Gönderen Konu: Hastaların Oruç Tutması  (Okunma sayısı 127 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
Hastaların Oruç Tutması
« : Ağustos 31, 2020, 06:27:57 ÖÖ »
Hastaların Oruç Tutması

Rahatsızım, oruç tutmasam günah olur mu?

CEVAP

Orucun, birçok hastalığa faydalı olduğu, tıp mütehassısları tarafından açıklanmıştır. Hadis-i şerifte, (Herşeyin bir zekâtı vardır. Bedenin zekâtı da oruçtur) buyuruldu. [Beyheki]

Zekât veren, malını kirden temizleyip, tehlikelerden koruduğu gibi, oruç tutan da vücudunu hastalıklardan korur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Sağlığa kavuşmak için oruç tutunuz!) [Taberani]

 Midesinden veya başka bir yerinden rahatsızlığı olan bazı kimseler, hastalıklarını bahane ederek oruç tutmuyorlar. Oruç tutmanın kendisine zararı olup olmayacağını bilemeyen hasta, salih ve branşında mütehassıs olan doktora sorar. Böyle bir doktor, “Oruç tutmak sana zarar verir” derse, orucunu kazaya bırakır. Salih olmayan doktorun sözü ile hareket edilmez. Doktorun açıkladığı gibi, ilaç kullanan hastalar da ilaçların dozunu sahur ve iftara göre ayarlayarak oruçlarını tutabilirler. Oruç tutmaya mâni olan hastalık çok azdır. Bu bakımdan salih bir doktora sormadan, orucu kazaya bırakmamalı!

Şeker hastası oruç tutabilir mi?

CEVAP

Şeker hastalığı çeşitlidir. Salih bir doktor, “oruç tutamaz” demişse, tutmaz, fidye verir.

Hamile kadın zayıf olursa oruç tutmayabilir mi?

CEVAP

Hasta, hastalığı artacak ise; hâmile veya süt veren kadın, zayıf olursa, oruç tutmayıp, iyi olunca kaza eder.

Ramazanda bir kadının muayyen hâli zuhur ederse, yiyip içebilir mi? Muayyen hâli sona erince, yiyip içmesi günah olur mu?

CEVAP

Ramazan-ı şerifte, gündüz muayyen hâli sona eren kadın, birşey yiyip içmeden oruçlu gibi durur. Fakat oruçlu iken muayyen hâli zuhur eden kadın, oruçlu gibi durmaz, yiyip içebilir. Ancak oruçluların gözü önünde yememelidir!

Bir kadın akşamdan yarınki oruca niyet etse, yarın hayzı başlasa o gün oruç tutacak mı tutmayacak mı?

CEVAP

Hayz başlayınca oruç bozulmuş olur, yer içer.

Adetimiz bitince yiyip içmekte mahzur var mı, bir de oruçlu iken adet gören yiyip içilebilir mi?

CEVAP

Ramazan-ı şerifte gündüz muayyen hali sona eren kadın, birşey yiyip içmeden oruçlu gibi durur. Fakat oruçlu iken muayyen hali zuhur eden kadının, oruçlu gibi durması gerekmez, yiyip içebilir.

Malikiyi taklit eden bir kadının hayzı, 7 gün iken 13 veya 15 gün devam etse, on günden sonra, namazını kılması gerekir mi? Oruç işini nasıl yapar?

CEVAP

Maliki’de kan geldiği günler namaz kılmaz. 15 güne kadar böyledir. 15 günden sonra kan gelse de yine namazını kılar. Hanefi’de hayzı 7 gün olduğu için yedi günden sonra kılamadığı namazları kaza eder. Oruçta malikiyi taklit etmediğimiz için, hanefi mezhebine göre hareket edilir. Yani hayzın bittiği yedinci günden sonra oruç tutulur. Hanefide olsun, Malikide olsun, hayz sebebiyle tutamadığı oruçların hepsini kaza eder.

Ramazanda oruç tutarken ağır hastalanan kimseye su vermek caiz midir?

CEVAP

Caizdir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Oruçlu iken vefât edene, kıyâmete kadar oruç tutmuş gibi sevap yazılır.) [Deylemi]

Ramazan-ı şerif hâricinde ölüm hâlindeki oruçlu hastalara, su vermek müstehaptır. 

Ramazan Ayvallı.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42