili hedeflerimiz ve amaçlarımız olmalıdır. Bu hedefler basit, sıradan olmamalı, kendimizi zorlamayı gerektirecek hedefler olmalıdır. Kendimizi zorlamadığımızda, zamanla konfora alışma, potansiyelin ortaya çıkamaması ve rahata meyletme riskiyle karşı karşıya geliriz. Hedefimize ilerlerken olmadı diye pes etmemeli, bir hedefe giden farklı yollar olabileceğini aklımızda bulundurmalıyız. Hedeflerimizi değerli bulmalı, kendimize ve yaptığımız işe değer vermeli, beklentilerimizi doğru belirlemeli ve ne işimizden ne de kendimizden ümidi kesmeliyiz.

Elbette bedenimizin ihtiyaçlarını düzenli, yeterli ve dengeli bir biçimde karşılamıyorsak yukarıda yazanları her ne kadar yapmaya çalışsak da bir süre sonra başarısız olma ihtimali çok yüksektir. Örneğin uyku, ciddi derecede duygularımızı, kararlarımızı, dikkatimizi, öğrenmemizi etkileme potansiyeline sahiptir. Eğer sağlıklı uyku alışkanlıklarımız yoksa hedeflerimizin peşinden gitmek için irademize söz geçirmemiz mümkün olmayacak, tercihlerimiz kısa vadede keyif veren davranışlardan yana olacaktır. Beslenmemiz şeker ağırlıklıysa, sağlıklı beslenmiyorsak irademiz kolay tükenir. Fiziksel aktivite de beynin düşünme, akıl yürütme, karar verme mekanizmalarını olumlu yönde etkilemekte, duygularımızı düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Tüm bunlar irade eğitiminde önemli bir yer tutmaktadır.

İrade eğitimine başlamadan önce bilmemiz gereken bu işin emek, çaba ve zaman gerektireceğidir. İrademizi güçlendireceğiz diye bir anda kendimize çok fazla yüklenir ve bu işin hızlı olacağını düşünürsek hayal kırıklığı yaşar, kendimize güvenimizi kaybederiz. Hayatta birçok şey hemen ve kolay olmaz. İrade eğitiminin de bunlardan birisi olduğunu bilmeli pes etmeden yolumuza devam etmeye gayret etmeliyiz.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Kutsal Yolculuğun Heyecanı Başlarken Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 11:22:37 ÖÖ]


Hac Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 11:14:26 ÖÖ]


Yetim ve Kimsesiz Çocuklara Sahip Çıkalım Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 10:49:10 ÖÖ]


Yalşayan Hurafeler Karşışında Müslümanların Tavırları Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 10:40:06 ÖÖ]


Yalanın Zararları Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 10:02:40 ÖÖ]


Ahiretin kapısı ölümü Hatırlamak ve Ona Hazırlanmak Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:49:11 ÖÖ]


Hicr Süresi Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:32:26 ÖÖ]


Güven Duygusunu Nasıl Elde Ederiz Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:22:28 ÖÖ]


Korku ve Ümit Ahiret İnancından Doğar Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:09:23 ÖÖ]


Süleyman Aleyhisselam Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:00:28 ÖÖ]


Zikir İbâdeti Kalbin Cilâsıdır Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 26, 2024, 09:45:16 ÖS]


Müslüman’ın Müslüman’a Muamelesi Gönderen: KOYLU
[Nisan 26, 2024, 08:47:12 ÖS]


Ölüm Hadisesi ve Mümin’in Tutumu Gönderen: KOYLU
[Nisan 26, 2024, 08:42:28 ÖS]


Kaza ve Kadere İmanın Keyfiyeti Üzerine Notlar Gönderen: KOYLU
[Nisan 26, 2024, 08:36:50 ÖS]


İnsan Hakları, Kadın-Erkek Eşitliği ve Adalet Gönderen: KOYLU
[Nisan 26, 2024, 08:31:26 ÖS]


PCLOUD ÜCRETSİZ ÖMÜR BOYU DİLEDİĞİNİZ KADAR DEPOLAMA ALANINA SAHİP OLMAK Gönderen: andrewmemut
[Nisan 26, 2024, 05:30:06 ÖS]


İnsan ve Dua Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 26, 2024, 07:59:29 ÖÖ]


İman Etmeyenler Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 26, 2024, 07:33:17 ÖÖ]


Sorumluluk Bilinci Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 26, 2024, 06:57:24 ÖÖ]


Resulü Müctebâ Efendimiz (S.A.V.): “10 Haslet Vardır Ki Helak Olma Sebebidir Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 26, 2024, 06:43:20 ÖÖ]

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41