Gönderen Konu: Aile İçi Şiddetin Çocuklar Üzerindeki Etkisi  (Okunma sayısı 119 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5771
Aile İçi Şiddetin Çocuklar Üzerindeki Etkisi
« : Ağustos 30, 2023, 07:39:20 ÖÖ »


Aile İçi Şiddetin Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Aile, çocuklar için güvenli ve destekleyici bir ortam sağlamalıdır. Ne yazık ki bazı ailelerde, aile içi şiddet gibi travmatik olaylar yaşanabilir. Aile içi şiddet, ebeveynler arasında veya ebeveynler ile çocuk arasında gerçekleşen fiziksel, duygusal veya cinsel şiddet şeklinde ortaya çıkabilir.

Çocuk, direkt şiddete maruz kalmasa dahi şiddeti görüp şahit olması çocuk için travmatik etkiye sahiptir. Bu yazımızda, aile içi şiddetin çocuklar üzerindeki etkilerini ele alarak çocukların psikolojik, duygusal ve sosyal gelişimlerini nasıl etkileyebileceği açıklanacaktır.

Psikolojik etkiler

Aile içi şiddet, çocukların psikolojik sağlığını olumsuz yönde etkiler. Şiddete maruz kalan çocuklar, kaygı, depresyon, öfke sorunları, duygu düzenleme güçlüğü, uyku ve yeme problemleri, travma sonrası stres bozukluğu gibi psikolojik sorunlarla karşılaşabilirler.

Çocuğu bir ağaç, aileyi de bir toprak olarak düşünelim. Ağacın yetiştiği toprakta eksiklikler veya zararlı maddeler varsa ağacın yapraklarının canlılığı, büyümesi, serpilip uzaması, yeni tohum vermesi gibi tüm süreçler sekteye uğrar. Aynı şekilde aile içi şiddete maruz kaldığında çocuğun, fiziksel ve duygusal gelişimi sekteye uğrar. Büyüyüp serpileceği uygun ortama sahip olmaz. Ayrıca aile içi şiddete maruz kalmak çocuğun bakım verenleriyle güven temelli bir ilişki kurmasına engel olur.

Çocuk, ilişki kurmayı ailede öğrenir. Olaylara nasıl tepki vereceği, sınırların ne olduğu, üzüntü, hayal kırıklığı gibi zor duygularını nasıl ortaya çıkartacağını... Kısacası kişiliğinin yapı taşları ailede atılır. Aile içi şiddete maruz kalan çocuklarda doğru rol modelle büyümediği için kişilik yapılanmasında bazı problemler gözlemlenebilir.

Şiddetin tekrar etme riski, çocukların gelecekte başkalarına ya da kendi kendilerine şiddet uygulama olasılığını da artırabilir. Akranlarına, kardeşlerine, ileride eşine, kısacası kendinden güçsüz gördüğü kişilere fiziksel veya duygusal şiddet uygulamaya yatkın olabilir.

Duygusal etkiler

Aile içi şiddet, çocukların duygusal sağlığını da olumsuz etkiler. Şiddete maruz kalan çocuklar, düşük özgüven, kendine değer verme sorunları, duygusal denge eksikliği ve ilişki kurma zorlukları gibi sorunlarla karşılaşabilirler.

Bizler duygu kodlarıyla dünyaya geliriz. Hepimizin içinde öfke, mutluluk, endişe, kaygı gibi birçok duygu vardır. Mizaca göre şiddeti ve yoğunluğu farklı olsa da hepimiz fizyolojik olarak bu duyguları hissedecek şekilde dünyaya geliriz. Duyguları isimlendirmek, düzenlemek ise ebeveynlerimiz tarafından öğrendiğimiz bir süreçtir. Örneğin öfke duygusu hepimizin içinde var. Kimimiz bağırarak kimimiz içine atıp susarak kimimiz vurup kırarak ortaya çıkartırız. İçte hissedilen duygu aynı ama dışarı yansıması farklı farklıdır. Bu farklılığı belirleyen en önemli faktör, ebeveynlerin duygularını nasıl yaşadığıdır ve çocuğun yaşadığı zor duygulara nasıl tepki verdiğidir. Dolayısıyla aile içi şiddete maruz kalan çocuklar doğru rol model ile büyümediklerinden, duygularını düzenlemekte ve ifade etmekte güçlük yaşayabilirler.

Sosyal etkiler

Aile içi şiddet, çocukların sosyal ilişkilerini olumsuz etkiler. Şiddete maruz kalan çocuklar, arkadaşlarıyla uyumlu ilişkiler kurma, empati yetenekleri geliştirme ve sosyal becerileri kullanma konusunda zorluklar yaşayabilirler. Şiddetin yaşandığı ortamda büyüyen çocuklar, toplumda ve okulda uyum sağlama konusunda sıkıntılar yaşayabilirler. Sorunlarını şiddet temelli bir şekilde çözmeleri okulda disiplin sorunlarına neden olabilir. Okula devam etmekte, akademik başarı elde etmekte zorluk yaşayabilirler. Toplum tarafından etiketlenme ve dışlanma hatta okuldan atılmaya dahi neden olacak olaylar yaşayabilirler.

Şiddete maruz kalıp daha içe çekilen, pasif tepkiler gösteren çocuklar da olabilir. Bu çocuklar belki de çevre tarafından göze batmaz ve daha uyumlu görülebilirler. Fakat bu onların yardıma ihtiyacı olmadığı anlamına gelmez. Sorunlarla baş etme şekilleri daha kabul edilebilir ve toplum düzenini bozmayacak şekildedir. Sessiz, sakin, kendi hâlinde olabilirler. Onları fark etmek ve ihtiyacını anlamak çok önemlidir.

Uzun vadeli etkiler

Aile içi şiddetin çocuklar üzerindeki etkileri uzun vadeli olabilir. Şiddete maruz kalan çocuklar, yetişkinlik döneminde de psikolojik sorunlarla mücadele etme eğilimindedirler. Aile içi şiddete maruz kalan çocukların şiddeti devam ettirmesi, sorunlarını şiddet temelli çözme olasılığı yüksektir. Araştırmalar göstermiştir ki fiziksel şiddet göstermese bile duygusal şiddet uygulamaktadır. Şiddet bir nevi şiddeti doğurmaktadır.

Sonuç olarak

Aile içi şiddet, çocukların sağlıklı gelişimini engelleyen ciddi bir sorundur. Şiddetin etkilerini anlamak, çocukları koruma ve onlara destek sağlama konusunda önemli bir adımdır. Aile içi şiddeti önlemek ve etkilerini azaltmak için toplum olarak bilinçlenmek, şiddetin sona erdirilmesi ve çocukların sağlıklı bir ortamda büyümesinin teşvik edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Aile, toplumun en küçük yapısıdır. Bir toplumu değiştirmek istiyorsak en küçük yapısı olan aileden başlamamız gerekmektedir. Dolayısıyla şiddetsiz bir aile ortamı oluşturmak, toplumsal şiddeti azaltmak için de çok önemli bir konudur.

Hilal Ramazan.

Uzman Psikolog.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Kutsal Yolculuğun Heyecanı Başlarken Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 11:22:37 ÖÖ]


Hac Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 11:14:26 ÖÖ]


Yetim ve Kimsesiz Çocuklara Sahip Çıkalım Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 10:49:10 ÖÖ]


Yalşayan Hurafeler Karşışında Müslümanların Tavırları Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 10:40:06 ÖÖ]


Yalanın Zararları Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 10:02:40 ÖÖ]


Ahiretin kapısı ölümü Hatırlamak ve Ona Hazırlanmak Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:49:11 ÖÖ]


Hicr Süresi Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:32:26 ÖÖ]


Güven Duygusunu Nasıl Elde Ederiz Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:22:28 ÖÖ]


Korku ve Ümit Ahiret İnancından Doğar Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:09:23 ÖÖ]


Süleyman Aleyhisselam Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:00:28 ÖÖ]


Zikir İbâdeti Kalbin Cilâsıdır Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:45:16 ÖS]


Müslüman’ın Müslüman’a Muamelesi Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:47:12 ÖS]


Ölüm Hadisesi ve Mümin’in Tutumu Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:42:28 ÖS]


Kaza ve Kadere İmanın Keyfiyeti Üzerine Notlar Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:36:50 ÖS]


İnsan Hakları, Kadın-Erkek Eşitliği ve Adalet Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:31:26 ÖS]


PCLOUD ÜCRETSİZ ÖMÜR BOYU DİLEDİĞİNİZ KADAR DEPOLAMA ALANINA SAHİP OLMAK Gönderen: andrewmemut
[Dün, 05:30:06 ÖS]


İnsan ve Dua Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:59:29 ÖÖ]


İman Etmeyenler Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:33:17 ÖÖ]


Sorumluluk Bilinci Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:57:24 ÖÖ]


Resulü Müctebâ Efendimiz (S.A.V.): “10 Haslet Vardır Ki Helak Olma Sebebidir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:43:20 ÖÖ]

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41