Son İletiler

Sayfa: [1] 2 3 ... 10
1
Nihat Hatipoğlu / Dua Doğru Ama Ağız Yanlış
« Son İleti Gönderen: fanidunya NET Bugün, 07:22:52 ÖÖ »


Dua Doğru Ama Ağız Yanlış

Denir ki, iman edenler Hz. İsa'ya gittiler. Şöyle dediler: "Ey Allah'ın Peygamberi! Dua ettiğinizde hastalar iyileşiyor. Sıkıntıları gidiyor. Bize de şu duaları öğretin. Öğretin ki biz sürekli sana gelip de dua istemeyelim. O duayı biz de okuyalım."

Hz. İsa bu istek ve ısrar üzerine hastaların şifası için yaptığı duaları bu kişilere öğretti. Adamlar çekip gittiler. Lakin kısa bir müddet sonra geri dönüp şöyle dediler:

"Ey Allah'ın Peygamberi! Biz sizden öğrendiğimiz duaları yaptık. Ama hastalarımız bir türlü şifa bulmadılar. Acaba bize yanlış dua mı öğrettiniz? Veya yaptığımız dualarda eksik mi vardı?"

GÜNAHSIZ AĞIZ LAZIM

Hz. İsa dedi ki: "Okuyun bakalım öğrettiğim duaları."

Adamlar okudular. Dualar doğruydu. Bunun üzerine Hz. İsa şöyle dedi: "Dualar doğru ama ağız yanlış. Ağız aynı ağız değil. Benim ağzımla olmadığı müddetçe o dualar kabul olmaz."

Temiz ağız, ürperen yürek olmadıkça yapılan dua da, niyaz da makbul değildir. Duanın nefsani bulutları dağıtması lazım.

'HELAL LOKMA YE EY SAD'

Sad b. Ebu Vakkas bir gün Hz. Peygamber'e şöyle dedi: "Allah'ın Peygamberi! Bana dua edin de Allah yaptığım bütün duaları kabul etsin."

Hz. Peygamber şöyle cevap buyurdu: "Ey Sad! Duanın kabul olmasını istiyorsan helal lokma ye. Allah helal lokmayla yoğrulan ağızdan çıkan duayı kabul eder. Çok kimse var ki, yediği haram, giydiği haram. Sonra da ellerini kaldırıp dua eder. Allah neden duasını kabul etsin?"

DUA, BEDDUAYA DÖNMESİN

Duaların kabul edilmediği yerde bereket olmaz, nimet olmaz, rahmet olmaz. Kulların Allah'a arz edecekleri makbul ibadet olmaz. O zaman da insanların Allah katında kıymeti olmaz.

Büyüklerden biri şöyle der: "Muhammed (SAV) ümmetinden ilk kaldırılacak olan iki güzel haslet, rahmet ve şefkattir." Günümüzde insanlar şefkati sadece kendi ailelerine gösteriyorlar. O da gösteriyorlarsa. Zira birçok insanda bu sıfat da kalmadı.

ERMİŞ KİMDİR?

Büyüklerden birine sordular: "Veli-ermiş kimdir." O, şöyle cevap verdi: "Tatlı dilli, güzel ahlaklı, güler yüzlü ve cömert kişidir ermiş. Kimseyle münakaşa etmez. Kendisine yapılan özrü kabul eder. Herkese merhametle davranır. Bu sıfatlar veli-ermiş kişinin sıfatlarıdır."

NİYE SELAM VERMİYORSUN?

Müslim Holani herkese selam vermezdi. Bir gün sordular: "Üstad, herkese selam vermiyorsunuz? Bunun sebebi nedir?" Şöyle cevap verdi: "Beni değersiz görüp selamımı almazlar diye bazı insanlara selam vermiyorum. Onlar beni değersiz görüp selamımı almadıklarında günaha girerler. İşte bundan ötürü herkese selam vermiyorum."

ŞEYTAN ŞÖYLE DEDİ

İnsanoğlunu dört şeyle yoldan çıkarırım: Cimrilik, haset yani çekememezlik, sarhoşluk ve öfke.

İSLAM'DA BÜYÜ VAR MI, VARSA NASIL KORUNMALIYIZ?

Büyü veya sihir, birtakım acayip işler vasıtasıyla başkaları üzerinde tesirler meydana getirmektir. Sihrin gözbağcılığı denilen gerçek olmayan çeşitleri yanında, gerçek netice ve etkileri olan çeşitleri de vardır. Ancak mahiyeti ve nasıl etki yaptığı bilinememektedir. İslam dini, sihri inkâr etmemiş; fakat itikadı bozduğu, tevhid inancına zarar verdiği, kötüye kullanıldığı ve kontrolü mümkün olmadığı için yasaklamıştır. Kur'an-ı Kerim'de, "Sihirbazın felah bulamayacağı" (Taha, 69) buyurulmuştur.

Sihir ve büyüye karşı korunmak için Allah'a sığınmak ve Felak ile Nas surelerini okumak tavsiye edilir.

 Bedensel engelliyim. Su kullanamıyorum, nasıl abdest alayım?

Su bulamayan veya su bulsa da kullanma sıkıntısı yaşayan kişi toprakla teyemmüm alabilir (Maide, 6). Temiz toprağa veya toprak cinsinden bir maddeye avuçla vurulup yüz ve kollar sıvazlanır. Teyemmüm budur. Siz de suyu kullanamayacak durumda iseniz toprakla teyemmüm yapabilirsiniz.

 Lohusa kadının kırkı çıkınca nasıl yıkanacak, tasın içine taş konması gibi şeyler anlatıyorlar doğru mu?

Kadının kırkı şu demektir: Çocuk doğuran bir kadından 40 güne kadar kan gelebilir. Bu süre lohusalık (nifas) dönemi sayılır. Ancak bu akıntı bir günde de kesilebilir.

Ancak 40 günden sonra gelen kan lohusalık kanı sayılmaz, işte bu kan kesilince yıkanmak gerekir. Buna halk arasında kırklının yıkanması denir.

Ancak sizin anlattığınız tasın içine taş konması gibi şeyler hurafedir, batıldır. Normal boy abdesti alacaksınız. Bu bilgi Hanefilere göredir. Şafiilere göre ise lohusanın üst sınırı 60 gündür.

Bilardo ve benzeri oyunları oynamanın dinimize göre hükmü nedir?

Oyun sonunda oyun malzemesinin kirasını veya içilen çayların parasını yenilen tarafın ödemesi gibi küçük de olsa bir menfaat karşılığında oynanan her türlü oyun kumardır. Dinimizde kumar haram kılınmıştır. Menfaat sağlamak söz konusu olmasa da sadece vakit geçirmek amacıyla oynanan tavla, kâğıt ve tombala gibi oyunlar, insanın vaktini boşa harcaması ve kumara vesile olmaları itibarıyla mekruh görülmüştür. İbadeti veya çalışmayı engellemeden ve yenilen tarafın yenen tarafa bir menfaat temin etmeden oynanan bilardo ve benzeri sportif oyunların oynanmasında ise sakınca yoktur.

Nihat Hatipoğlu.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

TÜM OKUYCULARIMIZI PAYLAŞIMA DAVET EDİYORUZ, DAVETLİSİNİZ.
2
Vehbi Tülek / Allahü Teala Dilediğini Temize Çıkarır
« Son İleti Gönderen: fanidunya NET Bugün, 07:11:17 ÖÖ »


Allahü Teala Dilediğini Temize Çıkarır

Nefsin tezkiyesi, temizlenmesi ancak Allah’a sığınmak ve O’ndan yardım istemekle mümkündür.

Ebü’l-Feth Rükneddîn hazretleri Hindistan'ın meşhur velîlerindendir. Mültan’da doğdu. Dedesi Şeyhülislâm Behâüddîn Zekeriyyâ ve babası Şeyh Sadreddîn’den ilim ve feyiz aldı. Kutbüddîn Bahtiyâr Kâkî, Nizâmüddîn Evliyâ ve Ferîdüddîn Şeker Genc gibi büyüklerle sohbet etti. Şihâbüddîn Sühreverdî hazretlerinin yolunda dîn-i İslâma hizmet ile meşgûl oldu. 1320 (H.720) yılından sonra Mültan’da vefât etti.
 
Bu mübarek zat, Mecma’ul-Ahbâr adlı eserdeki bir mektubunda buyurdu ki:

“O azîz, kesin olarak bilmelidir ki, insan iki şeyden ibârettir. Sûret ve sıfat. Hüküm sıfata göredir, sûrete göre değil. Ama sıfatın hükmü, hakîkat üzere, ancak âhirette görünür. Çünkü orada her şeyin hakîkatı zâhir olur. Bu sûret gidicidir ve herkes kendi sıfatına uygun şekilde haşrolunur.

Nitekim Bel’am-ı Bâurâ, o kadar tâatiyle birlikte, köpek sûretinde haşrolunacaktır. A’râf sûresi 176. âyet-i kerîmede meâlen; “Onun hâli köpeğe benzer” buyuruldu. Bunun gibi zulmeden, başkasının malına, canına tecâvüz eden, kendini kurt sûretinde; kibirli olan, kaplan sûretinde; bahîl ve harîs olan da, kendini domuz şeklinde bulacaktır. Kâf sûresi 22. âyet-i kerîmede meâlen; (Şimdi senin perdeni açtık! Artık bugün gözün keskindir) buyurulması, bunu gösterir.
 
İnsan, bu kötü sıfatlardan temizlenmedikçe, hayvanlar sırasında yer almaktadır. A’râf sûresi 179. âyet-i kerîmede meâlen; (İşte onlar, hayvanlar gibidir; doğrusu daha sapık ve aşağıdırlar) buyruldu.
 
Nefsin tezkiyesi, temizlenmesi ise, ancak Allah’a sığınmak ve O’ndan yardım istemekle mümkündür.

Yûsuf sûresi 53. âyet-i kerîmesinde meâlen; (Ben nefsimi temize çıkarmıyorum. Çünkü nefs, gerçekten kötülüğü şiddetle emreder. Ancak Rabbimin koruduğu nefs müstesnâdır. Çünkü Rabbim Gafûrdur, Rahîmdir” buyuruldu. Hakk'ın ihsânı ve yardımı olmadıkça, nefs tezkiye olmaz.

Nûr sûresi 21. âyet-i kerîmede meâlen; (Eğer üzerinize Allah’ın ihsânı ve rahmeti olmasaydı, içinizden hiçbiri ebediyyen (günah kirinden) temize çıkamazdı. Fakat Allah dilediğini temize çıkarır) buyruldu. Bu ihsân ve rahmetin alâmeti, ayıplarının kendine gösterilmesidir. Bütün kâinâtın yanında yok hükmünde olduğu ilâhî azametin nûrundan bir şuâ onun kalbinde parlasa; bütün dünyâ büyüklükleri, onun nazarında toprak hükmünde olur. Kalbinde dünyâ ehlinin kıymeti kalmaz.

Vehbi Tülek.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

TÜM OKUYCULARIMIZI PAYLAŞIMA DAVET EDİYORUZ, DAVETLİSİNİZ.
3
Ahmet Demirbaş / Bu Ümmete Allah'ın Büyük İhsanı
« Son İleti Gönderen: fanidunya NET Bugün, 07:04:34 ÖÖ »


Bu Ümmete Allah'ın Büyük İhsanı

Allahü teâlâ, önceki ümmetlere çok ağır yükler yüklemişti, dileseydi öteki ümmetlere yüklediği gibi bize de yüklerdi.

Allahü teâlânın var ve bir olduğunu bildiren ilahi dinlerin hepsi, insanlar tarafından bozulmadan önce, inanılacak şeyler bakımından birbirinin aynıydı. İman yönünden aralarında fark yoktu. Amentünün esası her dinde aynıydı. Her dinde Allah’ın var ve bir olduğu, cennet, cehennem ve âhiret hayatı bildiriliyordu. Bunlarda değişiklik olmaz; fakat amele ait hükümlerde her peygamberin dini farklıydı. Mesela, namaz vakitleri ve rekât sayıları farklıydı. Haram ve helâl farklıydı. Bir âyet-i kerime meali:
 
(Sana da, daha önceki kitabı doğrulamak ve onu korumak üzere hak olarak Kitabı [Kur’anı] gönderdik.

Artık aralarında Allah’ın indirdiğiyle hükmet, sana gelen gerçeği bırakıp da onların arzularına uyma! [Ey ümmetler,] her birinize bir şeriat ve bir yol verdik. Allah dileseydi sizleri bir tek ümmet yapardı [tek din gönderirdi]; fakat size verdiği [şeriat, din], sizi denemek içindir. Öyleyse iyi işlerde birbirinizle yarışın! Hepinizin dönüşü Allah’adır. O, ayrılığa düştüğünüz şeyleri size bildirecek, haber verecektir) [Maide 48]
 
Âyet-i kerimede bildirildiği gibi, insanların tek ümmet yapılmamış, yani tek din gönderilmemiştir. Birkaç örnek verelim:
 
1- Musa aleyhisselamın dininde yenilen hayvanların iç yağları haramdı. Hâlbuki İslamiyet’te haram değildir. Bir âyet-i kerime mealen, (Yahudilere tırnaklı hayvanlarla, sığırı ve koyunun iç yağını haram kıldık) buyuruldu. (Enam 146)
 
2- Diğer ümmetler, kalblerinden geçen düşüncelerden de sorumluydu. Bir günahı yapmaya karar verene, o günahı işlemese de, günah yazılırdı. İslamiyet’te, iyi bir işe niyet edildiği hâlde yapılamazsa sevab verilirse de, yapılmayan kötü işler için günah yazılmaz. Hadis-i şerifte, (Kalbe gelen kötü şey, söylenmedikçe ve buna uygun hareket edilmedikçe affedilir) buyuruldu. (Berika)
 
3- Daha önceki dinlerde insan resmi ve heykeli yapmak günah değildi. Bunun için, İdris aleyhisselam semaya çıkarıldıktan sonra, sevenleri onun resimlerini, heykellerini yapıp, yükseklere koydular. Karşılarında eğildiler, secde ettiler. İslamiyet resim ve heykel yapmayı yasak etti.
 
4- Diğer semavi dinlerde çok güç şeyler de emredildiği hâlde, İslamiyet’te emredilmemiştir. Mesela İsrailoğullarına verilen hükümde, pislik değen uzuv yıkamakla temizlenmez, orayı kesmek gerekirdi. (Beydavî)
 
Bir âyet-i kerime meali şöyledir: (Rabbîmiz, bizden öncekilere yüklediğin gibi, bize de ağır yük yükleme ve bize gücümüzün yetmeyeceği şeyi taşıtma!)  [Bekara 286]
 
Bu âyet de gösteriyor ki, önceki ümmetlere çok ağır yükler yüklenmişti, Peygamber efendimizin hürmetine bu ümmete kaldıramayacağı yükler verilmemiştir, dileseydi öteki ümmetlere yüklediği gibi bize de yüklerdi. Bu, Resulullah'ın ümmetine Allahü teâlânın bir ihsanıdır.

Ahmet Demirbaş.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

TÜM OKUYCULARIMIZI PAYLAŞIMA DAVET EDİYORUZ, DAVETLİSİNİZ.
4
B / Bünyamin Topçuoğlu - Büyük Cevşen
« Son İleti Gönderen: fanidunya NET Dün, 07:20:42 ÖS »
Bünyamin Topçuoğlu - Büyük Cevşen
9 / 00:02:52:30 / 157,93 MB



Bünyamin Topçuoğlu - Büyük Cevşen (9 / 2:52:30)
--------------------------------------------------------------------
Bünyamin Topçuoğlu - 01 Delailün Nur  36:01
Bünyamin Topçuoğlu - 02 Duayı Tercümanı İsmi Azam  08:37
Bünyamin Topçuoğlu - 03 Duayı İsmi Azam  04:15
Bünyamin Topçuoğlu - 04 Evradı Kudsiye  36:15
Bünyamin Topçuoğlu - 05 Münacatı Üveys el Karani  03:04
Bünyamin Topçuoğlu - 06 Münâcâtül Kur'an  55:40
Bünyamin Topçuoğlu - 07 Sekine Duası  02:16
Bünyamin Topçuoğlu - 08 Tahmidiye  22:11
Bünyamin Topçuoğlu - 09 İsmi Azam Mertebesinde Bir Dua  04:08




Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap



İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

TÜM OKUYCULARIMIZI PAYLAŞIMA DAVET EDİYORUZ, DAVETLİSİNİZ.
5
Cuma Hutbeleri - Vaazları / Çocuk Terbiyesi
« Son İleti Gönderen: fanidunya NET Dün, 10:56:30 ÖÖ »


Çocuk Terbiyesi

Terbıye Çocuğun iyi yetenek (kâbiliyet, istidad) ve eğilimlerini geliştirme ve kötülerini silme işine denmektedir. Terbiye, sistemli olarak çocuğu etkileme ve iyi alışkanlıklar vermekle mümkündür. Etkileme ve iyi alışkanlıkların verilmesine ne kadar erken başlanırsa sonuç o kadar mükemmel olur.

Ferdin fıtratında, doğuştan getirdiklerine tabiat, sonradan kazandıklarına kültür diyecek olursak terbiyeyi daha vecîz bir ifâdeyle; “Terakkî eden, ilerleyen insanlık kültürünü yeni nesillere aktarma ve doğuştan getirdiği kapasitelerini geliştirme, inkişâf ettirme faaliyetidir.” diyebiliriz.

Terbiye, konuşmakla değil icrâatla, yâni fiiliyâtla olmalıdır. Diğer taraftan yetenek ve eğilimleri geliştirirken, yâni çocuğa şahıs terbiyesi verilirken, aynı zamanda çocuğun sosyal eğilimlerini de geliştirmek gerekir ki terbiye sosyal bir yönde kazanılmış olsun. Böylece çocuk bencil olmaktan kurtulur. Kazandığı niteliklerle cemiyete faydalı bir fert olur. Sosyal olarak yetiştirilmeyen çocukların nitelikleri ne olursa olsun, kendilerini cemiyete ve cemiyet kurallarına uyduramazlar. Her zaman her yerde şahsî çıkarlarına bakarlar. Hattâ bâzan o kadar ileri giderler ki, menfaatleri için her şeyi yapabilirler. Topluma karşı gelirler. Örf, âdet, kânun tanımazlar.

Demek ki, terbiyenin gâyesi, iyi bir insan yetiştirmek ve bu insanı cemiyete faydalı hâle getirmektir.

Bilindiği gibi insanı insan yapan dört özellik vardır:

1-Zekâ ve fikir,

2-Ruh,

3-İrâde,

4-Konuşma.

Bu özelliklerin de sosyal yönde ayrıca geliştirilmesi ve terbiyesi gerekir. Çocuk terbiyesinin esâsını, insandaki bu dört unsurun terbiyesi teşkil eder.

Büyüklerine karşı saygıyı, hitâb etmesini ve edebini gözetmesini belletmelidir.

Çocuk terbiyesinde, en başta anne ve baba olmak üzere, bütün âile efrâdının, mürebbiyenin, öğretmeninin rolü inkâr edilemez. Ancak annenin yerini hiçbir kimse tutamaz. Fakat anne sevgi ve şefkati dolayısıyle, çocuğun yalnız iyi taraflarını değil, noksan ve kötü taraflarını da görmesini bilmelidir. Öyle yetiştirmeli ki kendine olan güven duygusunun tek başına hareket etme ve karar verme yeteneğinin gelişmesine yardımı olsun.

Anne ve baba, çocuk için tam bir örnek olmalıdır. Çocuğun yanında büyükler çok titiz davranmalı, konuşma ve hareketlerine son derece dikkat etmelidir. Hele konuşmaları ile hareketleri aslâ çelişmemelidir. Çocuk büyüdükçe evdeki büyüklerin birbirlerine saygı ve sevgi ile davrandıklarını görerek kendisi de aynı şeyi yapacak, söylemesi istenen nezâket sözlerini ise, ancak âilesinden duya duya öğrenecektir.

Diğer taraftan anne baba tam bir fikir ve görüş birliğinde olmalıdır. Yâni anne ve babadan biri sert davrandığı zaman diğeri şefkat göstermemeli, biri tarafından verilen cezâ, diğeri tarafından affolunmamalıdır. Bilinmelidir ki, yerinde ve haklı olarak verilen cezâ, çocuğun sevgisini hiçbir zaman azaltmaz. Bilakis ciddî ve yerinde cezâ veren anne baba, körü körüne sevgi gösteren, her şeye göz yuman anne ve babadan daha çok sevilir, sayılır. Demek ki çocuk terbiyesinde sevgi, şefkat ve bağlılık mühim olmakla berâber, ciddiyet ve geçici sertlik de çok önemli birer faktördür.

Çocuğa iyi bir terbiye verebilmek için, anne baba ve diğer âile fertlerinin bütün terbiye prensiplerini tam uygulamasıyla berâber, âile hayâtının düzenli olmasının yanında anne babanın da iyi geçimli olması şarttır. Anne baba geçimsizliği, hele ayrılığı kadar çocuk rûhunda fırtınalar koparan bir hâdise yok gibidir.

Unutulmamalıdır ki, çocuklar anne babayı ideâl birer insan olarak görürler. Onlar gibi olmak ve onlar gibi hareket etmek isterler. Huy ve alışkanlıklarını çabuk kaparlar. Onun için çocuk dünyâya geldikten sonra, anne ve baba bütün yönleriyle, olduklarından daha iyi olmak mecbûriyetindedirler.

Kardeşi olmayan çocukların terbiyesi daha zor ve hattâ bir problem olabilir. Halbuki birkaç çocuğun terbiyesi daha kolaydır.Her çocuk kendiliğinden itaat etmesini ve uysallığı öğrenir. Kardeşlerinin de istekleri olabileceğini ve onların da anne baba sevgisine en az kendisi kadar ihtiyâcı olduğunu anlar. Daha doğrusu her şeyini kardeşleriyle paylaşmasını bilir. Böylece karşılıklı sevgi ve hürmeti erkenden öğrenen çocuklar, cemiyete kendini hazırlayarak yetişir. Ancak anne ve babanın her çocuğa aynı sevgi ve bağlılığı göstermesi şarttır.

İyi bir terbiye verebilmek ve cemiyete faydalı bir fert yetiştirmek için para ve servete ihtiyaç yoktur. Hattâ zenginlik ve lüks hayat, ekseriyâ çocuğun fenâ yetişmesine sebeb olabilir. Çünkü acı da olsa, varlık içindeki bâzı anne babaların kendi zevk ve eğlencesini düşünerek, çocuklarını ihmâl ettikleri bir gerçektir. Hâlbuki anne babanın bu ihmalleri çocuk rûhunda fırtınalar koparabilir ve bu fırtınaların, çocuğu nereye sürükleyeceği belli olmaz. Diğer taraftan, zenginlik ve hudutsuz imkânlar, çocuğu kötü yollara saptırabilir.

Müşâhede ve tecrübelere göre, yokluk içerisinde büyümesine rağmen iyi terbiye alan çocuk, daha fazla insan sevgisiyle yetişmekte ve cemiyete daha faydalı olmaktadır. Fakat bu, “Âilelerin çocuklarının daha iyi yetişmesi için fakirlik şarttır.” mânâsına alınmamalıdır; ama âile varlıklı olsa bile, bu varlık çocukta şuurlaştırılmamalı ve çocuk âile servetine güvenmeden yetiştirilmelidir.

Garb müellifleri çocuk terbiyesinde din, cezâ ve mükâfât, oyun ve oyuncaklar, okul gibi faktörlerin önemli olduğunu bildirirler.

Çocuk terbiyesi eğitimciler kadar dinlerin de belli başlı mevzularındandır. Hayâtı, dünyâ ve âhiret olmak üzere iki büyük safhada, ikincisini birincisinin devâmı olarak takdim eden İslâm dîni; insan ömrünü de doğum öncesinden başlayarak çocukluk, erginlik, yetişkinlik, olgunluk ve yaşlılık olarak safha safha, fakat bir zincirin halkaları şeklinde bütün olarak ele alır. Bu arada çocuk terbiyesinin esaslarını, modern pedagogların uzun araştırmalar sonucu elde ettikleri umdeleri de içine almış bir halde, mükemmel bir sistem şeklinde tesbit etmiştir. Çocuk terbiyesiyle ilgili hükümler incelendiğinde, garp müelliflerinin saydığı faktörlerin asırlardır İslâm dîninde var olduğu görülür.

Altı yaşını dolduran çocuk, harfleri, rakamları, kelimeleri anlayabilecek, okula gidebilecek bir durumdadır. Ayrıca o güne kadar bilmediği çalışma ve sorumluluk duygusu, başarıya ulaşma ve yarışma çabası da belirmiştir. Cemiyet geleneklerine ve kânunlara uymasını bilir veya uymak için gayret sarf eder. Kiminin yetiştiği çevre îcâbı görgü ve terbiyesi az, kiminin zekâsı türlü sebeplerle gelişmemiş, kimisi bütün gün anne babadan uzak kalabilecek serbestliğe ulaşmamış olabilir. Böyle çocuklar, okul düzenine ve ortamına uyamazlar, uysalar bile öğrenimde başarısızlığa uğrarlar.

Çocuğun okul düzenine uyamayışının muhakkak bir sebebi vardır. Bu sebepler fizyolojik, sosyolojik veya psikolojiktir. Yâni çocuk okuldan önce veya okul sıralarında geçirdiği hastalık ve sakatlıklar, rûhî rahatsızlıklar, sosyal çatışmalar yüzünden bu duruma gelmiştir. Okula karşı gösterilen tepkinin ve başarısızlığın sebebi ne olursa olsun, çocuk bütün şahsiyeti ile bunun tesiri altında kalır.

Görülüyor ki, okula ve öğretmene çok sorumluluklar düşmektedir. Çünkü öğretmenlik, yalnız okuyup yazmayı öğretmek, bilgi vermek değildir.

Öğretmenin her çocukla ayrı ayrı uğraşması, gelişme mekanizmalarını incelemesi, yetiştiği çevreyi, evdeki hayâtını, sıkıntılarını, korku ve endişelerini bilmesi, hâşin ve dengesiz çocuklara özel ilgi göstermesi gerekir. Fakat bütün bu sorumlulukları öğretmene yüklemek insafsızlıktır. Bu problem âile-öğretmen işbirliği ile berâber çözülmelidir.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

TÜM OKUYCULARIMIZI PAYLAŞIMA DAVET EDİYORUZ, DAVETLİSİNİZ.
6
Hz Muhammed S.A.V Hayatı / HZ. Muhammedin Davranış Modelleri
« Son İleti Gönderen: anadolu Dün, 10:48:36 ÖÖ »


HZ. Muhammedin Davranış Modelleri
       
Peygamberimiz Hz Muhammed (SAV) efendimiz, doğup büyüdüğü Mekkenin Kureyş toplumu içeresinde, doğruluğu, dürüstlüğü, cömertliği, tevazu ve vakarlığı ile halkın güvenini kazanmış tı. Bir gün müşriklerin lideri Ebu Cehil Peygamberimize, “  Ya Muhammed biz senin sözünün doğruluğuna inanıyoruz. Zira sana Muhammedül  Emin ismini veren biziz. Biz senin Peygamberliğine inanmıyoruz “demiştir.

Hayatında şaka da olsa yalan konuşmamış, kimseyi incitmemiş, doğruluk ve dürüstlükten ayrılmamış, insana insan olduğundan dolayı değer veren insanlık için örnek insan. Çocukluğunda ve gençliğinde, Etrafındakilerin hak ve hukukunu daima gözetir, yardımlaşmayı sever, muhataplarıyla yumuşak tonla konuşurdu. Kendisinden bir şey istendiğinde varsa mutlaka verir, var olanı yok demezdi.  Eğer muhatabı yardım isteğini ısrar ederse  bir yerden ödünç alır, ihtiyacını giderirdi.         

Yüce Allah onun hakkında Kuran-ı Kerimde şöyle buyurmuştur.”O, nefis arzusu ile konuşmaz. ( Size okuduğu ) Kuran ancak kendisine bildirilen bir vahiydir.

Necm/ 3-4 .  Cenab-ı Hak, efendimizi, her hususta vahyi ilahiye dayanarak konuştuğunu, kendi arzusu ile bir söz söylemediğini beyan etmektedir. Bu yönüyle Peygamberimiz ( sav) efendimizin hayatının Kuran olduğunu görüyoruz. Bundan dolayıdır ki, efendimiz bütün insanlık için modeldir. Efendimiz bir hadis-i şerifinde, “ Rabbım beni terbiye etti. O, ne güzel terbiye etti.” Buyurmuştur. Kenzul Ummal, 11/406. Yüce Mevlamızın terbiye ettiği efendimizin, gelmiş ve gelecek tüm insanlık için örnek ve rehber olması tabiidir. Onun söz ve davranışları insanlık için huzur ve mutluluk kaynağıdır.                 

Yüce Allah,  Ayet-i Kerimesinde  (cc) şöyle buyurdular,” And olsun Allahın Resulünde sizin için, Allaha ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allahı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.” Ahzab / 21 . Dünya ve ahiretimizin mamur edilmesi için efendimizin hayatının örnek alınması gerekmektedir. Onun örnek alınması, sünneti seniyyesinin yaşanması ile mümkündür. Onun sünnetine baktığımızda, insana saygı  ve sevgiyi , merhamet,, şefkat ve hoşgörüyü görüyoruz. Doğruluğu, dürüstlüğü, hakkaniyeti görüyoruz. Kul ve komşu haklarını, ana- babaya ihsanı, kadın haklarına saygıyı görüyoruz. Vel hasıl onun hayatına baktığımızda insana yakışır hayat tarzı görüyoruz. bu hasletlere sahip olduğumuzda, evimizde ve toplumda huzur ve güven oluşacaktır. Aile yuvamızda ve içinde bulunduğumuz cemiyette arzu ettiğimiz saygı, sevgi ve hoşgörüyü bulamıyorsak sebebini kendimizde aramalıyız. Tek çare evrensel peygamberimiz Hz Muhammed Mustafa (sav) efendimizin hayatını örnek alarak yaşamaktır. Neyi, nasıl yapmamızı tavsiye etmişlerse aynen yapmak, neden uzak durmamızı istemişlerse hemen terk etmektir.                   

Dünya ve ahiretimizin huzur ve mutluluğu, efendimizin hayatını örnek alıp yaşamağa bağlıdır. Öyle ise onun tavsiyelerini mutlaka nazarı dikkate alıp sözlerini ve davranışlarını örnek almak gerekir.. Bizlere emanet ettiği, iki  asıl kaynak olan Kuran-ı Kerim ve sünneti seniyyeden beslenmeye devam etmek lazım gelir. Bu dünya üzerinde yaşayan İslam ümmetinin kendi aralarındaki birlik ve beraberliği, huzur ve barışı sağlamak için buna ihtiyaç vardır. İki kaynaktan beslenebilmek için okumanın gerekli olduğunu idrak edelim. Efendimizin” İki günü eşit olan ziyandadır” sözünü hafızamızdan çıkarmayalım. Böylece Allahın verdiği zaman nimetinin hakkını verelim. Peygamberimiz (sav) efendimizin davranış modellerini hayatımızla buluşturursan yarınlara güvenle bakmak gibi  mutlu bir ortama kavuşma imkanımız doğar.           

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

TÜM OKUYCULARIMIZI PAYLAŞIMA DAVET EDİYORUZ, DAVETLİSİNİZ.
7
Yaşayan Hurafeler / Bidat ve Hurafelerden Sakınmak
« Son İleti Gönderen: anadolu Dün, 10:40:42 ÖÖ »


Bidat ve Hurafelerden Sakınmak
 
Bidat, dinde yeri olmayan, kuran ve sünnete uygun düşmeyen her şey . Bidat, dinde sonradan ortaya çıkan, her türlü ekleme ve çıkarmadır. Hurafe ise, akla ve ilme aykırı olan hiçbir temeli bulunmayan batıl inanışlardır. Baykuşun geceleyin ötmesinden bir anlam çıkarmak, Cuma gecesi ev süpürmek, kurşun döktürmek, Ar efe günü yaş kesmemek, fal baktırmak, muska taşımak vb batıl inanışlar bu guruba girer. Bidata örnek vermek gerekirse, farz namazlardan önce ihlas suresini okumak, tesbihatlarda  33 olan sübhanallah, elhamdülillah, allahuekber sözlerinin sayılarını  azaltmak veya çoğaltmak, hastaya şifa için muska yazmak, sela vermek vb şeyler bu guruba girmektedir. Müslüman hayatını kuran ve sünnete göre tanzim ettiği için, onun yaşantısında bidat ve hurafeler yer edemez. Müslüman dini yaşantısında kuranı rehber, peygamberiz (sav) efendimizi kılavuz edinmiştir. Her zaman Allahın dediğinin olacağını, Allah izin vermedikçe hiçbir şeyin olamayacağını, ruhi ve psikolojik rahatsızlıklara karşı kuranın şifa olduğunu, bunun için kuranı okumanın önemli olduğunu bilir.

Peygamberimiz (sav) efendimiz bir hadisinde “Kim bizim bu dinimizde olmayan bir şeyi ortaya çıkarırsa o şey ondan kabul edilmez” buyurmuştur. Buhari, sulh, 5. Din, Müslümanların dünya ve ahiretini huzur ve mutlu kılan ilahi kanundur. İnanmak ve yapmak istediğimiz bir şeyin kuran ve sünnete uygun olup olmadığını, ancak bu iki kaynaktan istifade ettiğimiz zaman anlamak mümkün olabilir. Bunun için araştırıp okumak ve kuran ve sünnetten beslenmek gerekir. Peygamberimiz (sav)efendimiz “Sözün en hayırlısı Allahın kitabıdır. Yolların en hayırlısı Muhammed sallah aleyhi ve sellemin yoludur. İşlerin en kötüsü, sonradan ortaya çıkarılmış olan bidatlardır. Her bidat dalalettir,

sapıklıktır,” buyurmuştur.Müslim,Cuma.43. Müslüman olarak ibadetleri ve dünyevi işlemlerin bilerek yapılması esastır. Kulaktan duyma bilgilerle, birileri söyledi veya yapıyor diye yapılan ibadet de her hangi bir iş de fayda yerine zarar doğurabilir. Zamanın boşuna geçmesine neden olabilir. Bu bakımdan efendimizin hayatı ve ümmetine olan tavsiyeleri iyi irdelenmeli ve gerçek bilgiye ulaşılmalıdır.

Yüce Allah kuranında “İşte bu benim dosdoğru yolumdur, ona uyun. Sizi Allah yolundan ayırıp parçalayacak yolara uymayın” buyurmuştur. Enam, 153. Hayır ve şer, hakla batıl, doğru yolla dalalet (sapıklık) kuranda bildirilmiştir. Peygamberimiz de kuranı yorumlayarak Müslümanların anlayabileceği haline getirmiştir. Müminin yapması gereken efendimizin hadislerden sünnetini öğrenmesi, kuran ve sünnette yeri olmayan sonradan ortaya konan hiçbir itikadi meseleye itibar etmemesi lazım gelir. Ölen bir Müslüman için iskatı salat ve devir yapmak, Aynı zamanda yedi, kırk, elli iki ve senesini takip ederek sadece bu tarihlerde kuran okumak ve okutmak, bidattır. Kuran ve sünnette bunun yeri yoktur. Kuran belli tarihlerde değil her zaman okunacak, çünkü kuran hayatta olan Müslümanlar için şifa, ölmüşler için rahmettir. Peygamberimiz (sav)efendimiz Kuran okuyunuz, zira kuan sahipleri için kıyamet gününde şefaatçi olarak önlerine gelecektir” buyurmuştur. Riyazüssalihin.

Cenab-ı Hak kuranında “De ki, Eğer Allahı seviyorsanız, bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın” buyurmuştur. Al-i İmran, 31. Allahı sevmek ve rızasına kavuşmak için Peygamberimizin sünnetine uymanın o denli önemli olduğu bu ayetten anlaşılmaktadır. Allah resulünün sünnetinde ve uygulamasında olmayan bir şeyi, inanmaya ve yapmaya kalkışmak efendimizin sevgisinden ve şefaatinden mahrum bırakır. Yapılan işlem de dinde yeri olmadığı için Allah tarafında kabul görmez. Böyle olunca da zaman boşuna harcanmış olur. Müslüman için zaman bir nimettir israf edilemez. Bu bakımdan insana yararı olmayan bidat ve hurafelerden uzak olmak gerekir.

Kuran ve efendimizin sünnetinden aldığımız bilgilerle hayata yön verilmelidir. Bilinmelidir ki, dinimiz İslam, evrensel cihanşümul bir dindir.  Mensubu olan her Müslüman birey, dine dayalı yaşantısını sürdürdüğü müddetçe dünyasını ve ahiretini kazanmış olacaktır inşallah.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

TÜM OKUYCULARIMIZI PAYLAŞIMA DAVET EDİYORUZ, DAVETLİSİNİZ.
8
İman Amel Ecel / Temizlik İmandandır
« Son İleti Gönderen: anadolu Dün, 10:34:38 ÖÖ »


Temizlik İmandandır

 Temizlik, maddi ve manevi olmak üzere iki kısma ayrılır. Maddi temizlik denilince beden ve çevre temizliği akla gelir. Manevi temizlik ise,  kalp ve ruh temizliğidir. Müslüman için her iki temizlik büyük önem arz eder. Sağlığın korunması ve ibadetlerin sıhhati için temizlik her zaman gereklidir. Peygamberimiz (sav) efendimiz”  bir hadisinde “Temizlik imanın yarısıdır” buyurmuşlardır. Riyazüssalihin. Temizliğin imanla yakından ilgisi olması hasebiyle Müslümanların bu konuda daha hassas olmaları gerekir. Evlerde, çalışma yerlerinde, sokaklarda ve sosyal içerikli mekânlarda maddi temizlik her zaman kendini gösterir.  Çöpe atılması gerekenlerin mutlaka çöp torbasına konup konteynere atılması lazım gelir. Sokakta yürürken eldeki sigara izmariti, bir kâğıt parçası veya ağızdaki balgamı çöp kutusuna atmak gerekir. Sosyal içerikli mekânlarda oturulduğu zaman, bir şeyler yeniliyorsa atıklarının yerlere değil bir çöp kutusuna atılması böylece buraların sürekli temiz kalması sağlanmalıdır. Bu durum, kamu ve kul hukukuna saygıyı gösterir.

“Aslan yattığı yerden bellidir” diye bir atasözü vardır.  Müslüman da bulunduğu yerden bellidir. Müslüman yemesinde, çalışmasında yatmasında ve temizliğinde Peygamberimizi örnek alır. Bundan dolayı dışarıdan bakıldığında farklı durum göze çarpar.

Maddi temizliğin bünyesinde beden temizliği de vardır. Beden temizliği denilince vücut ve giyilen çamaşırlar anlaşılır. Haftada bir vücudun temizliği için yıkanmak ve giyilen çamaşırların değiştirilmesi aynı zamanda vücut sağlığı için de önemlidir. Yüce Allah kuranında “ Orada temizlenmek isteyen erkekler vardır. Allah temizlenenleri sever”. Tevbe,108.

Temiz olmak, insan olmanın gereğidir. Allah ruhen ve fiziken temiz olanları sever.

Yemekten önce ellerin yıkanması, yemekten sonra da el ve ağzın yıkanması sünnettir.

Her yapılan işin dini bir boyutu vardır.  Emanete riayet etmek, verilen görevi doğru ve zamanında yapmak. Adil olmak, yalan şahitlikten kaçınmak, insanlara faydalı olmak gibi.

Temizliğe riayet edilmediği zaman, sadece kişi kendine değil, toplumun tamamına zarar vermiş olur. Yol üzerine, cadde ve sokaklara rast gele atılan her türlü çöp ve atıklar zaman içinde çürüyerek kokar hale gelir. Bundan dolayı toplumun her bireyi bundan rahatsız olur. Bu durum dinen de caiz değildir. Dolayısıyla kişi kendi huzur ve rahatını isterken başkalarının da iyiliğini ve mutluluğunu düşünmesi gerekir.

Kalp ve ruh temizliği, beden temizliği kadar hatta ondan daha önemli bir temizliktir. Kalp ve ruh temizliği manevi bir temizlik olması hasebiyle kalpte oluşan kötü duygu ve düşüncelerin atılması, kalbin arınmasına vesile olacaktır. Kalpte oluşan kin ve nefret duyguları, haset ve karamsarlık kalbi kirlettiği gibi, ruhun da rahatsız olmasına vesile olur.

Bununla beraber işlenen günahlar ve yapılan hatalardan dolaya kalpte siyah noktalar belirir. Yapılan tövbe-i istiğfarla bu siyah noktalar silinmiş olur. Kalbin temizliği tövbe-i istiğfar ve her türlü kötü düşünce ve duygulardan beri olmakla mümkündür. Allah kuranında “ Ey iman edenler! Allaha samimiyetle tövbe edin” buyurmuştur. Tahrim,8. Bir başka ayetin de ise,” Rabbinizden sizi bağışlamasını isteyiniz, sonra ona tövbe ediniz” buyurmuştur. Hud, 3. Allah müminlerden günah ve hatalardan arınmak için tövbe-i istiğfar edilmesini istemektedir. Müslüman için bu bir nimettir. Allah ilahi cezayı gerektiren söylem ve eylemden sonra manen temizlenme adına günah ve hatadan geriye döndükten sonra Allahtan bağışlanma dileğinde bulunma imkânı vermiştir. Tövbe, günah ve hatayı terk etmek, geriye dönmektir. İstiğfar ise, Allahtan bağışlanma istemektir.

Peygamberimiz (sav) efendimiz bir! Allaha hadisinde “Ey insanlar Allaha tövbe edip ondan af dileyiniz. Zira ben ona günde yüz defa tövbe ederim” buyurmuştur. Müslim, zikir,42. Efendimiz Manevi kirlerden arınmak için tövbe-i istiğfarın önemini vurgulamıştır.

Onun günde yüz defa Allaha tövbe etmesi günah işlemesinden değildir. Zira bütün peygamberler hata ve günah işlemekten korunmuşlardır. Efendimizin tövbe-i istiğfarı belki Allahı zikir ve tefekkürden bir an beri olmuş olabilirim düşüncesiyledir.  Müslüman bir kul olarak bizim yapacağımız tövbe-i istiğfar, bizatihi günah ve hataya girmekten dolayıdır.

Müslüman, her zaman bedenen ve kalben temiz ve pak olması gerekir. Allahın huzuruna fiziken ve ruhen temiz olarak çıkması ve ibadetlerini bu hal ile yapması büyük önem arz etmektedir.  Beden, kalp ve ruh temizliğine dikkat ederken çevre temizliğine de önem verilmelidir. Çevrenin kirliliği, bizimle beraber çalıştığımız yere ve evimize gelebilir. Bu bakımdan çevrenin kirletilmemesi için her bireyin azami gayreti göstermesi sağlık açısından önemlidir.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

TÜM OKUYCULARIMIZI PAYLAŞIMA DAVET EDİYORUZ, DAVETLİSİNİZ.
9
Genel Konular / İslamda Kulluk Sadece Allah’a’dır
« Son İleti Gönderen: anadolu Dün, 10:27:12 ÖÖ »


 İslamda Kulluk Sadece Allah’a’dır

Dünya sahnesine gelen her insanın bir gayesi vardır. Bu amaç, tektir ve Yaratana kulluk etmektir. Bunun için Allah, dünyadaki her şeyi insanın hizmetine sunmuş, onu nimetlerle donatmıştır. Maddi ve manevi yönden her türlü ihtiyacını yoktan var etmiştir. Bunların karşılığında kendisinden istenilen” La ilahe illallah Muhammed ün Resülullah” kelimeyi tevhidi söyleyip Allaha teslim olmaktır. Bu teslimiyeti söylem ve eylemiyle yerine getirmektir. Allah kur anında “Ben insan ve cinleri sadece bana kulluk etsinler diye yarattım” buyurmuştur. Zariyat,56. Allaha kulluk, onun emir ve yasaklarına uymakla mümkündür. İsteklerine göre hayatın idamesini sağlamak, haram kıldıklarından kaçınmak kulluğun özünü oluşturur. Kulluğun var olduğu yerde, Allaha gerçek saygı ve sevgi de vardır. Müslüman, Yaratanın sevgisinden ve rızasına kavuşmaktan mahrum olmak istemez. Aynı zamanda onu gücendirmek ve gazabına uğramaktan korkar. Allahın emirlerini yerine getirmekten mutluluk duyan kişi, Yaratanla beraber olmanın hazzı içinde olur. Bu hal içinde insan, geleceğine güvenle bakar. Zaten Allaha itaatin olduğu yerde, bereket vardır. Huzur ve mutluluk vardır.

Namazın her rakında okunan Fatiha suresindeki “ Yalnız sana kulluk ederiz ve yalnız senden yardım isteriz” mealindeki ayetleri, Allaha olan kulluğun mutlak olduğunu göstermektedir. İslamda kula kulluk yoktur. İnsan, Yaratana kulluk etmek üzere dünyaya gelmiştir. Allaha teslim olan her Müslüman, ondan gelen her şeye razı olmak durumundadır. Zira Allah, kullarının zararına olan bir şeyi emretmez. Allah kullarına zulmetmez, kul kendi kendine zulmeder. Yaratanın tavsiyesine uymaz, kendi reyine göre hareket eder, böylece kendini sıkıntıya sokar. İslamda Allaha tevekkül vardır. Tevekkül, bir işin oluşumunda insana ait görevleri yerine getirdikten sonra, işin sonucunu Allaha bırakmaktır. O ne güzel vekil ve ne güzel yardım edendir. Müslümanın namazdaki rükû ve secdesi Allaha aittir. Yani Müslüman sadece Yaratanın karşısında eğilir. Onun rükusu ve secdesi Allah içindir. Yardımını da sadece Allah tan ister. Müslüman bilir ki, dünyada her şey fani ve yok olmaya mahkûmdur. Allahın varlığı ebedidir. Allah ilk ve sondur.”

İnsana Güvenme, insan ölür. Ağaca dayanma, ağaç kurur” diye bir atasözü vardır. İnsan da, ağaç da, birer fanidirler. Fani olandan fani olana, güven de yardım da sınırlıdır. Bu sınırın da nerede ve ne zaman sona ereceği meçhuldür.

Allah kur anında” Kim Allaha (gereği gibi) saygı duyarsa, ona bir çıkış yolu açar ve onu ummadığı bir yerden rızıklandırır.” Buyurmuştur. Talak,2.  Müslüman Allahın isteklerine cevap verdiği sürece, darlığı, sıkıntısı ve herhangi bir problemi olduğunda, Yaratan ona huzura kavuşması için bir kapı açar. Kişi Allaha olan güvenini yitirmediği müddetçe, zorluklar, kolaylığa dönüşür. Kişi arzu ettiği ortama kavuşur. Bu bakımdan kulluğunu Allaha yapan Müslüman, sonuçta mutlaka kazançlı olur. Bu kazanç tek yönlü değil, dünya ve ahiretiyle çift yönlüdür. Yaratana itaat ederek hayatını idame ettiren insan, dünya ve ahiretini mamur etmiş olur. Allaha kulluk etmeyenlerin dünyaları belirli bir zamana kadar mutlu olsa da, ahiretleri perişandır. Dünyaları da ilelebet mutlu olarak devam edemez.

Sonuçta bir darlık ve bir problem çıkar, hayat çekilmez hale gelebilir. Bu durum her zaman görülebilir. Allaha olan kulluğunda samimi olmayanlar sadece kendilerini kandırırlar.  Gösterişe dayalı hiç bir amel in Allahın katında bir değeri yoktur.

Bütün peygamberlerin ortak görevi, içinde bulundukları toplumu, Allaha kulluk etmeğe davet etmeleridir. Dünya ve ahiret saadeti buna bağlıdır. Toplumu meydana getiren bireylerin kendi aralarındaki kardeşlik, birlik ve beraber duygularının gelişmesi, gerçek huzur ve güvenin oluşması bakımından büyük önem arz etmektedir. İnsana saygı ve sevgi, Allaha olan saygı ve sevgiden kaynaklanır. Allaha saygısı olmayanın insanlara ve diğer canlılara da saygısı yoktur. Allahı darıltmaktan, gücendirtmekten çekinmeyenin utanma duygusu da körelmiştir. Bundan sonra her şey onun için mubahtır. Onun için haram ve helal kavramı diye bir şey yoktur. Kişiyi bu durumdan kurtaracak olan aslına dönmesidir. O da kendisini yoktan var eden Rabbine yönelip af dileyerek gerçek manada ona kulluk eder hale gelmesidir. Allaha kulluk, insanın dünyasını ve ahiretini mamur etmeye vesile olur.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

TÜM OKUYCULARIMIZI PAYLAŞIMA DAVET EDİYORUZ, DAVETLİSİNİZ.
10
Mutlulık Yolu İslam / Peygambere İtaat Allah’a İtaattır
« Son İleti Gönderen: anadolu Dün, 10:22:28 ÖÖ »


Peygambere İtaat Allah’a İtaattır

Allah kendisine kulluk etmek üzere yoktan var ettiği insanoğluna emir ve yasaklarını bildirmek için kendi aralarından peygamberler göndermiştir. Her peygamber gönderildiği kavmi, toplumu, Allaha davet etmiştir. Allahtan aldığı vahyi ilahiyi onlara bildirmiştir.

Peygamberler günah işlemekten korunmuş, zeki, güvenilir, doğru sözlü, emanete riayet eden kimselerdir. Allahın kendilerini verdiği Risalet görevini her ne pahasına olursa olsun yerine getirmişlerdir. Allahın emir ve yasaklarını insanlara bildiren peygamberler zor durumda kaldıklarında mucizelerle desteklenmişlerdir. Evrensel ve cihanşümul olarak insan ve cinlere peygamber olarak gönderilen Hz Muhammed, Nebi ve Resuldür.  Yüce Allah kuranında” “ Resule ( Allahın elçisi) itaat eden Allaha itaat etmiştir. Kim yüz çevirirse ( habibim) biz seni onlara muhafız olarak göndermedik buyurmuştur. Nisa, 80.

Peygamberimize itaatsizlik, Allaha itaatsizliktir. Efendimize saygı ve sevgi beslemek, onun tavsiyelerine göre davranışlarımıza yön vermek Allahı memnu edecektir.

Peygamberimizin söylem ve eylemleri kurana dayanmaktadır. Bu bakımdan onu örnek alarak hayatı şekillendirmek birey ve toplumu huzura, birlik ve beraberliğe götürür.

Özellikle Müslümanların kendi aralarında tüm anlaşmazlıkların çözümünü Resulüllahın sünnetinde aramaları, imanla yakından irtibatlıdır. Bu hususta Allah kuranında: “, Hayır Rabbine yemin olsun ki, onlar aralarında çıkan anlaşmazlıklarda seni hakem yapıp, sonra da senin verdiğin hükme karşı içlerinde bir burukluk duymadan tam anlamıyla teslim olmadıkça iman etmiş olamazlar, ”buyurmuştur. Nisa,65.  Allah bu ayette sahabilere, dolayısıyla bütün Müslümanlara, aralarında ihtilafa düştükleri işlerde, içinden çıkamadıkları problemlerde Resulüllahın hakemliğine başvurmaları gerektiğini emreder.

Onun hakemliğine başvuran Müslümanlara düşen en önemli görev, verdiği hükme tam ve gönülden razı ve teslim olmaktır. Ancak bu sayede hakiki mümin olunabilir. Peygamberin hakemliğine nasıl başvurulacağı hususunda, efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur:.

“  “Size iki şey bırakıtım. Onlara sımsıkı sarıldığınız sürece sapıklığa düşmezsiniz. O, iki şey, Allahın kitabı Kuran ve Resulünün sünneti”. Muvatta, kader,31.

Allah resulüne itaatın olduğu yerde, huzur ve mutluluk vardır. Kardeşlik, dayanışma ve paylaşım vardır. Müslümanlar da gayri Müslimler de geleceklerinden güvenli olma ortamı vardır. Bu gün özellikle islam âleminde bir takım sıkıntılar, kavgalar, bir hiç uğruna kan akıtmalar varsa, bunun sebebi bellidir. O sebep Evrensel peygamberimiz Hz Muhammede itaatin istenilen düzeyde olmayışıdır. Bakınız Allah ne buyuruyor:

“ Allah Resulünün emrine aykırı davrananlar, kendilerine bir belanın çarpmasından yahut acı bir azabın uğramasından sakınsınlar” Nur,63.  Efendimiz (sav)in emrine muhalif olmak, Müslümanın aleyhinedir. Öncelikle Allahın rızasından ve sevgisinden mahrum kalmaktadır. Dolayısıyla bu hal içinde kişi dünya ve ahiretini perişan etmektedir. İnsanın yaratılış gayesi, Allah ve Resulüne itaattir. Bu olmadığı zaman, dünya hayatında birtakım darlık ve sıkıntıların baş göstereceği kaçınılmaz hal almakta, toplumu meydana getiren bireyler arasında itimatsızlıklar oluşmaktadır. Yardımlaşma ve dayanışma duyguları körelmekte, insani değerlerde zayıflama meydana gelmektedir. Bunun sonucu olarak huzur ve mutluluğun yerini stres ve bunalım almaktadır. Aile içi bunalım ve kadına karşı şiddet kendiliğinden oluşmaktadır.

Peygamberimiz (sav) efendimiz bir hadisinde :”. Benim ve sizin durumunuz, ateş yakıp da, ateşine cırcır böcekleri ve pervaneler düşmeye başlayınca, onlara engel olmaya çalışan adamın durumuna benzer. Ben sizi ateşten korumak için kuşaklarınızdan tutuyorum, siz ise benim elimden kurtulmaya, ateşe girmeye çalışıyorsunuz ” buyurmuştur. Müslim, Fezail, 19. Peygamberimizin emir ve tavsiyelerine bağlı olarak yaşamak, huzur ve mutluluğu getirir. Aile yuvalarında bolluk ve bereketi, bireyler arasında karşılıklı saygı ve sevgiyi oluşturur. Toplumsal birlikteliği ve barışı sağlar. Müslümanların birbirleriyle uğraşma yerine üretmeyi, kalkınmayı, insanlara faydalı olmayı sağlar. Hulasa, peygambere itaat, Allaha itaat tır. Peygambere ve Allaha itaatin olduğu yerde, dünya ve ahireti kazanma vardır. Böyle olmadığı zaman, dünya ve ahiret hayatı arzu edilmeyen bir durum alır.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

TÜM OKUYCULARIMIZI PAYLAŞIMA DAVET EDİYORUZ, DAVETLİSİNİZ.
Sayfa: [1] 2 3 ... 10