Gönderen Konu: İhramda İken Neden Bazı Şeyler Yasaklanmıştır  (Okunma sayısı 98 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5789
İhramda İken Neden Bazı Şeyler Yasaklanmıştır
« : Eylül 18, 2023, 08:17:33 ÖÖ »


İhramda İken Neden Bazı Şeyler Yasaklanmıştır

Hac ve umreye niyet edenler, niyet edip ihrama girdikten sonra, kendileri için bazı yasaklar başlar, daha önceleri helal iken, ihramla başlayan ve yapılması mahzurlu görülen bazı şeyler yasaklanmıştır. Bu yasakları şu şekilde sıralamamız mümkündür:

 1-Cinsi münasebette veya buna davet edici davranışlarda bulunmak,

2-Günah ve isyan, arkadaşlarla çekişip mücadele etmek,

3-Av hayvanı öldürmek, veya ava çıkmış olana yardım etmek,

4-Dikişli elbise giymek, ayakkabı giymek, başa herhangi bir şey örtmek,

5-Saç kesmek ve tıraş olmak, vücut kıllarını yolmak, sakal kısaltmak tırnakları kesmek.

6-Koku sürünmek, Harem dahilinde ağaç ve yeşillikler kesmek ve koparmak.

Tüm bu yasakların hacca varan kimse için anlamı olmalı, neden bunları yapmaktan men edilmiştir? Bunlarla ilgili kendisine neden bir sınır ve bir zaman tanınmıştır. Harem’de yapılması mahzurlu olarak, kabul edilen şeyler, ihrama girmeden Harem bölgeye varmadan, tümüyle kendisine caiz ve helal iken, niçin bir an da kendisine haram kılınıyor?

Bütün bu yasakların elbette bir muhrim (ihramlı) mümin için hiçbir şey anlamsız ve gayesiz değildir. Her şeyde bir gaye, binlerce mâna veya hikmetler vardır. Bazen bu mânaların bir kısmına, veya bazı hikmetlere muttali olabiliyoruz, bazen de, birçok hikmet ve mânalarından yoksun olabiliyoruz. Birçok yerde şunu zikrettik, zikretmenin gerekliliğine de inanıyoruz ve diyoruz ki, hac şiardır, meşairdir, remizdir, semboldür. Kısacası bunları anlamak için akl-i selim olmak gerek, bunların içindeki gizli sırları keşmetmek için ise, keskin kalp gözü ve idrak-i selim gerekir.

Allah bizi emin Haremine Mekke’sine, evine Kabbe’ye davet ederken, Kur’an diliyle şöyle buyurmaktadır: “İnsanları hacca çağır, yürüyerek veya binekler üstünde uzak yollardan sana gelsinler Ta ki, kendi menfaatlerine şahit olsunlar. Allah’ın onlara rızık olarak verdiği hayvanları belli günlerde kurban ederken, O’nun adını ansınlar...”[1]

İnsanları hacca çağır nidası boşuna değildir, çünkü hac bir mahşer provası, dünya nimetleri ve zevklerine biraz ara vermek, biraz tatil yaparak hakka varma, nefsiyle hesap görme ve hesaplaşma yeridir. Allah bu hesaplaşma gününde sana ağırlık verecek şeylerden, seni bu büyük günde meşgul edecek, Allah’ı anmadan mahrum bırakacak şeylerden uzak durmanı sana emrediyor. Allah senden gönlünün hepsini, sevginin tamamını buraya yönlendirmeni ve Kabbe merkezli olmasını istiyor, gözün bir şefaatçi arasın, ellerin dua için havaya doğru açık dursun, dudaklarında telbiye tesbih ve tekbirler hiç eksik olmasın, kıyamette senin leh ve aleyhinde şahitlik edecek bütün uzuvlarınla hacda ol, meşairde meş’ari’l-Haram’da, Hira’da Sevr’de ve Makam-ı İbrahim’de ol.

Dünya zevkinden olan, gönül eğlendiren ve gününü gün etmek için bir araç olan av bu yerde yoktur; avlanma hiç olmamalı, şeytanın avı olmaktan uzak durulmalıdır. Tıraş olup, dünyalıklarını giymiş gözünün önünü görmeni engelleyen o muhteşem elbisenle buraya yakışmazsın. Mahşere doğru yürürken dünyalıklarının ayağına dolanıp yürümeni engellemesine müsaade etme! Elbisenden soyutlan, herkesin giydiği aynı kumaşı, aynı rengi, aynı kefeni giy, dikkat et, dikişsiz olsun tıpkı kefen gibi, başın açık olsun, zevcene yaklaşma, farklılığını elbisenin cinsi ve rengiyle ortaya koymaya çalışma, bu bir zillettir. Sen ise aziz olmak ve şerefliler ordusuna kayıt yapmak için burdasın.

Yeşillik ferahlıktır, bir güzellik ve hayvanların gıdasıdır. Çevrenin güzelliği onu korumakla olur, onu kesmek, onu katletmek olur. Hacca niyetlenip giden kardeşim, her birimiz Mekke’den bir ot kesersek ağacını kırarsak, zaten sıcak ve yeşili çok az olan bu yer neye döner. Mümin burada ve her yerde temiz olmalı, temizliğe riâyet etmeli, çevreci olmalı ve çevreyi korumalı ve buranın yeşilini, ağacını, hayvanını korumalıdır.

Mekke’nin her yeri Haremdir, oraya haram hiç bulaşmamalı saf ve temiz tutulmalıdır, çevresi çöpler kalesi yapılmamalı, içip yediklerimizin artıklarını gelişi güzel sağa sola atmamalıyız. İnsanlık; medeniyeti, temizliği, düzenli olmayı, biz müslümanlardan öğrendi, ancak elimizden kaçırdığımız, güzelliklerimizi kendi ellerimizle katlettik. Bunu yeniden elde etmek, İslâm’ı yaşamak ve hac bilinci ile şuurlanmaktır. Ne mutlu bu şuuru elde edenlere!...

--------------------------------------------------------------------------------------------------
 
[1]    Hac, 22/27-28[

 


* BENZER KONULAR

Zekt Mali Bir İbadettir 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:54:39 ÖÖ]


Zekt Mali Bir İbadettir Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:45:27 ÖÖ]


Manevi Seyahat Hac Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:38:59 ÖÖ]


Sabrın Sonu Selamettir Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:31:56 ÖÖ]


2014 - Asfa Temiz Kalpler Korosu - Tertemiz 320 kbps + Wav Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:21:20 ÖÖ]


Resûlullah Efendimize Tabi Olmak Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:08:34 ÖÖ]


İnsan ve İnsanlık Gönderen: türkiyem
[Dün, 08:25:05 ÖS]


İslam’ın Kadına Verdiği Değer Gönderen: türkiyem
[Dün, 08:20:33 ÖS]


Kulluk Bilinci Gönderen: türkiyem
[Dün, 08:12:12 ÖS]


İnsan Onuru Mukaddestir Gönderen: türkiyem
[Dün, 08:07:04 ÖS]


İslam’ın Engelliye Bakışı Gönderen: türkiyem
[Dün, 08:02:58 ÖS]


Zaralı Alışkanlıklardan Korunmak Gönderen: anadolu
[Dün, 07:19:12 ÖÖ]


Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı Gönderen: anadolu
[Dün, 07:13:25 ÖÖ]


İslam Ahlakı Gönderen: anadolu
[Dün, 07:08:04 ÖÖ]


Mutaki Olmak Gönderen: anadolu
[Dün, 07:03:31 ÖÖ]


İbadetin Özü Dua Gönderen: anadolu
[Dün, 06:57:45 ÖÖ]


Haya – Ahlak – İmandır Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:34:05 ÖÖ]


İkiyüzlülük- Münafıklık – Manevi Bir Hastalıktır Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:28:39 ÖÖ]


İslamda Birlik ve Beraberliğin Önemi Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:21:39 ÖÖ]


İnsanlara İyi Muâmele Etmek Aklın Yarısıdır Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:12:43 ÖÖ]

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41