Gönderen Konu: Kaza Namazı ve Nafile İbadetler  (Okunma sayısı 67 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5843
Kaza Namazı ve Nafile İbadetler
« : Ağustos 30, 2023, 01:29:11 ÖS »


Kaza Namazı ve Nafile İbadetler

Kaza namazları

Erkek ve kadın her akıllı Müslümanın baliğ olduktan – ergenlik çağına – girdikten sonra diğer dini vazifelerle beş vakit namazı hiç geçirmeden eda edmeleri farzdır. Kat’iyyen geçirmemeye gayret etmelidir. Kur’an’ı Keimde Cenabı Hak 55 yerde her Müslümana namazla emredilmektedir. Ayrıca 33 yerde, namaz zekatla beraber emrolunmaktadır

Namaz hakkında emrin bu kadar çok tekrar edilmesi, namazın fazilet ve sevabının büyüklüğünü, terk edenler için de, cezasının çok ağır olacağını gösterir.

Peygamber Efendimiz s.a.v. bir hadis’i şeriflerinde.

Kıyamet gününde kulun en evvel sorguya çekileceği şey namazdır. Buyurmuşlardır.

Bu hadis’i şerif namaz hesabını tam verenlerin diğerlerinde kolaylık göreceğini, veremeyenlerin zorda  kalacağını bildirmektedir.

Bir insan bir vakit namazı yerine milyonlarca lira sadaka verse veya birinin iki rek’at namazı yerine bir başkası 100 rek’at namaz kılsa,  namaz borcunu ödemiş olamaz.

Namaz kime farz olmuşsa onun tarafından kılınmak  suretiyle eda edilir. Bir kimse gaflet veya tembellik yüzünden vaktinde kılamadığı namazlarını hiç zaman geçirmeden kaza etmeli. Bu namazı kazaya  bıraktığı için de ayrıca tevbe ve istiğfar etmelidir.

Naamz borcu olan kimse, namaz borçlarını hesaplar. En sonundan başlayarak kaza edip bitirir. En evvelinden caiz ise de,  en kamil yaşta kazaya kalanların daha ağır olcağından dolayı önce onları affettirmek düşüncesiyle sondan başlayarak,  kaza etmek evladır. Kaza ederken farzları ve vitir kılınır. Sünnetler kaza edilmez.

Kaza namazı, kerahet vakitleri haricinde, her zaman kılınır.

Kaza borcu olan;  beş vakit namazın sünnetleri,  teheccüd, evvabin, duha,  tesbih namazlarını ve nafileleri kılabilir. Bunları kılmasında hiçbir mahsur yoktur.

Bazı Nafile Namazlar

Farz namazları kılmakla beraber, nafile olarak evvabin, teheccüd, duha ve tesbih namazlarıni da kılmaya gayret etmelidir. Çünkü bunlarda büyük sevap vardır.

Bir kudsi hadis’ide Cnabı hak;  Kulum farzlarla benim azabından kurtulur, nafilelerle de bana yaklaşır buyuruyor.

Evvabin Namazı

Evvabin namazında yüz hasane- sevab-  ilahi ihsan vardır.Cenab’ı Hak bunun yetmişbeşini ahirette,  25’ini de dünyada veriri. Evvabin namazını kılmaya devam edenler mahşer sıkıntısı çekmezler.

Evvabin namazı akşam naamzından sonra kılınan ikirek’atta bir selam ile 6 olarak kılınır.

Duha Namazı - Kuşluk  Namazı

Duha namazında da 100 sevap vardır. Cenab’ı Hak bunun 75 ini dünyada  verir. 25 ini ahirette verir. Duha namazı, güneş doğduktan 45 dakika sonra 2 rek’attta bir selamla 6 rekat kılınır.

Teheccüd Namazı – Gece Naamzı

Teheccüd namazının sevabı hudutsuzdur. Kılmaya devam edenlerin duaları kabul, dereceleri yüksek olur.

Resulullah s.a.v.  Efendimiz’in hiç terketmediği bir namazdır. Bu da iki reka’atte bir selam ile 6 rek’at olarak Teheccüd vaktinde kılınır. Teheccüd vakti,  gece yarısı yani öğlenin girdiği vaktin zıddıdır.  İmsak vaktine kadar devam eder. Gece saat 12 de teheccüd vakti giriyor   imsak vaktine kadar kılınabilir.

Tesbih Namazı

Hazret’i Resülü Ekeem s.a.v.  muhterem amcaları Hz. Abbas r.a  şöyle buyurmuşlar:

Ey amca sana on haslet haber vermekle ikram etmiş olayım ki,  onu işlediğin vakit günahının evveli ve ahiri,  yenisi eskisi,  hata ile  ve kasden bilerek yapılan, küçüğü ve büyüğü, gizlisi ve aşıkar olan  mağfiret edilmiş,  bağışlanmış olsun… Gücün yeterse bu tesbih namazını her gün kıl, her gün kılamazsan haftada  bir kere kıl. Haftada bir gün kılamazsan ayda bir kere  kıl. Onu da yapamazsan senede bir, onu da yapamazsan  ömründe bir kee kıl.

Tesbih namazı tevbenin istiğfarın en büyüğü ve  bütün vücutla yapılmalıdır.

Tesbih namazı Kılınışı

Tesbih namazı 4 rek’attir. Bu namazda 300 defa şu tesbih okunur:

Subhanallahivel’hamdü lillahi le ilehe illallahü vallahu ekber. Vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim.

Bu teşbih namaz içinde şöyle okunur:

15 Kere  subhaneke’den sonra Fatihadan önce.

10 Kere zammı süreden sonra.

10 Ker rükuda.

10 Kere rükudan kal kalkınca ayakta ( kavmede)

10 Kere birinci secdede.

10 kere iki secde arasındaki oturmada. ( celsede)

10 Kere ikinci secdede.

Birinci rek’atte okunan teşbihlerin adedi 75 tir. İkinci rek’atte aynı sıralama ile yine 75 defa okunur. İkinci rek’atten sonra oturulduğunda Ettahiyaytü’den sonra salli barik üçüncü rek’at için ayağa kalkıldığında da  Sübhaneke  okunur üçüncü ve dördüncü rek’atlerde ilk iki rekat gibi kılınır.

Tesbih namazı, kılınması teşvik edilmiştir bir namazdır. Bunu alışknlık haline getirmek müstehaptır.

Kılmasını bilmeyenlerin de istifa etmesi maksadı ile cemaatle de kılınabilir. Cemaatle kılınırsa imam olacak kimse bu namazı kılmayı evvele nezreder- söyler, tarif eder. Namazı kıldırıken teşbihleri her yerde – cehri – sesli okur. Cemaat ise dinler.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42