Gönderen Konu: Günah Nedir Başlıca Büyük Günahlar  (Okunma sayısı 78 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5843
Günah Nedir Başlıca Büyük Günahlar
« : Eylül 17, 2023, 09:17:53 ÖÖ »


Günah Nedir Başlıca Büyük Günahlar

Günah:

Allah’ın haram kıldığı herhangi bir şeydir.

Günahlar İki Kısımdır:

1 – Büyük günahlar.

2 – Küçük günahlar.

Başlıca Büyük Günahlar:

1 – Allah’a şirk – ortak koşmak.

2 – Haksız yere adam öldürmek.

3 – Namuslu kadına iftira etmek.

4 – Zina etmek.

5 – Harpten kaçmak.

6 – Sihir Büyü yapmak.

7 – Yetim malı yemek.

8 – Müslüman ana babaya asi olmak.

9 – Haram’i şerifte günah işlemek.

10 – Faiz yemek.

11 – Hırsızlık yapmak.

12 – İçki içmek, kumar oynamak.

Devamlı yapılan küçük günahlar da büyük günah olur.

Günahb hastalığından kurtulmanın ilacı – Tevbe ve istiğfar

Maddi kirleri sabun ve su giderdiği gibi kalbi karartan, insanı cehennemlik yapan, manevi hastalık ve kirleri de tevbe, istiğfar ve Allah’tan korkarak gözlerinden akıtılan nedamet yaşları giderir.

Doğuştan, insan gayet temiz ve güzel yaratılmıştır. Peygamber Efendimiz s.a.v. insan kalbinin fıtraten ayna gibi temiz yaratmış olduğunu beyan buyurutor. İnsan bu klbi şüphe, vesvese, fitne fesat, kin,  intikam ve haset gibi zulmani  hislerle karartırsa o insan korkunç bir hastalığa tutulmuştur. Bu hastalıktan kurtulamassa Allah korusun gideceği yer cehennemdir.  Bu hastalıktan kurtulma çaresi de tevbe ve istiğfar etmek, ayrıca kalbinden kötü niyet ve hisleri atarak pişmanlık gözyaşları dökmektir.

İnsan günah kirlerinden temizlenmek için tevbe ve istiğfara devam etmelidir. Bilhassa gece yarılarında ve  seher vakitlerinde namaz kılarak ve saklavat’ı şerife ve dualar okuyarak Cenab’ı Hak’tan af ve mağfiret dilemelidir.

Ümitsizlik Doğru değildir

Ben şu kadar  hayırlar yaptım; artık Cenneti kazandım, gibi inanç ve düşünce içinde olarak kendisini Allah’ın gazabından emin kabul etmek küfürdür.Yine ben bu kadar günahlar  işledim. Cehennemi boyladım. Bana kurtuluş yoktur. Gibi ümitsizlik içinde bulunmak da küfürdür. Peygamber Efendimiz s.a.v:

Mü’min korku ve  ümit arasında olmalıdır buyuruyor. Mü’min Cenab’ı  Hakk’ın  rahmetinden dolayı ümit edecek,  kendi noksanlarından dolayı da korkacaktır. Öyle ki, Cennet’e bir kişi girecek deseler, acaba benmiyim diye korkacaktır.

Bir hadis’i kudside Cenab’ı Hak:

Kulum bana bir karış gelirse ben ona  bir kulaç varırım buyuruyor.

Bu hadis Cenab’ı Hakk’ın kendisinden af ve hidayet isteyen kuluna af ve  hidayeti  lütfetmekteki rahmetinin ifadesidir.

Tevbenin Kabul Olmasının Şartları

İnsan işlediği günahın zararını bilmelidir.  Günah insanı dünya ve ahiret saadetinden uzaklaştırır.

İnsan işlediği günahlardanpişmanlık duymalıdır. Bir günah işleyince hemen arkasından bir iyilik yapmalı, istiğfar etmelidir. Hakkında tecavüz ettiği kimselerle helalleşmelidir. Kalp gafil ve günah işlemeye  istekli olduğu halde sırf dil ile yapılan tevbe faydasızdır.

Nefsi Emare

İnsanda iki ruh vardır. Birine hayvani ruh denir ki, bu Cenab’ı hakk’ın celal sıfatının tecellisi ile yaratılmıştır.

Birine de sultani ruh denir. O da Cenab’ı Hakk’ın  cemal sıfatının tecellisi ile yaratılmıştır. Beden ülkesinde bu iki padişahın birer veziri ile birer şeyhülislamları vardır ki, vucutiklimini onlarla idare edeler. Hayvani ruhun veziri akl’ı  maaş ve mercil  şeytandır.  O, şeytanla istişare eder. Sultani ruhun Da veziriAkl’ı  mad ve şeyhul islam melektir. O da onlarla istişare eder. Hayvani ruhun zevki, zikir, fikir ibadet ve Allah’ın emirlerine itaat ve yasaklarından kaçınmaktır. Sultani ruh,  bunları yapmakla hayvani ruha galip gelir.

Yukarda anlatıldığı gibi bunlar vücutta hükmederler.Birinin sıfatı diğerinin sıfatına zıt olduğu için daima birbirleriyle  muharebe ve mücadele ederler. Hayvani ruhun asıl emare bi’s su’dur. Yani mübağlağa ve şiddetle kötülüğü emreticidir. Ona nefis ismi verilir. İşte bu sıfat Cenab’ı Hakk’ın celal sıfatının mahzarıdır ki, daima hakkın rızasına  muhalif şeylerden lezzet ve kuvvet alır.

Sultani ruhun asıl sıfat’ı  safiyedir. Ona sıfat’ı insan ismi verilir. Nsan bu sıfata sahip olduğu zaman kamil insan olur. Bu sıfat Cenab’ı Hakk’ın cemal sıfatının mahzarıdır ki, daima Cenab’ı Hakk’ın rızasıbndadır ve ondan bir adım ayrılmak istemez. Bu sebeble bu iki sıfat birbirlerinin tamamen zıt olup vücut ülkesinden muharabe ederler.

Mesela, vücutta sultani ruha galip olmayıp, hayvani ruh kendi kendine bırakılırsa, sıfat’ı emarelikte kalır. Zamanla hayvani ruh,  sultani ruha galip olur ki, o kimse hayvan gibnidir belki daha alçak olup dünya ve ahireti hüsranda kaşlır.Sultani ruh hayvani ruhu kendi haline bırakmayıp, her an mücadele ve muharabe ederse,  o zaman hayvani ruhu ister istemez kendine bağlar. Her emrine itaat ettirerek ilahi emri yerine getirmiş olur. İşte bu kimselerin kurtuluşa ereceği umulur. Yine de düşmesinden korkulur. Nefsin hilesi çoktur.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42