Gönderen Konu: Bir Yol Gösterici Siyer  (Okunma sayısı 62 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5794
Bir Yol Gösterici Siyer
« : Aralık 05, 2023, 07:41:03 ÖÖ »


Bir Yol Gösterici Siyer

Sözlükte idare, yol, hareket anlamlarına gelen “sîret” kelimesinin çoğulu olan “siyer,” sevgili Peygamberimizin hayatını anlatan kitaplara verilen isimdir. İnsanın maddi ve manevi yönlerinin tamamını "fıtrat" kelimesi altında toplayabiliriz. İnsan fıtratı birtakım ihtiyaçlara gebedir. İnsanın ihtiyaçlarını ve eksikliklerini doğru bir şekilde belirleyebilmemiz için doğru bir örneğe ihtiyacımız vardır. Bu doğru örnek de şüphesiz ki Sevgili Peygamberimizdir.

İslam tarihinin bir kolu sayılabilecek olan siyer, Kur’ân-ı kerimin indirildiği Arap Yarımadası’nın ticari, toplumsal ve hukuksal normlarına hâkim olmamızı sağlayacak bilgileri bizlere sunmakla birlikte bize yol gösteren bir rehber niteliğindedir. Mümin olarak temel itikat bilgilerini Ehl-i sünnet âlimlerinin eserlerinden öğrendikten sonra okuduğumuz Siyer sayesinde Sevgili Peygamberimizin hayatını öğrenip onun ahlakı ile ahlaklanarak hem onu hakkı ile sevebilmek hem de onun hayatını takip edebilmek hedefinde ilerleyebiliriz.

Siyerde bir şey daha öğreniriz ki Hazreti Muhammed’in “sallallahü aleyhi ve sellem” hayatı bireysel ve toplumsal boyutuyla geçmişten günümüze bıraktığı normlar evrenseldir. İslamiyet’in gelecek nesillere doğru, sade, çok yönlü, halk ve Hak ile olan sahih bağlantısını ifade ederek bununla birlikte yaşayıp siyer ve sîreti ile korunarak aktarılmasında vazife biz Müslümanlara düşmektedir. Efendimizin hayatı bizlere misyon kazandırır. Bizlere ideal bir insan olmanın ve ideal bir mümin olmanın esaslarını belirlememizde yardımcı olur.

İyiliklerin artması ile ilgili, kötülüğün azalmasını sağlamakla ilgili, dünyadaki olumsuzluklar karşısında alınması gereken tavırla ilgili çözüm yolları ve umut ışığı siyerde vardır. İçinde bulunduğumuz ortamı, şehri, ülkeyi hatta dünyayı güzelleştirmek bizim elimizde. İslamiyet’e göre hayatın temelleri Sevgili Peygamberimiz döneminde atıldı. Peki niye devam ettirilmedi?

Bir mümin temel itikat bilgilerini Ehl-i sünnet âlimlerinin eserlerinden öğrendikten sonra Sevgili Peygamberimizin ahlakı ile ahlaklanmak için siyer kitapları okuyabilir demiştik. Çünkü bize, yaşanabilir bir toplumun nasıl oluşabileceği hakkında bilgi sunmaktadır. Biz onu görmeden sevmiştik peki o hayatımızın neresindeydi? Bu soruyu iyi anlayabilmek için siyer okumak lazım...

Siyeri okuduğumuzda Sevgili Peygamberimizin olaylar karşısındaki tutum ve davranışlarını, ölçülü ve adaletli oluşunu; yumuşak huylu ve merhamet sahibi bir insanla muhabbet hâlinde olduğumuzu öğreniyoruz. Cenab-ı Allah Tevbe Suresi’nin 128. âyeti kerimesinde “Ant olsun size kendinizden öyle bir Peygamber gelmiştir ki sizin sıkıntıya uğramanız ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün müminlere karşı çok şefkatlidir, merhametlidir” buyurulmuştur.

Bu âyette Sevgili Peygamberimizin bize ne kadar düşkün olduğunu fark ederek onun ümmeti olarak onun gibi düşünmeli, onun gibi davranmalı, onun insanlar ile olan ilişkisini, ahlakını ve hayat tarzını örnek almalıyız. Ayrıca hiçbir durum karşısında dünyanın sonuymuş gibi davranmamalıyız. Siyer bilgisi zayıf olan bir Müslüman, Şarkiyatçıların birtakım düşüncelerine ya da İsrailiyyattan gelen bilgilere kolayca kanabilir Ehl-i sünnet yolundan uzaklaşabilir. Sevgili Peygamberimiz ve müminlerimiz hakkında söylenen asılsız sözlere inanabilir. Biz Müslümanlar, İslam düşmanlarına inat her gün yeniden imanımızı tazelemekle her an Sevgili Peygamberimizi düşünmekle ve onun rehberliğinde kendimize doğru bir yol çizmekle mükellefiz. Bu konuda rasih İslam âlimlerinin örnek hayatları ve tavsiyeleri de bize yol göstermektedir. Siyer kitapları da bu konuda mutlaka okumamız gereken eserlerdir. Hayatımızın her noktasında Sevgili Peygamberimizi kendimize örnek almak siyeri kalp atışımız hâline getirmeyi gerçekleştirmemiz dileğiyle...

Müge Durmazer.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41