Gönderen Konu: Sefer Bahsi  (Okunma sayısı 75 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5843
Sefer Bahsi
« : Eylül 07, 2023, 01:55:03 ÖS »


Sefer Bahsi

Sefer, karada deve ile veya yaya yürüyüşle 18 saatlik yani 90 km’lik, denizde ise 60 millik bir mesafeye gitmektir. Bu kadar mesafeye yolculuk yapan kimse misafir olur. Hangi vasıta ile ve  ne kadar kısa zamanda giderse gitsin, niyet edip yola çıkan kimse sefer hükmüne tabidir.

Köyün veya şehrin evleri hududunu çıkınca seferidir.

Ramaan ayı içinde bulunuyorsa oruç tutmayabilir. Tutamadığı günleri sonra kaza eder. Sıhatine zarar vermeyecekse, orucu tutması daha hayırlıdır.

Misafir  4 reka’atli farzları  2 rek’at kılar. Akşam namazının farzını ve vitir naamzını kısaltmadan,  tam olarak kılar.

Yolda emniyet ve konak yerlerinde geniş vakit bulursa,  sünnetleri olduğu gibi kılar. Bir korku veya yolculuk sebebiyle darlık ve  meşaket bulunursa sünnetleri kılmaz.

Bir kimse 4 rek’atli farzları, seferi iken bilerek 4 rek’at kılarsa hata etmiş olur. Bundan dolayı tövbe istiğfar etmesi lzım gelir. Ayrıca selam tehir etmiş olduğundan dolayı sehiv secdesi icap eder. Ancak sefheri iken gittiği yerlerde, mukim imama uyarsa imamla beraber tam kılar. Şayet kendisi imam olursa iki rek’at kılar selam verir. Kendisine uyan cemaat seferi ise imamla beraber selam verir. Cemaat sefheri değilse, imam selam verdikten sonra cemaat kalkar kalkar,  kıyamda,  isterse fatiha okur, isterse okumaz. Okumadığı taktirde okuyacak kadar bekledikten sonra rukü’a gider ve namazı tamalar.

Misafir, gittiği şehir veya köyde en az 15  gün ikametle kalmaya niyet ederse Misafirlikten çıkmış olur ve namazları tam kılar.

15 gün ikamete niyetetmediği halde herhangi bir sebeble bu gün çıkarım, yarın çıkarım diyerek aylarca, hatta senelerce kalsa yinede seferi hükmüne tabidir.

Misafir kimse,  Asıl vatanına geldiğinde misafirlikten çıkmış olur. Asıl vatanında ne kadar az kalsa, yine de mukim olup tam kılar. Seferilikten çıkmış olur.

Bir kimse,  seferde kazaya kalmış olan dört rek’atlı farzları seferde veya memleketine döndüğünde iki rek’at olarak kaza eder. Mukim iken kazaya kalmış olan 4 rek’atli  namazları ise,  seferde iken de  4 rek’at olarak kaza eder.

Vatan Üç Kısımdır

1 - Vatan’ı asli.

2 – Vatan’ı ikamet.

3 – Vatan’ı sükna.

Vatan’ı asli:

İnsanın doğup yaşadığı veya evlenip yerleştiği veya orada doğmamış ve evlenmemişse de yaşamaya niyet edip,  ayrılmak isteemdiği yere de vatan’ı asli denir.

Vatan’ı asli, ancak diğer bir vatan’ı asli ile bozulur. Mesela, insanın doğup büyüdüğü yer asıl vatanı iken, başka bir şehirden evlense ve orada devamlı kalmaya niyet etse, kendi doğduğu yer asıl vatanı olmaktan çıkar. Eski asıl vatanında 15 günden daha az bir müddet için gelip kalacak olsa 4 rek’at farzları 2 rek’at kılar. Nitekim Peygamber Efendimiz s.a.v. Medine’den doğup büyüdüğü ve evlendiği Mekke şehrine geldiğinde naamzlarını kısaltarak kılmıştır.

Vatan’ı İkamet

Misafirin en az 15 gün kalmaya niyet ettiği ve asıl vatanına en az 90 km mesafede  bulunan yerdir. Urada burada namazlar kısaltılmada 4 rek’at kılınır.Vatan’ı ikamet,  diğer bir vatan’ı ikamet ile ve  vatan’ı asliye dönmekle bozulur. Vatan’ı ikamet vatan’ı  sükna ile bozulmaz.

Vatanı Sükna:

M,safirin 15 günden daha  az bir müddet için oturmaya niyet ettiği ve  asıl vatanına 90 km veya daha fazla bir mesafede bulunan yerdir. Burada 4 rek’atli farz naamzlar 2 rek’at kılınır.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42