AİLECE ORUÇ AYINI YAŞAMAK
Sahabe-i Kiram Efendilerimiz radiyallahu anhüm hazeratı tam 9 yıl Peygamber Efendimiz (S.A.V.) ile Ramazan ayı orucunu birlikte tuttular. Onlardan öğrendiğimize göre Efendimiz (S.A.V.) üç aylar girince müminleri Ramazan ayına hazırlamak için hatırlatmalarda bulunurdu. Gelecek ayın önemli bir misafir olduğunu hatırlatırdı. Böylece Sahabe-i Kiram hazeratı Ramazan ayını özlemle karşılamaya hazırlanırdı. Hazırlandıkları gibi de karşılarlardı.
Biz de Ramazan ayını Sahabe-i Kiram gibi özledik, dört gözle yolunu bekledik ve bu aya kavuştuk, elhamdülillah… Çünkü bu ayda günahlarımız bağışlanacak. Hatalarımız af edilecek. Dileklerimiz hayırlısıyla kabul edilecek. Rabbimize sadakatle kulluk yapmaya başladık, elhamdülillah.
Teklif ediyorum: Bu Ramazan ayında ailece nasıl bir atmosfer oluşturalım; muhasebesini yapalım:
* Din, ibadet, inancı hayata dönük yaşama konusunda duyarlılığımız ne kadar? Düşünelim bakalım.
* Hanımlar! Makyajdan nasibini alan yüzünüzle, dar giysilerden nasibini alan bedeninizle, arada bir elinize aldığınız Kur’an-ı Kerim ile nasıl bir inanan hanımefendi portresi çiziyorsunuz? Bunun farkında mısınız?
* İzlediğiniz magazin haberleri ve dizilerden şaşkına dönen zihniniz günün ne kadarında size Allah’ı hatırlatıyor? Hiç düşündünüz mü?
* Bundan sonra İslami bir atmosferde yaşayalım deme vaktinin geçmek üzere olduğunun farkında mısınız?
* Ailenizde yetişen çocuklarda dini duyarlılık var mı?
Orucun terbiye edici özelliği vardır. Allah’ın (C.C.) oruç tutan kuluna sevap vereceğini çocuklarınıza telkin ederseniz, çocuklarınızın Allah-u Teâlâ’yı mükâfatlandırıcı olarak tanımasını sağlarsınız.
Oruç, kişinin başka insanların duygularını anlamasını sağlar.
Çocuk, Allah’ın oruç emriyle istediğinin insanların belli bir süre aç kalması değil, onların halini anlaması olduğunu anlamaya çalıştıkça nimetlere şükür etmeyi de öğrenir. Böylece çocukta merhamet, cömertlik ve yardım etme duygusu gelişir.
* Oruç tutarken;
* Secde ederken;
* Kur’an-ı Kerim okurken;
* Namaz kılarken;
* Gördüğü, anne babasında hissettiği farklılık çocuk için önemli birer dini tecrübedir.
Ramazan ayını aile ortamımız içinde daha çok istifade edilir kılabilmemiz için:
* Ramazan ayı ile ilgili teknik bilgiler edinelim…
* Çocuklarımızın gözünde kendi imajımızı doğru ve güçlü oluşturalım.
* Hep sempatik ve sevecen olalım… Böyle olursak çevremize etkimiz daha kuvvetli olur.
* İnancımızı yaşarsak, etrafa güven etkisi oluşturabiliriz.
* Anne-baba davranışı çocukları şekillendirir. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) gibi olabilme gayretimiz olsun…
* Ömür boyu talep edilip talebe olabilirsek, bu çocuklarımıza da yansır. Böylece öğrenme odaklı bir yaşam ile aile efradımızı kaliteli Müslüman kılabiliriz. Haydi, bu Ramazan’da ailece böyle bir atmosfer oluşturalım…
Mevlüt Özcan.