Gönderen Konu: Müslüman Bir Genç Nasıl Olmalı  (Okunma sayısı 136 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı melek

  • Global Moderator
  • *****
  • İleti: 2151
Müslüman Bir Genç Nasıl Olmalı
« : Ocak 20, 2023, 09:39:06 ÖÖ »
Müslüman Bir Genç Nasıl Olmalı

İnsan hayatının en verimli çağı gençlik çağıdır. Gençlik, kişinin enerji dolu ve hareketli olduğu en dinamik çağıdır. Gencin yaşadığı biyolojik değişimin etkileri, psikolojik ve sosyolojik alanlarda da görülür. Dinçlik, zindelik, çeviklik, aktiflik, canlılık, heyecanlılık, delikanlılık, yiğitlik, mertlik, duygusallık, hızlılık, acelecilik, acemilik, tecrübesizlik bu dönemin en belirgin özelliklerindendir. Ergenlik dönemi için “yeniden doğuş” diyen psikologlar olmuştur. Çünkü bağımsız bir kişilik sahibi olma, toplumdaki yerini ve rolünü öğrenme tam olarak bu dönem içerisinde gerçekleşir.

Kur’an’da Gençler

Hz. Peygamber, peygamberliğinin ilk yıllarından itibaren yanında gençler vardı. Birçok yaşlılar İslam’a şiddetle karşı çıkarlarken, gençler müslüman olmuş ve İslam’a destek vermişlerdir Allah Teâlâ, bizden yaradılış gayesine uygun bir gençlik ve kulluk isterken, bir yandan da Kur’an-ı Kerim’de bunun örneklerini vermiştir.

Hz. Âdem’in oğullarından birincisi, olumlu, sorumlu, Allah’a ve başkalarına saygılı, takvalı bir genç iken; ikincisi hırslı, kıskanç, nefsine esir olan, kan dökmekten dahi çekinmeyen olumsuz bir tiplemeyi gözler önüne sermiş, (Maide, 5/27-31).

Daha genç yaşlarındayken, Hz. İbrahim (a.s.), puta tapan kavmiyle tek başına mücadele etmiş, (Enbiya, 19/57-60).

Hz. Yusuf (a.s.) bütün olumsuz şartlara rağmen nefsine “dur” diyebilmiş, (Yusuf, 12/23–24). Hz. Musa (a.s.), iffet ve namus timsali olmuş, (Kasas, 28/23-26).

Hz. Yahya (a.s.) birçok yönüyle çocuklara ve gençlere örnek gösterilmiş, (Meryem, 19/12-13). Genç Meryem’in beşeri bir ilişki olmaksızın, mucizevî bir şekilde nasıl anne olduğu ve oğlu İsa’yı doğurduğu, suçlamalara karşı kendisini nasıl savunduğu, Hz. İsa ve ona tabi olan yardımcıları Havariler de Allahın çok genç yaşlarda hidayet verdiği müslümanlardan olmuştur. (Meryem, 19/29-34).

Lokman (a.s.)’ın genç oğluna yaptığı tavsiyeler, aslında onun şahsında bütün gençliğe yapılmıştır. Allah’a şirk koşmaması, ana-babaya iyi davranması, evladını şirke zorlamaları halinde buna itaat etmemekle birlikte onlarla güzel geçinmesi, Allah’a yönelenlerin yoluna girmesi, Allah’ın her şeyden haberdar olduğu ve bunları karşısına çıkaracağı, namazı kılması, iyiyi emredip kötülükten vazgeçirmesi, başa gelenlere sabretmesi, insanları küçük görüp yüz çevirmemesi, yeryüzünde böbürlenerek yürümemesi, yürüyüşünde bile tabii olması ve sesini kısması onun tavsiyeleri arasındadır. (Lokman, 31/12-19).

Ashab-ı Kehf olarak bilinen gençlerin inançlarını yaşama uğruna, ülkelerini terk edip bir mağaraya sığınmaları,(Kehf, 18/10).

Allah tarafından Peygamber Efendimizin ahlakının övülmesi (Kalem, 68/4).

Yukarıda sıraladıklarımız gençlerimiz için birer örnektir.

Gençliğin Önemi

Gençlik çağının başı ergenliktir. Bu dönemin başlangıcı kızlar için 11-21, erkekler için 13-21 yaşlar arası olarak bilinir. Ergenlik dönemi, biyolojik, psikolojik, zihinsel ve sosyal açıdan gelişimin olduğu çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemidir. Hz Peygamber (s.a.s.) gençliğin önemine dikkat çekerek; “Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini bilin. Ölümden önce hayatın, hastalıktan önce sağlığın, meşguliyetten önce boş zamanın, fakirlikten önce zenginliğin, ihtiyarlıktan önce gençliğin kıymetini bilin.

İnsan Allah’ın verdiği bütün nimetlerden sorguya çekilecektir Allah teala, bu gerçeği Kur’an-ı Kerim’de şöyle anlatmıştır: “O gün, hepiniz bütün nimetlerden sorguya çekileceksiniz “ (Tekasür, 102/8). Gençlik bulunmaz bir nimettir bir millet gençlerinden iyi yolda yararlanırsa hem o millet için hem de insanlık için faydası olur. Hz. Peygamber de, kıyamet gününde arşın gölgesinde barınacaklar arasında, “Rabbi’ne ibadet ederek yetişen gençleri” de sayarak, gençken dinî yaşamanın önemine işaret etmiş; başka bir hadisinde de, “İnsanoğlu, Kıyâmet gününde; gençliğini nerede ve nasıl harcadığından...

sorguya çekilmedikçe yerinden ayrılamaz”3 buyurarak, gençlik enerjisinin Allah’a kulluk inanç, ibadet ve ahlâkî görevlerini yerine getirmesi ve insanlığa hizmet uğrunda değerlendirilmesi gerektiği mesajını vermiştir “Her doğan, İslâm fıtratı üzerine doğar, sonra anası babası onu yahudi veya hristiyan veya Mecusi yapar.” Bu itibarla iman açısından ana-babalara çok görevler düşmektedir.

Bir anne baba için çocuğu en değerli varlıktır. Bu değerli varlığı en güzel şekilde yetiştirmek anne ve babanın öncelikli görevidir. Hz. Peygamber (s.a.s.) “Hiçbir baba çocuğuna güzel terbiyeden daha üstün bir miras bırakamaz”  buyurarak çocuk terbiyesinin önemini vurgulamıştır. Gençlik, bir toplumun taze filizleridir. Gençlerimize sunacağımız en değerli armağan, onlara bırakacağımız en kıymetli hazine, güzel ahlaktır. Eğitim insan yetiştirme sanatıdır. Her bir eğitimci çocukların ruh ve düşünce dünyalarını güzel fikirlerle bezeyip onları ahlâklı birer insan olarak yetiştirmelidirler.
Genç Sahabiler

Hz. Peygamber’in, sahabelerinin büyük çoğunluğu gençti. İlk müslümanlardan cennetle müjdelenen on kişiden tamamı gençlerden meydana gelmiştir. Bedir ve Uhud Ashabı genellikle gençlerden oluşmuştur. Kırkıncı müslüman Hz. Ömer (r.a.), İslam’la şereflendiğinde 33 yaşındaydı. Sahabe arasında Hadis, Fıkıh ve Tefsir alanındaki derinlikleriyle temayüz eden Abdullah b. Ömer, Abdulah b. Abbas, Abdulah b. Zübeyr, Abdulah b. Amr b. As (r.a.) genç âlimlerdi. Medineli Ensar arasında kendilerine Kurra Hafızlar denilen 70 genç vardı.6 Tabii ki Bilal, Ammar, Yasir gibi çok sayıda genç sahabî vardı. Hz Peygamber (s.a.s.)’in çok sevdiği torunları, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin (r.a.) Peygamberimiz (s.a.s.) tarafından müslüman gençliğe model gösterilmiş ve ümmete “cennet gençlerinin efendileri” şeklinde takdim etmiştir. Peygamberimiz (s.a.s.) gençlere çok değer verirdi.

İslâm uğruna zulme ve baskıya cesaretle göğüs geren ilk müslümanlar gençlerden idi.

Mesela Hz. Ali, Câfer-i Tayyar, Zübeyr bin Avvâm, Talha, Sa’d b. Ebî Vakkas, Mus’ab bin Umeyr, Abdullah İbn Mes’ûd, Abdurrahman bin Avf, Bilal ve Süheyl ve diğer sahabe Efendilerimiz İslâm ile şereflendiklerinde yirmi yaşın altındaydılar. Ebû Ubeyde bin Cerrah, Zeyd b. Harise, Osman b. Affan ve Hz. Ömer Efendilerimiz otuz beşlerinin altındaydılar. Hazreti Ebû Bekir Efendimiz de İslâm’a girdiğinde otuz sekiz yaşından fazla değildi. İlk sahâbeler arasında Rasûlullah (s.a.s.) ile yaşıt olan tek sahâbe Ammar b. Yâsir, ondan daha yaşlı olan sahâbe ise Ubeyde b. Haris Muttalibî idi.

Hz. Peygamber (s.a.s.): insanların en üstününün kimler olduğu yönündeki bir soruya, “Benim asrımdır (benim dönemimde yaşayanlardır)”

Cevabını vererek kendi asrında yaşayanların değerine işaret etmiştir. Sahabeler, Hz. Peygamber’i model aldıkları için başardılar, kaliteli müslüman oldular. Dünya ve ahiret hayatını mutluluğa dönüştürdüler.

Günümüz Gençliği

Gençlik, insan hayatının en kritik anıdır. Bu dönemde insan hayırda da, şerde de büyük mesafeler alabilir. Gençlik, kontrolsüz ve gelişi güzel geçirilen bir dönemin adı olmamalıdır. Yüce Alla bizleri şöyle uyarıyor: “Fe eyne tezhebûn / Nereye gidiyorsunuz?

Bu gidiş nereye?” (Tekvîr, 81/26) Günümüz gençliği nereye gidiyor?

Günümüz gençliği, sigara, içki, uyuşturucu, kumar, zina ve tüketen, gösterişe, zevke, eğlenceye, oyuna, modaya uyan, paylaşmaktan uzak, ben merkezli, kendi değerlerine yabancı, çevreye karşı duyarsız kalmak gibi bir kişiliğe sahip olma tehlikesiyle yüz yüzedir. Gençliğin değerinin bilinmesi, her türlü kötü ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, Allah’a karşı olan kulluk görevlerini yerine getirmek, ailesi ve topluma karşı sorumlulukları yerine getirmekle mümkün olur.

Gençlerimizin tutarlı, dürüst, iyi niyetli, ailesine, milletine ve insanlığa faydalı kişiler olması için; onların maddi imkânlarını düşündüğümüz gibi; çocukluktan itibaren manevi açıdan da iyi yetişmesi için gerekli tedbirleri almalıyız. Gençlik, huzur ve barış toplumu oluşturmanın geleceğe ümitle bakabilmenin ve milletlerin bekasının teminatıdır. Gençlik çağının başı olan ergenlik, dini açıdan sorumluluğumuzun başladığı dönemdir. Onun için, varlık sebebimizi, niçin yaratıldığımızı, nereye gideceğimizi, kısacası hayatımızı sorgulamalıyız. Günümüz gençliğinin en önemli sorunu, yaratılış gayesinden habersiz olmalarıdır. “Allah, gençliğini Allah’a itaatle (arzularının peşinden gitmeyen, haramlardan kaçınan) geçiren genci beğenir, sever”10 Bu öyle bir müjdedir ki, insanın tüm sevdiklerinden, beğenisini kazanmak istediği bütün şahıslardan daha değerli, daha yücedir.

Hz. Peygamber (s.a.s.) gençleri zina ve fuhuştan korumak ve kurtarmak için onlara şu tavsiyede bulunmaktadır: “Gençler, sizden gücü yeten evlensin. Çünkü evlenmek, gözü harama karşı korur, namusunu, iffetini muhafaza eder. Evlenmeye gücü yetmeyen de oruç tutsun, çünkü oruç şehveti kırar.”

Maalesef günümüzde gençler; bir kısım film, gazete, dergi, televizyon, bilgisayar, internet ve benzeri iletişim vasıtalarıyla ahlâkî ve manevî değerleri zedeleyici şekilde yönlendirilmektedirler. Gençlik; Anne-babaya, büyüklere ve çevreye saygı, hoşgörü sabır ve yardımlaşma, Allah, Peygamber ve insan sevgisi, kurallara uyma, doğruluk, inanç, ibadet ve güzel ahlâk sahibi olma bilinci, güzel erdemler bu dönemde kazanılır.

Gençler, kötü arkadaşlıkların ve alışkanlıkların edinildiği mekânlardan uzak durmalı, buna karşılık iyi arkadaşlar edinmelidir. Kötü alışkanlıkların sebepleri arasında bilgisizlik manevi boşluk inanç zaafı eğitim zafiyeti aile yapısındaki bozukluk, geçimsizlik, özenti gibi muhtelif sebepler sayılabilir. Başta sigara, içki, uyuşturucu, kumar olmak üzere birçok kötü alışkanlıklar gençlik döneminde edinilir. Bu açıdan anne ve babalar çocuklarına çok dikkat etmeli, onları kötü alışkanlıklardan korumalıdır.

Müslüman Gencin Vasıfları

Müslüman bir genç nasıl olmalı? müslüman olmak bir nimettir. Bir ayrıcalıktır. Ama aynı zamanda bir sorumluluktur. Görev yüklenmektir. Hayatımı vahiyle inşa etmektir. Örnek olmaktır. Samimi ve dürüst olmaktır... Muhammedi bir ahlakla ahlaklanmaktır. Yüce Allah, müslümanların vasıflarını ve onların dünya ve ahrette kurtuluşa, mutluluğa ereceklerini Kur’an-ı Kerim’de şöyle belirtmektedir:

Onlar Rablerine şirk koşmazlar. (Mü’minun, 23/5).

Onlar İman edip, salih amellerde bulunurlar. (Bakara,2/25).

Allah’tan korkup günahlardan sakınırlar. (Al-i İmran,3/15).

Bollukta da darlıkta da infak ederler. (Al-i İmran,3/134.

Öfkelerini yenerler. (Al-i İmran,3/134).

İnsanlardaki haklarından bağışlama ile vazgeçerler. (Al-i İmran,3/134).

Çirkin bir hayâsızlık işledikleri ya da nefislerine zulmettikleri zaman, Allah’ı hatırlayıp, hemen günahlarından dolayı bağışlanma isterler. (Al-i İmran, 3/135).

Yaptıkları kötü şeylerde bile bile ısrar etmezler. (Al-i İmran, 3/135).

Allah’a ve Rasulüne itaat ederler. (Nisa, 4/13)

Namazı kılarlar, zekâtı verirler, Peygamberlere inanır, onları savunup desteklerler. (Mâide, 19/12).

Doğru sözlüdürler. (Mâide, 5/119).

Hicret ederler, Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad ederler. (Tevbe, 9/20)

Güzel davranışlarda bulunurlar. (Yunus, 10/26).

Rabbimize kalpleri tatmin bulmuş olarak bağlanırlar. (Hud, 11/23).

Tevbe ederler. (Meryem, 19/60).

Emanetlerine ve ahitlerine riayet ederler. (Mü’minun, 23/8).

Namazlarını (titizlikle) korurlar. (Mü’minun, 23/9).

Hayırlarda yarışırlar. (Fâtır, 35/32).

İhlâslı/samimidirler. (Saffat, 37/40).

Allah’ın ayetlerine iman ederler. (Zuhruf, 43/69).

Bizim Rabbimiz Allah’tır deyip sonra dosdoğru bir istikamet tuttururlar. (Ahkaf, 46/13).

Takva sahipleridir. (iyi mü’min olmaya çalışırlar). (Muhammed, 47/15).

Gönülden Allah’a yönelip, dönerler. (Kaf, 50/32).

Görmedikleri halde Rahman’a karşı içleri titreyerek korku duyarlar ve içten Allah’a yönelmiş bir kalp ile gelirler. (Kaf, 50/ 33).

İhsanda bulunurlar. (Zâriyat, 56/16).

Seher vakitlerinde istiğfar ederler. (Zâriyat, 56/18).

Yarışıp öne geçerler. (Vakıa, 56/10).

Adaklarını yerine getirirler ve şerri (kötülüğü) yaygın olan bir günden korkarlar.

(İnsan,76/7). Ona duydukları sevgiye rağmen yemeği, yoksula, yetime ve esire yedirirler.

(İnsan,76/8). Peygambere gereken saygıyı gösterirler. (Hucurat, 49/3).

Allah’ın rızasını dileyerek sabrederler. (Ra’d,13/20-23).
Şükrederler. (Ahkâf, 35/15-16).

Bunlar Yüce Rabbimiz tarafından cennetle müjdelenmiştir. Kişi bu mükâfata, Cennet’e imanı, ibadeti, güzel ahlakı ve yararlı işleriyle erişecektir.”İman etmiş olarak, kadın-erkek kim güzel bir davranış sergilerse ona dünya ve âhirette güzel, mutlu ve huzurlu) bir hayat yaşatacağız ve onların mükâfatlarını, yapmakta olduklarının en güzeli ile vereceğiz.” (Nahl, 16/97) buyrulur.

1- Gençler, yaratılış gayesini bilmeli ve ona uygun yaşamaya gayret etmeli,

2- Dünya hayatının imtihan hayatı olduğunu unutmamalı,

3- İnanç ve ibadet görevlerini yerine getirmeli, her gün beş vakit namaz kılmalı,

4- Güzel huylu olmalı,

5- Ahlâkî vazifeleri yerine getirmeli,

6- Anne ve babaya saygılı olmalı, onları üzecek şeylerden sakınmalı,

7- İradesi kuvvetli olmalı,

8- Bilgi sahibi olmalı,

9- Kimseye muhtaç olmayacak kadar bir geliri olmalı,

10- Dünya ve âhirette mutlu, huzurlu olmak için çalışmalı ve duâ etmeli,

11- Sağlıklı olmalı (beden ve ruh sağlığına dikkat etmeli),

12- Mutlu bir aile yuvasını oluşturmaya gayret etmeli. (Eşler arasındaki mutluluğun formülü 6 s’de gizlidir. Sevgi, saygı, sadakat, sorumluluk, sabır ve sağlıklı cinsî hayat),

13- Mal mülk hırsına kapılmamalı,

14- Kanaat sahibi olmalı (elindekiyle yetinebilmeli),

15- Sade bir hayat yaşamalı, israf ve lüksten uzak olmalı,

16- Genç kızlar tesettüre uygun giyinmeli, cazip, çekici vucut hatlarını belli eden giysilerden ve davranışlardan kaçınmalı,

17- Gençler, İslam’a uygun bir evlilik yapmalı, İslam dini evlilik dışı ilişkileri (flörtü) yasaklamış, zinaya götürecek söz ve davranışlardan uzak durulması istenmiştir. (İsra 17/32)

18- Günümüz gençliğin problemlerinden biri de ahlâkî çöküntüdür. Ahlakî bozulmaların temelinde dünyevileşme olgusu son derece önemlidir. Dünyevileşme, insanın kendisini dünyanın çekiciliğine kaptırması, onun esiri konumuna gelmesidir. Dünyevileşme günümüz insanının en önemli sorunlarından biridir. Bu sebeple müslümanlar, dünyevileşme tehlikesinin farkına vararak gerekli tedbir ve önemleri almalı,

19- Gururlu, kibirli ve inatçı olmamalı,

20- Haline şükretmeli,

21- sabretmeli,

22- Ümit içersinde olmalı,

23- Yersiz korkulara kapılmamalı, aşırı üzüntü ve karamsarlıktan sakınmalı,

24- Hayata olumlu bakmalı, bardağın dolu tarafını da görmeli, (çünkü güzel gören, güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır, mutlu huzurlu olur.)

25- Cömert olmalı, insanlara iyilik yapmalı,

26- Ufak şeyleri dert edinmemeli,

27- Başarı için azimli, kararlı olmalı ve gayret etmeli,

28- Başarılı ve iyi kişileri model almalı,

29- Hayatı güzel ve anlamlı yaşamalı,

30- Anı en güzel şekilde yaşamalı, her an doğru olan, ne ise onu yapmalı,

31- Tatlı dilli, güler yüzlü olmalı,

32- Doğru, dürüst, sevecen ve samimi olmalı,

33- İyi giyinmeli, temiz ve tertipli olmalı,

34- Vefa, sadakat ve adaletli olmalı,

35- Kazancın helâl olmasına çok dikkat etmeli,

36- Tevekkül sahibi olmalı,

37- İstişâre/danışma ve tevazu içinde olmalı,

39- Çevreye güler yüz, sevgi, bilgi, tecrübe, hürmet, hizmet, ikram saçmalı,

40- Doğayla iç içe olmalı, zaman zaman eşi ve çocuklarıyla tatil ve piknik yapmalı,

41- Spor yapmalı, böylece bedenini ve zihnini zinde tutmalı,

42- İçki, kumar, zina, haksızlık, ahlâksızlık, hırsızlık, kıskançlık, cimrilik, israf, gıybet,

dedikodu, iftira ve yalan gibi kötü davranışlardan uzak durmalı,

43- Tövbe etmeli, öz-eleştiri yapmalı, hatalarını düzeltmeli,

44- Çalışkanlık, dayanışma, adalet ve paylaşım bilinci içerisinde olmalı,

45- Empati yapmalı (kendisini karşısındakinin yerine koymalı), kendisi için istediğini başkası için de istemeli,

46- Önyargıdan uzak, hoşgörülü (esnek) olmalı,

47- Vaktini boşa geçirmeyip, dünya ve ahirette yarar sağlayacak bir şeyle meşgul olmalı,

48- Sözünde durmalı,

49- Sevgi, saygı duymalı ve kibar olmalı,

50- Misafirperver olmalı,

51- İslam’a uygun yaşamaya mâni olmaya çalışan nefis ve şeytana karşı gereken tedbir alınmalı,

52- Yardımsever, bağışlayıcı, fedakâr, iyi ve güvenilir olmalı,

53- Merhametli ve şefkatli olmalı,

54- İnsanlarla iyi geçinmelidir,

55- Dindarlığı rant Olarak asla Kullanılmamalı,

56- İslam’ı doğru bir şekilde öğrenmeli, yaşamalı ve davet, tebliğ görevini de aksatmamalı,

57- Gençlere ölüm hatırlatılmalı ve nice gençlerin hayatının baharında ölümle tanışmakta olduğu ve hiç kimsenin Azrail (a.s.) ile “ne kadar yaşayacağı hususunda” sözleşme yapmadığı sık sık belirtilmeli,

58- İyi çevre ve iyi arkadaş edinmeli,

59- Kur’an ve sünnete bağlı kalmalı,

60- Bu gibi güzel davranışlar kişiyi dünya ve ahirette mutlu, huzurlu eder. Kötü davranışlar da kişinin mutsuz, huzursuz olmasına sebep olur. Dünya ve âhirette mutlu, huzurlu olmak için, yaşadığımız ânı en güzel şekilde yaşamalıyız. O an, doğru olan ne ise, onu yapmalıyız. Ne mutlu dünya ve âhiret saâdeti için gereğini yapmaya gayret edenlere!

-------------------------------------------------------------

1- Müslim, İmare 46

2- Buhâri, Ezan 36

3- Tirmizi, Kıyamet 1

4- Müslim, Kader, 22-25

5- Tirmizi Bir 33

6- Ahmed b. Hanbel, Müsned, c. 3, s. 235

7- İbn Mace Mukaddime, 11

8- Tefhîmü’l-Kur’ân, c 2, s 330

9- Muslim, Fedailü’s-Sahabe, 52

10- Müsned, IV, 15

11- Buharî, Nikah, 2; Müslim, Nikah, 5

12- Ebû Dâvûd, Edep 4833

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Dinin Faydası Önce Dünyadadır Gönderen: KOYLU
[Bugün, 08:02:58 ÖÖ]


Hayatı Kul Olarak Yaşamak Gönderen: KOYLU
[Bugün, 07:53:03 ÖÖ]


Ahir Zaman Bilinci Gönderen: KOYLU
[Bugün, 07:43:18 ÖÖ]


Ölüm Gününüz Doğum Gününüz Olsun Gönderen: KOYLU
[Bugün, 07:37:24 ÖÖ]


Cemiyette Hayır Koymayan Günahlar Gönderen: KOYLU
[Bugün, 07:26:30 ÖÖ]


İman Ettik Demekle Kurtulacakmısınız Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:53:43 ÖÖ]


Mutlu Evlilikler Nasıl Gerçekleşir Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:45:50 ÖÖ]


Kaliteli Kulluğun Kriterleri Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:37:45 ÖÖ]


Mucize Bir Yeteneğimiz Konuşmak Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:30:58 ÖÖ]


Her Hastalığın İlâcı Vardır Yalnız Ölüme Çare Yoktur Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:17:54 ÖÖ]


Kuran'a Daha Sıkı Sarılmak Gerek Gönderen: melek
[Dün, 08:42:36 ÖS]


İnsanoğlunun Yükü Ağır Gönderen: melek
[Dün, 08:37:25 ÖS]


Ahir Zamanda Doğru Düşünebilmek Gönderen: melek
[Dün, 08:28:33 ÖS]


İtikadın Bozulması Amelleri Heba Eder Gönderen: melek
[Dün, 08:18:31 ÖS]


Allah İle Arama Kimse Giremez Gönderen: melek
[Dün, 08:08:08 ÖS]


Zekt Mali Bir İbadettir 1 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:54:39 ÖÖ]


Zekt Mali Bir İbadettir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:45:27 ÖÖ]


Manevi Seyahat Hac Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:38:59 ÖÖ]


Sabrın Sonu Selamettir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:31:56 ÖÖ]


2014 - Asfa Temiz Kalpler Korosu - Tertemiz 320 kbps + Wav Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:21:20 ÖÖ]

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41