ALLAH'I ZİKİR
Muhterem Müslümanlar!
Allah-u Teâlâ hadis-i kudside buyuruyor ki:
“Kulum beni zikredip dudaklarını oynattığı müddetçe ben onunla beraberim.”
Allah’ı zikir büyük bir ibadettir. Manevî bir kurbiyettir. Ondan gafil olmamaktır. Sahabe-i kiramın rivayetine göre Peygamber Efendimiz (S.A.V.) her vaktinde Allah’ı zikrederdi. (Müslim).
Zikrin faidesi çoktur. Allah-u Teâlâ kendisini zikredenlerle ananların tespih, tahlil, tahmid, tekbir söyleyenlerin çeşitli şekilde yanlarında bulunur. Kelâmullahını okuyanların çeşitli şekilde isteyenlerin (âhiret isteklerini) onlar istemeden daha fazla verir. Hadis-i kudside, “Benim zikrimle uğraşanların, meşgul olanların benden isteyenlerden daha fazlasını veririm” buyrulur. Allah-u Teâlâ’nın bir kimse ile bulunması hadisle buyrulduğu gibi dünyada ve ahirette her hususta kifayet eder.
Allah-u Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet-i kerimede, Peygamber Efendimiz (S.A.V.) hadis-i şeriflerinde zikir yapmaktan ve zikir yapmanın faziletlerinden bahseder. Onun unutulduğu zamanlarda Rabbinizi anın buyrulmaktadır.
Bazıları şunlardır:
• Beni anın ki ben de sizi anayım. (Bakara Suresi, ayet: 152)
• Allah’ı ayakta, oturarak, yanları üzerine yaslanarak anın. (Nisa/103)
• Unuttuğunuz zaman Rabbinizi anın. (Keyf/24)
• Ey iman edenler! Allah’ı çok anın. (Ahzab/42)
Hadis-i kudsîler:
“Ben, beni zikredenlerin (ananların) velisiyim. Bir mecliste ananların akrabasıyım. Beni anan kulumun zan ve itikadını göreyim. Beni zikrettiği zamandaki gibi zannı gibiyim. Kim ki beni bir toplulukta anarsa ben de onu hayırlı bir toplulukta anarım. ( Melekler topluluğunda anarım.) Kim bana bir arşın yaklaşırsa ben de ona bir kulaç yaklaşırım. Bana yürüyerek gelirse ben de ona koşarak gelirim.”
Hadis-i nebevîler:
“Allah’ı zikir kalplerin cilasıdır.”
“Size mecnun deyinceye kadar Allah’ı çok zikredin.”
“Hiçbir şey zikir kadar Allah’ı anmaktan kurtaramaz.”
“Beni zikredenle etmeyenin bedeli zikreden ile etmeyen gibidir” (Camiu’s-Sağir)
“Zikre muvaffakiyet Allah’ın bir lütfudur” (İbni Sağir, Camiu’s Sağir)
Hâsılı, zikir ve zikretmenin faziletleri hakkında Peygamberimizin hadislerinde birçok müjdelere vardır. Zikir, Allah’ın kulu ile arasını dost eder. Bu mana da kullara bu manayı duyurmaktadır.
Mevlüt Özcan.