Ders Motivasyonunu Artırmada Hipnoterapi
Değerli okuyucular, gerek danışmanlık merkezinde gerek özel eğitim merkezinde öğrenci ebeveynlerinden sıklıkla şu problemi dinliyorum; Oğlum/ kızım online derslerine katılıyor, ancak dersi istekle dinlemiyor.
Dinlese bile fazladan ders çalışmıyor, tekrar yapmıyor, kitap okumuyor. Bütün gün eline tablet telefon versem hayır demez. Gerçekten de pandemi sürecinden en çok etkilenenler öğrenciler oldu.
Çalıştığım danışmanlık merkezine annesiyle gelen Emre de böyle sorunlara sahip bir danışanımdı. Emre bu sene LGS sınavına girecek ve bir erkek kardeşi var. Emre’nin ders başarısı orta seviyede ve annesi gün içinde onun hiç ders çalışmadığını, test çözmediğini söylüyor. Emre, önceki okul yıllarında da hep derslere karşı ilgisiz bir çocukmuş.
Emre’nin zihinsel kapasitesini ölçmek için kendisine zekâ ölçeği ve Moxo dikkat performans testi uyguladım. Emre de dikkat eksikliği veya zihinsel bir gerilik yoktu. Ailesinde onu üzen tek şey anne babasının çok sık kavgalarına şahit oluşuydu. Anne iki oğlunun, tüm okul hayatıyla kendi ilgileniyordu, eşinden bu konularda destek alamıyordu. Ancak eşi çocuklarına destek olmak bir yana, eşinin kurmaya çalıştığı ders disiplinine de karşı çıkıyordu. Emre seansta babasının kendisiyle pek ilgilenmediğini, çok az konuştuğunu, her şeyini annesiyle çözmeye çalıştığını anlattı.
Emre ile görüşmelerimizin üçüncü seansında ona eğitsel hipnozdan bahsettim. Ders motivasyonunu sağlamada hipnoterapinin kendisine çok yararlı olacağını söyledim. Emre hipnozla bu sorununu çalışmayı kabul etti. Emre’ye o seansta hipnoz altında, derslere karşı daha ilgili olmasını, dikkatini daha çok vererek ders çalışmasını sağlayıcı, yeni şeyler öğrenmekten keyif alacağıyla ilgili pozitif telkinler verdim. Emre’ye ders çalışacağı zaman isteksizlik olduğunda ne yaparsa kendini motive edebileceği ile ilgili çapa öğrettim. Danışanım bu hipnoterapiyi evinde kendi kendine nasıl uygulayacağını öğrendi. Bu çalışmayı 21 gün yapması gerektiğini aktardım.
Emre bir sonraki seansa geldiğinde günde bir saat ders çalışabildiğini, öğrenmekten az da olsa keyif almaya başladığını, çalışmaktan daha az sıkıldığını belirtti. O seansta çalışma süresini 2 saate çıkartması ile ilgili bir hipnoz uygulaması daha yaptık. Öğrencinin babasını görüşmeler çağırdım, ancak baba gelmedi. Anneye oğlundan sürekli ders çalışmasını beklemek yerine kendisini geliştirmek için kitap okumaya başlamasını bunu yaparken “oğlum beni görerek ders çalışsın “diye değil, kendisi için yapması gerektiğini anlattım. Annede olan bu davranış değişikliği evde olumlu pozitif bir hava oluşturdu.
Hipnoz, bilinçaltına ulaşmanın en etkili yollarından biridir. Bilinçaltı hayal ile gerçeği ayırt edemez. Hipnoz sırasında verilen telkinleri bilinçaltı kabul eder. Hipnoz sırasında verilen telkinler ile öğrenci de dikkatini çalışacağı konuya daha uzun süre verebilmesi, dersi daha ilgi çekici bulması yeni bilgiler öğrenmekten keyif alması, çalışırken öğrendiklerinin aklında daha çok kalması, gerektiğinde uzun süreli hafızadan daha kolay geri çağırabilmesi sağlanır.
Hipnoterapi, öğrencinin ders başarısını arttırmada kullanılan en etkili ve uygulanması kolay yöntemlerden biridir. Öğrenmeyi olumsuz yönde etkileyen alanlardan biri geçmişe dönük başarısızlık durumlarıdır. Geçmişte olan başarısızlık deneyimleri, kişide gene başarısız olacağı düşüncesini doğurur. Rüya gördürme tekniği ile başarı ve başarısızlığın sonuçları görsel olarak yaşatılır.
Kişinin hipnoz altında başarılı olduğunu hayal etmesi, özgüveni ve motivasyonu artırır.
Ramazan ayınızın sağlıklı, tefekkürlü, huzurlu geçmesi duasıyla…
KIVANÇ TIĞLI BULUT PSİKOTERAPİST DANIŞMAN.