Gönderen Konu: Zulüm Nedir - Zalim Kimdir  (Okunma sayısı 62 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5823
Zulüm Nedir - Zalim Kimdir
« : Nisan 28, 2023, 07:43:50 ÖÖ »


Zulüm Nedir - Zalim Kimdir

Zulüm kavramı, Kur’an-ı Kerim’de ve hadis-i şeriflerde en çok zikredilen ve üzerinde durulan kavramlardan birisidir. Kur’an-ı Kerim’de zulüm kelimesi, türevleri, eş veya yakın anlamlısı “bağy, tuğyan, fıksk, udvân, i’tidâ, bi ğayri’l-Hak, israf, müsrif, azap, eza ve fitne” ile birlikte 250’nin üzerinde geçmekte; ağırlıklı olarak Allah-u Teâlâ’nın emirlerine muhalefet etme, küfür, şirk ve günahla bağlantılı olarak kullanılmaktadır. Zulüm kavramının diğer kullanım şekli ise, beşeri münasebetlerde haksızlık yapma yani “adaletten sapma” şeklinde kullanılmaktadır. Bunların dışında insanın kendi nefsine zulmettiğinden de bahsedilir ancak bu da yukarıdaki kullanımlarla bağlantılıdır.

Zulüm kavramının Kur’an-ı Kerim’de ve hadis-i şeriflerde ağırlıklı olarak kullanımı şöyledir:

Birincisi: Zulüm bu şekliyle “Allah-u Teâlâ’ya ve Resulü’ne iman etmemek, emir ve yasaklarına uymamak ve kötülük işlemekte ısrar etmek”tir. Bu tür zulüm, insanların Allah-u Teâlâ’yı inkâr etmeyi, şirk koşmayı, gönderdiği peygamberlerine iman etmemeyi, kitaplarına inanmamayı, ahirete inanmamayı, Yahudi ve Hıristiyanları dost edinmeyi (Maide, 51), Allah’ın indirdiğiyle hükmetmemeyi (Maide, 45), mucizeleri inkârı (Kasas, 36-37) ve buna benzer Kur’an-ı Kerim’de ifade edilen fiilleri ihtiva eder. “İtikadi açıdan zulüm” diyebileceğimiz bu zülüm, Allah-u Teâlâ’nın koyduğu kuralları ve sınırları tanımamak, şirk, küfür, fısk, fücurla (günahkârlıkla) ortaya çıkan zulümdür ki, gerçekten de en büyük zulüm budur. Bu zulüm “insanın Allah’a karşı işlediği zulüm” şeklinde de tasnif edilmiştir.

İnsanı yoktan var eden, varlığından haberdar eden, sayısız nimetler vererek bu âleme gönderen, imtihan gereği belirli bir süre dünyada nasiplenmemizi sağlayan, yeryüzünde yaşayan diğer canlıları insana musahhar kılan (Bakara, 29; Casiye, 13) Allah-u Teâlâ’yı tanımamak, inkâr etmek daha da ileri giderek şirk koşmak; yüryüzünde Allah-u Teâlâ’nın hükümlerine boyun eğmemek, devlet yönetiminde onları uygulamamak elbette en büyük zulümdür.

İkincisi: Bu tür zulüm “adaletsizlik” demektir ve insanların birbirlerine karşı işledikleri her türlü haksızlık, hayâsızlık ve adaletsizliği ihtiva eder. Zulmün bu çeşidi ahlâkî ve sosyal boyutu itibariyle Kur’an-ı Kerim’de en çok zikredilen kavramlardan birisidir. Toplumda yaygın şekilde gördüğümüz bireysel ilişkilerde, yönetici ve yönetilen arasındaki ilişkilerde açıkça görülen bir zulüm türüdür. Kısacası, bir insan adaletli değilse zulmediyordur, zalimdir. Bu yönüyle zulüm, adaletin tersidir.

Peygamberimizin (S.A.V.) buyurduğu, “Müslüman Müslüman’ın kardeşidir. Müslüman Müslüman’a zulmetmez” (Buhari, Mezâlim 3), “Zulümden sakının!

Çünkü zulüm, kıyamet gününde zalime zifiri karanlık olacaktır…” (Müslim, Birr 56), “…Kim bir karış miktarı bir yere zulümle sahip olursa, o yer yedi kat altıyla birlikte boynuna dolanır” (Buhari, Mezâlim, 13) gibi hadis-i şerifler beşeri münasebetlerde insanların birbirlerine yaptığı zulüm konusunda uyarı niteliğindedir.

Toplumda zulüm ve zalim kavramı Kur’an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerdeki gibi geniş manada değil çok dar kalıplarla anlaşılmaktadır; bu yeterli değildir. Toplumda zalim denildiği zaman zorbalık ve şiddet fiilini işleyen anlaşılmaktadır. Oysa zulüm, çok geniş bir kavramdır.

Eğer bir birey, Allah-u Teâlâ’nın emirlerine uymuyor, yasaklarından sakınmıyor, gönderdiği dine, peygamberine, kitaplarına, ahiret gününe iman etmiyorsa; Allah’ın hükümlerini fertten topluma ve devlet yönetimine kadar hâkim kılmak için mücadele etmiyorsa, uygulamıyorsa zalimdir.

Bir yönetici emri altındakiler arasında ayrım yapıyor adaletle davranmıyorsa, bir insan zalimi destekliyorsa, bir âlim zalim devlet başkanıyla iş tutuyor onun zulmüne karşı halkı uyarmıyorsa, bir devlet başkanı kamu malına el uzatıyor, emri altındakilere adaletle davranmıyorsa zalimdir.

Zulüm kavramının çok geniş şekilde değerlendirilmesi gerekir. Ayet ve hadislerde geniş bir şekilde kendini bulan bu kavram hakkında yeterli ilmi makale, yeterli kitap yazılmaması büyük bir eksikliktir. Bu bakımdan konuyu, yeri geldiği zaman tekrar tekrar gündeme getireceğiz inşallah.

Siyami Akyel.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41