Gönderen Konu: Merhaba Ey Şehr-i Ramazan  (Okunma sayısı 66 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
Merhaba Ey Şehr-i Ramazan
« : Mart 24, 2021, 10:12:26 ÖÖ »
Merhaba Ey Şehr-i Ramazan

Şehr-i Ramazan hikmeti ve himmetiyle küre-i arz ehlini bir kez daha sardı. Aklıselim sahibi pak dimağları hakka ve hakikata yönlendirdi. Şehr-i Ramazan müjdelerle doludur. Arayıştır, kurtuluş ve fırsatıdır. Peygamber Efendimiz(s.a.v) Şaban ayının son gününde müjdelerle dolu bir hutbe irad etmiştir. “Ey İnsanlar! Yüce ve mübarak bir ayın gölgesi üzerimize düştü. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha hayırlıdır. Allah(c.c) bu ayda oruç tutmayı farz kıldı. Geceleyin ibadet yapmayı (Teravih kılmayı) nafile kıldı. O ayda bir hayır işleyen kimse, diğer aylarda farz işlemiş gibi olur. O ayda bir farz işlemiş olan ise diğer aylarda yetmiş farz işleyen gibidir. O (ay) sabır ayıdır. Sabrın karşılığı ise cennettir. O, yardımlaşma ayıdır. O ayda müminin rızkı bollaşır. O ayda kim bir oruçluya iftar ettirirse bu, günahlarının bağışlanmasına ve cehennemden kurtulmasına sebep olur. Aynı zamanda oruçlunun sevabı kadar sevap verilir. Oruçlunun sevabından da bir şey eksilmez…”

Rahmete dikilmiş gözlerle merhaba diyoruz, Şehr-i Ramazana. Ramazan Hilali’nin halesinin aydınlığıyla kamaşan gözlerle, gökyüzünü dolduran kandillere merhaba diyoruz sana Ey Şehr-i Ramazan. Vuslatı özleyen soluklarla merhaba diyoruz, hoş geldin Ey Şehr-i Ramazan! Sabrın, teslimiyetin, bereketin ve rahmetin sokaklarda dolaşmasına merhaba diyoruz. Vicdanları dolduran tövbe ve muhasebe atmosferine merhaba diyoruz. Merhaba diyoruz on bir ayı şereflendiren bir aya, fani zamanın boynuna takılan gerdanlığa merhaba diyoruz. Başına rahmet tacı giydirilen bir zamana merhaba diyoruz. Merhaba Ey Şehr-i Ramazan! Hoş geldin Ey Şehr-i Gufran!

Bir kez daha hayata rahmet damlaları düştü. Ramazan-ı Şerif teşrif etti hayatımıza, şükürler olsun. Şehri Kur’an olan, içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini bulunduran Ramazan her yıl Müslümanları imanda, fikirde, amelde irşat etmek için gelir. İslam’ın köklü, güçlü, zengin çağrısını çağlara taşır. İstikbale nur taşır. Çağlar üstü mesajın engin ufuklarını işaret eder. Dünya insanını, insanlığı kurtuluşa ulaştıracak kuşatıcı ve derinlikli medeniyetin rahmet iklimine çağırır.

İşte yine bir mübarek aya girdik, elhamdülillah. Müminlerin gönüllerindeki Şehri Ramazan coşkusu 1434. Kez yaşanıyor. Dünya semasında bir kez daha süzülerek nazlı nazlı dalgalanıyor, Şehri Ramazan Hilali. Annemin beni uyandırdığı ilk sahur gibi taptaze duygularla heyecanla kucaklıyorum Şehri Ramazanı. Günlerin, haftaların, ayların araya girdiği özlem dakika dakika artarak iftar vuslatına kavuşuyor. Şehri ramazan sevinci hayatı dolduruyor. Sahurda uyandırılan her çocuk sevinçle rahmet esintileriyle diriliyor. Heyecan ve sabırsızlıkla ilk iftarı bekleyen çocukların gönülleri İslam’ın ve Kur’an’ın nuruyla yoğruluyor.   Belki de son Ramazan’a son iftara ulaşan dedeler ve nineler deruni bir huzurla, manevi bir zırhı kuşanarak Rabbani rahmete doğru akıp giden anlarda muhabbet vuslatını yaşıyor. Özlem ve rahmetle dolu mucizevî bir tekrarlanış sürüp gidiyor. Dede-ninelerin ve anne-babaların yaşadığı mutlulukları çocuklar ve torunlar yaşıyor. Rahmet mevsimi sevinçli bir devinimle gönülleri canlandırıyor. Şehri Ramazan sevinci ve lezzeti kâinatı kuşatıyor.

Ramazan kelimesinin harfleri de muhtevası hakkında bize yol gösterir. Ra; rahmet ve rıza, mim; merhamet, muhabbet, mağfiret, maidei rahman, dat; ziya yani ışık, aydınlık, parlaklık ve nun; nur… Ramazan tümüyle hayırdır, berekettir. Ramazan rahmet mevsimidir. Ufkumuza hayırlar müjdeler. Ramazan’ın evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu kurtuluştur, müjdedir, bayramdır.

Ramazan kelimesinin manalarına baktığımızda, çok zengin anlamlarla yüklü olduğunu görürüz. Böylece, Neden bu aya Ramazan denildiğini de daha iyi anlamış oluruz. Ramazan’ın bir anlamı; yaz sonunda sonbaharın başında yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmurdur. Güneşin şiddetli sıcağından taşların yanıp kızması Ramazan kelimesine verilen ikinci bir manadır. Ramazan için verilen diğer bir mana da, kılıcın namlusunu veya ok demirini inceltip keskinleştirmek için iki taş arasına koyup dövmektir.

Şehr-i Ramazan bir arınma, bilenme ve bilinçlenme fırsatıdır.  Suyun kiri temizlediği gibi Şehr-i Ramazan da ilahi rahmet sebebiyle günahı, isyanı, fıskı, fücuru silip götürerek ruhları temizler. Günahı yakıp yok eder. İlahi aşk ateşini tutuşturur. Mümine kılıç gibi keskin bir nazar, feraset yüklü bir bakış kazandırır. Bu bereketli ay, Mümine bilenip ışıldayan dipdiri irade kazandırır. Haksızlığa, zulme ve zalime karşı izzetli bir duruş katar.

Ramazan, rahmet yağmurudur. Güz yağmuru anlamına gelen Ramazan, sekinet ve rahmet damlalarıyla insanoğlunu temizler tüm kirlerden.

Güz yağmurunun yaz boyunca biriken tozu toprağı silip süpürdüğü gibi, Şehri Ramazan da alır götürür bizden bütün çirkinlikleri. Her türlü aç gözlülüğün, ihtirasın, öfkenin ateşini söndürüp, serinleten, ferahlatan bir yağmur. Şehri Ramazan bir temizlenme ve yenilenme vesilesi olarak bize hediye edilmiştir. Ramazan diğer aylarla nöbetleşerek geliyor. Ramazan-ı Şerif on bir ayda hayatımıza teşrif etse de Kur’an hayatımızın içindeyse, hayatı organize eden ana güç ise Müslüman’ın hayatı Ramazana dönüşür. Şehr-i Ramazanın sonu bayram, elhamdülillah.

Ramazan ayı kutsiyetini Kur’an’dan alır. Allah(c.c), Kur’an’ı bu ayda indirerek, bu aya kutsallık tacını giydirmiştir. Kur’an’da, Ramazanın şan ve şerefinin, bereket ve kutsiyetinin Kur’an’a bağlı olduğu vurgulanır. “O Ramazan ayı ki Kur’an onda indirilmiştir. (O Kur’an) insanları hidâyete erdirmek. Doğru yolu ve hak ile batılı ayırt eden hükümleri açıklamak üzere indirilmiştir. Sizden her kim bu ay’a erişirse orucunu tutsun…”(Bakara-185).

Şehr-i Ramazan’ı hakkıyla ihya etmek için, Kur’an’ı gündemimize alarak dosdoğru olarak anlamalıyız. Kur’an’ın diriltici misyonunu kavrayıp, hayata ve olaylara bu perspektiften bakmalıyız. Kur’an’ın rahle-i tedrisinde bulunarak, vahiy kaynağından beslenerek bir hayat inşa etmeliyiz. Eğer insan, hidayet kaynağı olan ve hak ve batılı ayırt eden bu Kitab’ı hakkıyla okursa zihin bulanıklığından, fikir kirliliğinden ve yürek pasından kurtulur.

Ramazan Kur’an ayıdır. Şehri Ramazanı Kur’an’ın inzali bereketli kılmıştır. Şehri Ramazan gelişiyle Müslüman hayatlara bir tezkire/hatırlatma ve tezkiye/temizleme bilincini taşır. Rabbani mesajı, emin elçinin eliyle insanlığa ulaştıran bu Yüce Kitap, Furkan’dır, Zikir’dir. Hakkı batıldan ayırarak, hakkı hatırlatmaktadır. Hayır ve bereketin yoğun olarak yaşandığı bu ay faziletini ve üstünlüğünü, hayat kitabımız olan Kur’an’dan almaktadır. Kur’an’ın hedefi de hidayettir. Bunun için beyanlar verir, insanlığı doğruya çağırır. Hakkın ve hakikatin ölçülerini hayatımıza taşır.

Allah’ın kelamını, peygamber efendimizin sünnetine uygun olarak okuyarak, mesajını anlamaya çalışarak, hayatımızı bu minvalde organize edip, düzenlemeliyiz. Hayatı,  Kur’an ve sünnet ile tashih edip, hak ölçüye uymayan davranış ve alışkanlıklarımızı imha etmek için gayret etmeliyiz. Hayatımıza Kur’an baharının tazeliğini taşımalıyız. Ramazanla girdiğimiz bu Kur’an mevsimini son nefese kadar sürdürme cehdinde olmalıyız.  Müslümanlar için, Ramazan, hatırlatma ve öze dönme mevsimi olmalıdır. Ramazan iklimi bizi kendimize getirmelidir. Ömrünü Kur’an’a göre planlayan ve geçiren insan ömrünü Ramazanlaştırır. Ömür boyu Ramazan tadını ve lezzetini hisseder. Bir ömrü Ramazan bereketinde geçirir.

Şehri Ramazan taptaze bir ruh getirir tüm insanlığa. Deruni bir kulluk şuuru, muhabbet dolu bir kardeşlik şuuru bahşeder mümin yüreklere.

Vahdeti hedefleyen ilahi sözü hatırlatır. Bir kez daha Ramazan medeniyeti hayat kapılarını çaldı. Bir aziz misafir kapılarımızı araladı. Bu şerefli konuk esenlik ve rahmetle gelir bize. Dağınıklığımızı toplamak, parçalanışımızı bütünlemek için gelir bize. Aklımızı, duygu ve düşüncelerimizi, hayatımızı toplamak için, dağınıklığımızı düzenlemek için gelir. Ramazan rahmet atmosferinde oluşan bir tedavi iklimidir. Kişilik kıvamındaki sarkmaları, bozulmaları, yıpranmaları onarır. Ramazan hem beden hem de ruh için bir doktordur. Bedensel ve ruhsal ağrılardan, ağırlıklardan kurtulmak için bir fırsat ve bir başlangıçtır.

Ramazan ayının idrak edilmesi, özel bir zaman dilimine şahit olmak demektir. İnsan namaz, kur’an ve zikir ile donanır, yenilenir ve kuvvetlenir.

Merhamet ve cömertlik, yardımlaşma bu günlerde zirveyi zorlar. Bu ayda güzel ve hayırlı değişimler gerçekleşir. Ramazan verimli bir yolculuktur. Bu bereketli günler hayatımıza hayrı, ihlası ve ıslahı getirir. Ramazan, ümmeti daha fazla tövbeye, daha fazla merhamete, daha fazla gayrete teşvik eder. Dünyanın her yerinde oruç tutan Müslümanlar var. İslam’ın nuru karanlığı, zulmü silecektir, yenecektir. Ramazan aydınlığı, yüzümüzü ağartacak, kalbimizi parlatacak, vicdanları uyandıracak ve ümmeti hakikate yaklaştıracak, Rabbimizin izniyle.

Toplum olarak içinde bulunduğumuz olumsuzluklardan kurtulmak için büyük bir gayret göstermemiz şarttır. Bir Ramazan ayını daha idrak ettiğimiz şu günlerde gayretimizi daha çok artırmalıyız. Bu bereketli zaman dilimini, hayatın her dönemini temizleme işlemine vesile kılmak büyük bir kazançtır. Bu mübarek ay, unutmaya meyyal nefisleri tezkiye etmek için bir fırsattır. Hayatı bir kez daha muhasebeye tabi tutmak için bir vesiledir. Böylece ameli yoğunluğu artmış, iman iklimi kuvvetlenmiş bir yaşamın merdivenlerinde yükseliriz…

Sözün sonunda bu Ramazanın Müslümanlar için hatta tüm insanlık için arınma vesilesi ve bilinç takviyesi olmasını dileyelim yüce Rabbimizden. Her bir Müslüman için nefis terbiyesi ve tezkiyesi olarak geçsin bu Ramazan mevsimi. Bu kutlu iklimin manevi ziyafet sofrasından doyasıya istifade etmeyi Rabbim cümle Müslümanlara nasip etsin. Ya Rabbi zulüm ve işkence altında olan bütün kardeşlerimize yardım et.  Onlara zafer ihsan eyle. Yardımını ve mağfiretini üzerimize yağdır. Kalplerimizi sırat-ı müstakim üzerinde sebatkâr kıl. Dualarımızı kabul buyur.

“Ey Rabbimiz! Bize sabır, cesaret ve sebat ver. Kâfirlere karşı bize yardım et.” (Bakara-250)

“Rabbim! Her şeyi kuşatan rahmetin aşkına, beni/bizi affeyle ve bağışla!”(İbni Mâce)

 


* BENZER KONULAR

İslâmî Değer Yargıları Gönderen: melek
[Bugün, 08:21:13 ÖÖ]


Bilgi ve Bilgelik Gönderen: melek
[Bugün, 08:18:10 ÖÖ]


Şahsiyeti / Karakteri / Görünümü Gönderen: melek
[Bugün, 08:13:12 ÖÖ]


Doğruluk / Dürüstlük / Samimiyet / Emin Ve Güvenilir Olmak Gönderen: melek
[Bugün, 08:08:33 ÖÖ]


Allah’a Saygı Peygamberlere Saygı Gönderen: melek
[Bugün, 08:04:57 ÖÖ]


Peygamberimizin Bıraktığı Mirasa Sahip Çıkalım Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:42:04 ÖÖ]


Dünya Hayatına Aldanmamak Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:32:19 ÖÖ]


Selamette Olmak İçin Selam Gerekir Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:20:08 ÖÖ]


Resulü Efendimiz (S.A.V.) Ümmetimden 27 Tane Yalancı Çıkacak” Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:11:43 ÖÖ]


Bir Zulüm Ki Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:03:56 ÖÖ]


Müstecab Dua Ne Demektir Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 05:54:48 ÖÖ]


Mustafa Sevim - Albümdışı ve Single Eserleri Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 03:16:07 ÖS]


Mehmet Çelebi - Single Eserleri Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 03:11:12 ÖS]


Çocuk ve Dayak Gönderen: türkiyem
[Dün, 10:54:26 ÖÖ]


Çocuklarımız ve Dua Gönderen: türkiyem
[Dün, 10:49:17 ÖÖ]


İnsanlara Güzel Ahlakın Gereğine Göre Davran Gönderen: türkiyem
[Dün, 10:45:23 ÖÖ]


Duymak ve Dinlemek Gönderen: türkiyem
[Dün, 10:40:29 ÖÖ]


Her An Gidecek Gibi Yaşamak Gerek Gönderen: türkiyem
[Dün, 10:38:12 ÖÖ]


İş ve Çalışma Ahlakı Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:36:53 ÖÖ]


Eş seçiminde Anne Babaya Hürmetin Önemi Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:03:55 ÖÖ]

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42