Gönderen Konu: Çocuğu Cezalandırmak 1  (Okunma sayısı 102 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5898
Çocuğu Cezalandırmak 1
« : Mart 11, 2022, 09:32:52 ÖÖ »
Çocuğu Cezalandırmak  1

Canımızdan çok sevdiğimiz çocuklarımızı yetiştirirken hayli zorlandığımızı biliyoruz.

Bizim anne babalarımız da zorlanmıştı… Ama çocuk bu, evin neşesi, hayatın anlamı…

Geleceğimiz, her şeyimiz… Öyleyse onları en iyi şekilde yetiştirmeliyiz… Hepimiz öyle düşünüyoruz… Peki ama nasıl? Çocuk her gün daha bir değişen, büyüdükçe daha bir başkası olan her haliyle bizi hem sevindiren hem şaşırtan bir varlık, öyle değil mi?

Ve biz ne kadar anlayışlı davranmaya çalışırsak çalışalım bizim sabır çizgimizi, öfke kontrolümüzü allak bullak edecek derecede “yaramazlıkları” veya “yanlışları” veya “hataları” hatta “nazlanmaları” var. Bunları hiç çekinmeden yapıyor çocuklarımız.

Böyle durumlarda çoğu kez çaresiz kalmaktayız… Bazen kendi anne babalarımızı hatırlarız ve deriz ki: “Ah bizim çocukluğumuz böyle miydi? Biz annemizi babamızı bu kadar üzdük mü hiç?”

Yaramazlıklarımızın çoğunu unutmuşuzdur. Sonra gelsin tedbirler… En kolay ve kestirme yöntem… Cezalandırmak… Bir hata yaptığında bir suç işlediğinde, bir yaramazlığında ona etkili olmasını gerektirecek şekilde yöntemler bulmak… Cümleler şöyle başlar:

-Bunu bir daha görürsem…

-Bunu bir daha yaptığında var ya.

-Bunu yaptığın için seni bir daha…

Bu tür ceza ve yaptırım içeren cümleler evet çabuk sonuç verir… Onu bir daha dondurma yemeye götürmeyeceğinizi söylersiniz. Ona bir daha çanta almayacağınızı belirtirsiniz. Onu bir daha telefona bakmaktan menedeceğiniz durdurur çocuğunuzu.

Buraya kadar güzel… Sizin açınızdan güzel… Ama bu yöntemin çocukta ne yaptığını biliyor musunuz? Siz kısa vadede amacınıza ulaşmışken o çocuk uzun vadede nasıl bir dünyaya savruluyor biliyor musunuz?

Doğru söylüyorsunuz, ceza verdiğinizde hemen sonuç alıyorsunuz ama o çocuk o ceza ile birlikte yüreğine aldığı korkuyla sarsılıyor.

Bu korku “Eyvah annem babam beni sevmiyor mu yoksa?” korkusu. Ardından kendisinin kötü bir çocuk olduğunu düşünmeye başlaması…

Siz “ceza” ile çocuğun o yanlışı bir daha yapmayacağını düşünürken çocuğunuz kendisinin “kötü biri” olduğu için ona ceza verildiğini düşünüyor…

Uz. Psikolog Erdinç Üstündağ.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5898
Ynt: Çocuğu Cezalandırmak 2
« Yanıtla #1 : Mart 12, 2022, 09:32:32 ÖÖ »
Çocuğu Cezalandırmak  2

Çocuklar hata ya da yaramazlık yaparken de kendilerini ana baba tarafından çok sevilen olarak düşünürler. Ta ki anne baba kendilerine “dur yapma” derken ve baş edemediklerinde cezalandırma yolunu seçmek zorunda kalırken onlara yaptıkları davranış anına kadar…

İşte asıl yanlış ve hata da burada başlar… Siz ona ceza veya yaptırım uyguladığınızda sonuç alırken çocuğun iç dünyasından habersizsinizdir. O ise sizin ceza uygulamanızı değil o uygulama ile kendini değersiz hissetmeye başlamıştır… Sonra suçluluk duygusuna kapılacaktır…

Siz sonuç almaya sevindikçe cezalandırma yöntemini her hatada veya yanlışta uygulamaya devam edersiniz… Siz devam ettikçe çocuk kendisini daha da suçlu, daha da sahipsiz daha da kötü biri olduğunu düşünmeye başlar. Bu ise onun minik beyninde yıkımlara sebep olur. Çevresinden uzaklaşır, kimseyle iletişim kurmaya cesaret edemez hâle gelir. Dahası kendi anne babasından yani sizden de korkmaya başlamıştır. Size de kendini açamaz. Çocuk cezanın yaramazlık yapıldığı için verildiğini kıyaslayacak yetkinlikte değildir.

Ceza bir çocuk için minik kalbinde güvendiği dağlara kar yağması olur… Hayatta annesine babasına bile güveni kalmayan çocuk ileride sadece “otorite” karşısında titreyen onun dışında hiçbir şey umurunda olmayan bir beyne dönüşecektir…

Ve işin enteresan tarafı bir süre sonra ona verilen cezalar birer birer anlamsız kalmaya başlayacaktır… Daha büyük daha büyük cezalar gerekecektir… Ama her geçen gün çocukta hiçbir yetenek hiçbir beceri hiçbir heves kalmayacaktır… Siz ise çocuğunuz karşısında yetersiz kaldığınızı hissedecek daha çok üzüleceksiniz…

Oysa amacımız ilkin o hatayı işlemesin değil miydi? Bunun yerine çoğumuza hata veya yanlış yaptığında ne yapması gerektiğini onun anlayacağı sadelikte söylemek hem kalıcı etki sağlar hem çocuğun öz güveni sarsılmaz. Anne babaya güven ve bağlılık devam eder.

Örnek “Elimi bırakıp kaçarsan bir daha sokağa çıkamazsın” yerine “Elimi bıraktığın zaman seni korumakta zorlanırım” cümlesi hem çocukta korku oluşturmaz hem bir daha elinizi bırakmaz.

Uz. Psikolog Erdinç Üstündağ.

 


* BENZER KONULAR

Mustafa Sevim - Albümdışı ve Single Eserleri Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 03:16:07 ÖS]


Mehmet Çelebi - Single Eserleri Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 03:11:12 ÖS]


Çocuk ve Dayak Gönderen: türkiyem
[Bugün, 10:54:26 ÖÖ]


Çocuklarımız ve Dua Gönderen: türkiyem
[Bugün, 10:49:17 ÖÖ]


İnsanlara Güzel Ahlakın Gereğine Göre Davran Gönderen: türkiyem
[Bugün, 10:45:23 ÖÖ]


Duymak ve Dinlemek Gönderen: türkiyem
[Bugün, 10:40:29 ÖÖ]


Her An Gidecek Gibi Yaşamak Gerek Gönderen: türkiyem
[Bugün, 10:38:12 ÖÖ]


İş ve Çalışma Ahlakı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:36:53 ÖÖ]


Eş seçiminde Anne Babaya Hürmetin Önemi Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:03:55 ÖÖ]


Azim Tedbir ve Tevekkül Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:53:03 ÖÖ]


Zikir Sözlerin En Şereflisi Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:44:50 ÖÖ]


Tebessüm Bedavadır Alanı Mutlu Eder Vereni Üzmez Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:22:09 ÖÖ]


İtiraz Ahlakı Gönderen: webtasarim
[Dün, 08:45:22 ÖS]


Zamana Yol Gösteren Kitap Kur'an’ı Kerim Gönderen: webtasarim
[Dün, 08:36:38 ÖS]


Rahman’ın Has Kulları Gönderen: webtasarim
[Dün, 08:32:35 ÖS]


Cehennem Niçin Vardır Gönderen: webtasarim
[Dün, 08:29:07 ÖS]


Okumak Anlamak Yaşamak Gönderen: webtasarim
[Dün, 08:24:42 ÖS]


Hüseyin Saray - Single Eserleri Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:19:10 ÖS]


Oruç İnsanlığı Geliştirmelidir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:40:52 ÖÖ]


Sözleri İyi Okumak Gerekir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:35:25 ÖÖ]

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42