Gönderen Konu: Başarıya Ulaşmanın Kuralları  (Okunma sayısı 61 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5800
Başarıya Ulaşmanın Kuralları
« : Eylül 23, 2022, 08:47:09 ÖÖ »
Başarıya Ulaşmanın Kuralları

Başarı sözlükte, “Bir işi olumlu şekilde sonuçlandırmak” demektir. Başarı; önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda planlı ve programlı bir şekilde çalışılarak ve çaba gösterilerek sonuca ulaşma işidir.

Bütün insanlar, hayatta başarılı ve mutlu olmak ister ve bunun için uğraşır. Başarılı olmak, mutlu olmak, insanın fıtratında, yani yaratılışında vardır. Başarı insanı mutlu eder. Her insan kendi alanında bir iş başarma arzusu vardır. Başarı, amacını bilmek ve o amaca ulaşmak için bütün yeteneklerini kullanarak çalışmakla elde edilir.

İnsanı okulda ve hayatta başarıya ulaştıracak temel ilkeler şunlardır:

1. İstek: Başarıya ulaşmamıza yardımcı olacak motivasyonu ve enerjiyi sağlar.

2. İnanç: İnançlar, başarıya giden yolda pusulamızdır. Bir işi yapacağınızı kendi kendinize söyleyip buna da inandığınız zaman başarı için tüm yolları açmış olursunuz.

3. Strateji: Bu da mevcut kaynakları organize etme yöntemidir. Kaynaklara sahip olmak yetmemekte, bu kaynakları etkili bir şekilde kulanmak da gerekmektedir.

4. Azim ve sebat: İstenilen sonucu almak için yılmadan, azimle, sebat ederek çalışmak gerekir. Çoğu kere ümitsizliğe düşmeden, azimle çalışıp sebat eden kişiler, son anda, hatta başarısızlığın hemen bir adım ötesinde başarıyı yakalamışlardır.

Kaybedeceğinizi düşünüyorsanız çoktan bilin ki zaten kaybetmişsinizdir. Başarı, ancak onu istediğiniz takdirde gelecektir. Her şey insanın kafasında bitiyor. Başarı, başarısızlık, mutluluk, mutsuzluk, galip gelmek ve mağlup olmak… Onun için her şey önce beyinde kazanılıyor. Galibiyet de, başarı da, mutluluk da, hedeflere ulaşma da…   

Biz insanlar için iyi bir işe girebilmek başarı, işimizde yükselmek bir başarı, iyi bir evlilik yapmak ve iyi bir evlat yetiştirmek başarı, yaptığımız eğitimden iyi sonuçlar ve diplomalar almak birer başarıdır. Yani her insanın kendi şartları içerisinde bir başarısı vardır. Bir başka tanımıyla başarı; önceden seçilen amaçlara ulaşabilmek demektir.

Öncelikle, yapacağımız işler meşru olmalı, dünya ve ahiretimiz için faydalı olmalıdır. Yapılan iş, kişinin hem kendine, hem ailesine, hem de diğer insanlara fayda sağlamalıdır.Başarmak, amaca uygun sonuç almaktır. Her insan başarılı olmak ister, fakat çoğu kişi nasıl başarılı olacağını bilmez.

Başarı için, öncelikle kişinin ne yapacağına karar vermesi, hedef tayin etmesi ve başaracağına inanması gerektir.

Başarı için, azimli olmak, plan yapmak, olumlu düşünmek, dikkatli ve intizamlı olmak, kararlı olmak, başarılı kişileri model almak gerekir. Çünkü modelleme başarının ve mutluluğun anahtarıdır.

Üşenmemek, yapacağı işi ertelememek, vazgeçmemek ve cesaretli olmak! Başarının sırlarından biri de, sabretmesini bilmektir. Zamanı verimli kullanmak, başkalarının tecrübelerinden yararlanmak (istişare etmek), acele etmemek, tertipli ve düzenli olmak, sevgi, ilgi ve bilgi sahibi olmak, istikrarlı olmak! Fedakârlık ve yapacağı işe odaklanmak da insanı başarıya ulaştıran davranışlardır.

Başarının gecikmesi, başarısız olunacağını göstermez. Başarının sırrı ısrarla istemektir; yani gayret ve duâ etmektir. Duâ; kişiyi hedefe götüren en büyük güçtür. Duâ; insanı başarıya ulaştırır. Kişi elinden geleni yaptığı halde yine de başarıya ulaşılamadıysa, aşırı bir şekilde üzülmemeli, dünya hayatının imtihan olduğunu unutmamalı, karamsarlığa kapılmamalıdır. Belki bu sonuç onun için daha hayırlı olabilir.

Tevekkül etmeli. (Tevekkül; sebepleri yerine getirdikten sonra neticeleri Allah’tan beklemektir.) Başarıya ulaşıldığında da Allah’a şükredilmelidir; gurur, kibir ve övünmekten kaçınılmalıdır.

İnsan için en büyük başarı; İslâm’ın emir ve yasaklarına uymak, Hz. Muhammed (s.a.v.)’i hayatın her alanında örnek almak suretiyle mutlu ve huzurlu olabilmektir.

Tabii ki hayatta en önemli başarı, iyi insan, iyi bir Müslüman olmaktır. Yani iman, ibadet ve güzel ahlak sahibi olmak; kendisine, ailesine ve çevresine maddi ve manevi faydalı olmaktır, insanlarla iyi geçinmektir. Ne mutlu dünya ve ahiret saadeti için, gereğini yapıp başarıya ulaşanlara!

Süleyman Gülek.

RADYO DİNEME LİNKİMİZ.
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41