Gönderen Konu: İman Çiceğinizi Sususz Bırakmayın  (Okunma sayısı 88 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı KOYLU

  • *****
  • İleti: 2131
İman Çiceğinizi Sususz Bırakmayın
« : Şubat 13, 2021, 03:13:25 ÖS »
İman Çiceğinizi Sususz Bırakmayın

Hayatın iniş ve çıkışları gibi, duygularımızın da iniş ve çıkışları vardır. Manevi duygularımız, buna dahildir. Bazen kendimizi Allah’a çok yakın hissederken, bazen‘Affet Yarabbi!’ diyerek uzaklaşma pişmanlığımızı dile getiririz. Dünya işlerine kendimizi çok kaptırınca, ibadetlerimiz gevşer.

Hepimiz Müslüman olarak doğma şerefine sahibiz. Müslüman olarak doğmak, iman çiçeğinin tohumuna sahip olmaktır. Her insan bu tohumla doğar. Bizim şansımız, bu tohumu besleyen Müslüman bir çevrede doğmuş ve büyümüş olmaktır. Çevremizden görerek ve okuyarak, bu tohumu toprağa ekip büyütmemiz gerekir. Elimizde hazır tohumla dünyaya geldiğimize göre, işimiz garanti mi? Değil elbette. İman bir çiçektir. Her çiçek gibi sulanmaya ve bakıma ihtiyacı var. Pekî bu tohumu nasıl besleyecek, nasıl sulayacak, nasıl misk kokulu bir çiçeğe dönüştüreceğiz?

İman tohumunu besleyen, misk kokulu bir çiçeğe dönüştüren iki önemli aracımız var. Biri bilgi diğeri eylemdir. İkisinden biri eksik olursa tohum çürür, çiçek kurur.

Bilgi imanı güçlendirir

‘Allah’tan hakkıyla ancak Alimler korkar’ ayetinin de işaret ettiği gibi, kainatı derin bir şekilde okuyan, ilmi derinliği olan insanların, Allah korkusu daha çok olur. Allah’ı sadece yaratıcı olarak değil, yarattıklarıyla da hakkıyla tanıdığı için, Allah’ın güç ve kudretini bildiği için Alimler övülmüştür Kuran’da.

Yaratıcının gücünü ve büyüklüğünü fark eden insanın korkusu, imanını arttırır. Uçağa binen insanların, imanları varsa, camdan bakarken hissettikleri de budur. Allahın büyüklüğü karşısında insanın küçüklüğünü ve acizliğini, derin bir şekilde hissettiğimiz yerlerden birisidir uçak.

Kuran’da ilim merkezli tavsiyelerin ve tefekkürün açtığı kapılardan bahseden ayetlerin çokluğu bundandır. Zerrenin küçüklüğü de kainatın büyüklüğü de, imanı olan insanın imanını arttırır, iman çiçeğini sular.

İman çiçeğinizi her gün mutlaka sulayın. Mutlaka her gün kitap okuyun. Yeni şeyler öğrenin. ‘Bugün Allah için ne yaptın?’ afişini sağa sola asmak, bizim güzel geleneklerimizdendir. ‘Bugün iman çiçeğinizi sulamak için ne kadar okudun?’ diye afiş asmalıyız burnumuzun ucuna. Bir Müslüman’ın günlük ibadetleri arasında okumak yoksa, kendini mutlaka sorgulamalı ve ‘oku’ emrini yerine getirme gayreti içerisinde olmalı.

Eylemsizlik paslandırır

İmanı besleyen eylem, ibadettir. İki tür ibadet besler iman çiçeğini. Bireysel ve sosyal ibadetler. Bireysel ibadetler, hepimizin bildiği namaz, oruç, hac, zekat gibi her Müslüman’ın yerine getirmesi gereken bedensel ibadetlerdir. Sadece bireysel ibadetleri yerine getirmek yeterli değil. Sosyal ibadet, iyilik yapıp iyiliği yaymaktır. Esnaf ise yalan söylememek, çürük mal satmamaktır. Komşularla ve akrabalarla iyi ilişkiler kurmak, helal para kazanıp, helal yolda para harcamaktır. Ağaç dikmekte bir sosyal ibadettir, hasta ziyareti yapmakta. Yalan söylememekte bir sosyal ibadettir, yalan söylemenin günah olduğunu anlatmakta.

İman çiçeğini sulayan eylem ibadetini bir kuşa benzetirseniz, bireysel ibadet bir kanadı ise sosyal ibadet diğer kanadıdır.‘Namazımı kılarım ama sattığım arabanın takla atmış bir araba olduğunu müşterime söylemeden pahalıya satarım’derseniz, kuşun tek kanadı kırdığınız için uçuramazsınız. Yüz tane öğrenci okutacak kadar zengin ve cömert olabilirsiniz ama ‘namaz kılmak bana zor geldiği için kılmıyorum’ derseniz, kuşun diğer kanadını kırmış olursunuz.

Eylemsiz demir paslanır, bakımsız bahçe yaban otları ile dolar. ‘Dikenin tohumu yoktur’ der büyüklerimiz. Diken, boş bırakılan, çiçek yetiştirmek için emek sarf edilmeyen, bakımsız bırakılan bahçede, kendiliğinden büyür.

İlimsiz iman kör, ibadetsiz iman topaldır. Kör göremez, topal ilerleyemez. Kör, doğru yöne gitmek isterken yanlış yöne gider, topal doğru yönü bilir ama ilerleyemez. Kuran merkezli bilgi yol haritasıdır. Haritaya sahip olmak yetmez, eyleme geçmeden mesafe alınmaz.

Çiçeğin kokusu

Çiçek sadece göze hitap eden bir güzelliğe sahip değildir. Birde kokusu vardır. İman çiçeğinin kokusu samimiyettir. Samimiyet (ihlas) bu çiçeğin kokusuna misk olur. Koku güzelse koklamak isteyende çoğalır.

 

 


* BENZER KONULAR

Mutsuzluk Kilo Aldırıyor Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:26:02 ÖÖ]


İslâm Ahlâkı-Ahlâkı Güzelleştirmenin Yolu Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:16:18 ÖÖ]


Çocuklarda Çalma Davranışı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:10:15 ÖÖ]


Ayrılığın Acısı ve Tatlısı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:03:45 ÖÖ]


Son Peygamber Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:38:32 ÖÖ]


Abdullah Akbulak - Kutlu Doğum 320 Kbps + Wav Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:30:08 ÖÖ]


Sana sığınırız Ya Rabbi! Gönderen: melek
[Dün, 06:33:30 ÖS]


Kabirdeki Kişi Tekrar Dünyaya Gelse Sizce Ne İle Uğraşır Ne Yapardı Gönderen: melek
[Dün, 06:19:41 ÖS]


Fitne Adam Öldürmekten Daha Kötüdür Gönderen: melek
[Dün, 06:14:32 ÖS]


En Kötü Körlük İdrak Körlüğüdür Gönderen: melek
[Dün, 06:10:00 ÖS]


Kıyametten Sonra Mezarından İlk Diriltilecek Olanlar Gönderen: melek
[Dün, 06:05:30 ÖS]


Abdullah Akbulak - Dertli Yol 320 kbps + Wav Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 05:45:18 ÖS]


Cemaat Anlayışımızı Mümin Sorumluluklarımızı Gözden Geçirelim Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:44:31 ÖÖ]


Müslüman Gençlere Zikir Bildirisi Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:27:36 ÖÖ]


Kıskanmak ve Muş Gibi Yapmak Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:20:23 ÖÖ]


Dinine Tarihine Kültürüne Bağlı Gençler Yetiştirmek Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:13:57 ÖÖ]


Meyyit – Ölü - Ziyârete Gelenleri Tanır Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:07:16 ÖÖ]


Abdullah Akbulak - Zakirin Gözyaşı 2001 - 320 Kbps - Wav Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:37:43 ÖÖ]


Abdullah Akbulak - Sensiz Ağlar 2003 - 320 Kbps - WaV Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:34:13 ÖÖ]


Rabbin Gazabını söndüren kulunu Rabbine Sevdiren Gönderen: türkiyem
[Mayıs 04, 2024, 09:20:31 ÖÖ]

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42