Gönderen Konu: Temelimiz Sağlam Mı  (Okunma sayısı 133 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı KOYLU

  • *****
  • İleti: 2126
Temelimiz Sağlam Mı
« : Kasım 26, 2023, 08:31:58 ÖÖ »


Temelimiz Sağlam Mı

Bir bina yapmayı planlayan ve insan hayatını, sağlığını önemseyen bir müteahhit önce zemin etüdü yapar sonra da alt yapıyı sağlam yapmanın gayretine koyulur. Temelini sağlam yapmadığı bir binanın kendisine ilerisi için referans olamayacağını akıllı insan hesap eder. Ya da şöyle diyelim; kendisine daha sonrası için iyi bir reklam olmayacak çalışmalar iş hayatının bitmesi anlamına gelir. İnsan hayatına kastetmesi de dünya ve ahiret ağırlığı olarak kendisine yeter de artar bile.

Benzer çok fazla misal oluşturabilir. Örneğin, kendisini eğitim camiası içerisinde konumlandırmış bir insanın eğitimini temelden sağlam alması gerekmektedir. Sadece alan bilgisi yetmez, kaliteli öğretmenlik için. Psikoloji başta olmak üzere birçok ilim dalında yetkin olması da önemlidir. En önemlisi de manevi olarak donanımlı olması, yaptığı işin geleneği ve geleceği açısından fazlaca önemlidir.

Bu yazımızda sadece dünyamızı değil ahiret binamızı da etkileyecek olan İslam’ın beş temel esasından birincisini, Kelime-i Şehadeti yazmaya gayret ettik.

Hayat Mühendisimizden En Sağlam Bina Tarifi

İbn Ömer radıyallahu anhümâ'dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"İslâm dini beş esas üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed'in aleyhisselam Allah'ın resulü olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, hacca gitmek ve ramazan orucunu tutmak." (Buhârî, Îmân 1, 2; Tefsîrusûre (2), 30; Müslim, Îmân 19-22. Ayrıca bk. Tirmizî, Îmân 3; Nesâî, Îmân 13)

Bu hadis üzerine ciltlerce kitap yazılmış ve yazılmaya da devam ediliyor. Biz ise bu beş temel esas bizim için ne ifade eder onun üzerinde duracağız.

Hayatın En Kapsamlı Cümlesi

Kelime-i Şehadet, okunmuş ve anlaşılmış olan bir kanunlar topluluğunun altına atılan imza gibidir.

Muhteşem kainat içerisinde en muazzam yapı olan İslam’ın giriş kapısıdır. Alelade ezberlenen ve söylenen bir cümle değil, geçmişi-geleceği, dünyayı-ahireti etkileyen, öğrendiğimiz ve öğreneceğimiz en özel cümledir.

Başka bir açıdan ele alırsak konuyu, anlaşılmadığı sürece hayatımızın ve ahiretimizin kıymeti olmayacak kadar önemli bir kavram. Allah’tan başka ilah yok demek, kendini otorite zannedenlere bir manifesto ve sahtelere bir kapak fotoğrafı niteliği taşır. Hayatı, yaşanması gereken ilkelere bağlamak anlamına da gelir. Sözünü dinleyeceğin, itaat edeceğin ve en çok sevmen gerekeni tanımak demektir. O zaman İlah kavramının sözcük ya da terim anlamından çok yaşamdaki karşılıkları ne denli anlam buluyor bakmak gerekir. Koro halinde son nefeste söylenilmesi için ezberlenmiş bir cümle olmaktan öte, birey, aile ve toplum olarak anlaşılarak yaşanması zorunlu olan bir hayat düsturudur şehadet cümlesi.

Sadece Allah’ın azze ve celle ilah olarak kabul edilip tanıklık edilmesi değildir bu muhteşem cümle. Aynı zamanda dünyada kendimize edineceğimiz önder ve örneğin de seçilmesi anlamı taşır. Eşhedü enne Muhammeden Abduhu ve Rasuluhu cümlesi de bize hayat düsturu öğreten şahıs ve ideolojilere sert bir yumruk atmaktır. Bir daha hayatımızda diriltmemek üzere yere sermektir onları. Allah’ın en güzel kulu ve elçisi Peygamberimiz aleyhisselam nasıl bir hayat yaşadı sorusunu yanıtlamak gerekir. Hem kul hem de elçi olarak yeryüzünde emsali bulunmaz rahmet esintisi sergiledi Üsve-i Hasene Efendimiz.

İşte tam da burada sadece övgü dolu yazılar, naatlar ve duygu dolu sözler yerine, Allah’ın elçisi hayatımızın neresinde demeliyiz?

Rasulullah Efendimizin yaşadığı hayatı öncesiyle sonrasıyla analiz ederek cehaletimizi giderecek okumalar yapmalı, kaybettiğimiz değerleri tekrar kazanmak için bir çaba göstermeli, en önemlisi de karanlıkta kalmış hayatımız ve milyarlarca hayata nur olacak bireysel ve toplumsal ışığı yakmanın cihadını kuşanmalıyız. Dünyanın ihtiyacı olan en önemli eksiği, yolunda gidilmeye değer rehberi kaybetmesidir.

Biz Müslümanız. İnsanlığı darboğazdan kurtaracak reçeteler bizde. Ama kullanmadığımız reçete ne bize ne de insanlığa fayda sağlar. Edebiyatını yapmaktan hoşlandığımız konuları ciddiye alarak zerreden kürreye kadar hissetmeli ve yaşamalıyız.

Selam ve Dua ile…

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Kutsal Yolculuğun Heyecanı Başlarken Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 11:22:37 ÖÖ]


Hac Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 11:14:26 ÖÖ]


Yetim ve Kimsesiz Çocuklara Sahip Çıkalım Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 10:49:10 ÖÖ]


Yalşayan Hurafeler Karşışında Müslümanların Tavırları Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 10:40:06 ÖÖ]


Yalanın Zararları Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 10:02:40 ÖÖ]


Ahiretin kapısı ölümü Hatırlamak ve Ona Hazırlanmak Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:49:11 ÖÖ]


Hicr Süresi Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:32:26 ÖÖ]


Güven Duygusunu Nasıl Elde Ederiz Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:22:28 ÖÖ]


Korku ve Ümit Ahiret İnancından Doğar Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:09:23 ÖÖ]


Süleyman Aleyhisselam Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:00:28 ÖÖ]


Zikir İbâdeti Kalbin Cilâsıdır Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:45:16 ÖS]


Müslüman’ın Müslüman’a Muamelesi Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:47:12 ÖS]


Ölüm Hadisesi ve Mümin’in Tutumu Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:42:28 ÖS]


Kaza ve Kadere İmanın Keyfiyeti Üzerine Notlar Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:36:50 ÖS]


İnsan Hakları, Kadın-Erkek Eşitliği ve Adalet Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:31:26 ÖS]


PCLOUD ÜCRETSİZ ÖMÜR BOYU DİLEDİĞİNİZ KADAR DEPOLAMA ALANINA SAHİP OLMAK Gönderen: andrewmemut
[Dün, 05:30:06 ÖS]


İnsan ve Dua Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:59:29 ÖÖ]


İman Etmeyenler Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:33:17 ÖÖ]


Sorumluluk Bilinci Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:57:24 ÖÖ]


Resulü Müctebâ Efendimiz (S.A.V.): “10 Haslet Vardır Ki Helak Olma Sebebidir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:43:20 ÖÖ]

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41