Gönderen Konu: SEVAPLARINI KİME VERİYORSUN  (Okunma sayısı 243 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
SEVAPLARINI KİME VERİYORSUN
« : Kasım 10, 2018, 02:58:52 ÖS »
"Sevaplarını Kime Veriyorsun?"

 Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla,

Allah'ın Rahmeti ve Bereketi üzerimize olsun.

İnsanı yaratan ve nefsinin ona neler fısıldadığını en iyi bilen Rabbimiz, insana nefsini tezkiye etmenin yollarını göstermiştir. Kuran-ı Kerim’de birçok ayet-i kerime, bizi nefsimizin kötü huyları hakkında şuurlandırmaktadır. Ahirette büyük pişmanlık sebebi olacak kötü huylardan biri de başkaları hakkında kötü zan besleme ve arkasından kötü konuşma yani gıybet huyudur.

Tasavvuf irfanımıza göre Allah-u Zülcelâl insanı kendisine muhabbetle kulluk etmesi için yaratmıştır. Kalbin İlahi muhabbetle dolması için ise nefsani kin, nefret ve husumet gibi duygulardan temizlenmesi; Allah'ın kullarına karşı meveddet ve merhametle bezenmesi gerekmektedir.

Gıybet ise hem sevgisizlik ve merhametsizliğin neticesidir hem de sonuç olarak daha çok sevgisizliğe sebep olur. Bu sebeple kalp tasfiyesine çok önem verilen tasavvuf yolunda gıybet bize en çok zarar veren alışkanlıklarımızdan biridir. Oysa biz gıybetin bu sebep ve sonuçları üzerinde hiç düşünmemekte, onu ağzımızdan çıkıp havaya karışan önemsiz bir şey zannetmekteyiz.

Ne yazık ki şeytanın en büyük hilelerinden biri de bize hatalarımızı önemsiz ve küçük göstermektir. Halbuki küçük gibi görünen nice şeyler vardır ki tesirleri büyük olabilmektedir. İşte küçük gördüğümüz hatalardan biri olan gıybet de kalplerimize huzursuzluk vermekte, kardeşlik bağlarımızı koparmakta, birbirimize karşı sevgi ve güven hislerimizi yaralamaktadır.

Bilhassa hanım kardeşlerimiz gıybet ve gıybetin sebep olduğu huzursuzluklar sebebiyle çok incinmektedir. Yaratılış olarak hassas ve insan ilişkilerine karşı duyarlı olan hanımlar, çoğu zaman sonu düşünmeden söylenip geçiliveren sözler yüzünden gereksiz yere gönül kasveti yaşayabilmektedir. İşte bu yüzden gıybetin neticelerini iyi düşünmeli, bu kötü adetten tamamen vazgeçmek için ciddi gayret göstermeliyiz.

Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi vesellem bizleri daima hiçbir günah ve hatayı küçük görmememiz konusunda uyarmaktadır. Rasulullah sallallahu aleyhi vesellemin elinde büyümüş olan sahabe Enes Radıyallahu anh buyuruyor ki:

“Siz (genel olarak bu zamandaki insanlar) öyle bazı (kötü) işler yapıyorsunuz ki, onlar sizin güzünüzde kıldan daha incedir(daha küçüktür). Oysa biz Hz. Peygamber aleyhisselatu vesselam döneminde onları helak edici (büyük günahlardan) sayardık.” (Buhari, Rikak, 32)

İşte biz de bu sayıda Allah dostu Rabbani alimlerden Seyda Muhammed Konyevi hazretlerinin sohbeti ve rehberliği vesilesiyle bu günahtan nasıl vazgeçebileceğimizin yollarını öğrenmeyi amaçladık. Allah-u Zülcelâl hepimize hakkıyla istifade etmeyi nasip etsin. Amin.

Hatice Kübra Ergin.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42