Gönderen Konu: Çocuk ve televizyon  (Okunma sayısı 101 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5928
Çocuk ve televizyon
« : Eylül 01, 2023, 08:44:02 ÖÖ »


Çocuk ve televizyon

Ailelerin, televizyonun olumsuz etkilerinden çocuklarını koruyabilmeleri için çocuklarının hangi programları, ne kadar süreyle izleyeceklerine birlikte karar vermeleri gerekmektedir. Aile kendi tutumları ile çocuğa da örnek olmalıdır.

Televizyonda kavga ve şiddet içeren ögeler, çizgi filmlerde bile bulunmaktadır. Bu nedenle çocukların istenmeyen, şiddet içeren mesajları almalarını engellemek için büyüklerin rehberliğine ihtiyaçları vardır. Çocuğunuzun dengeli bir televizyon izleyicisi olmasına yardımcı olmak için bazı öneriler aşağıda sıralanmıştır:

1.Çocuğunuzun televizyon izleme zamanına sınırlama getirin. Bu konuda kararlı olun. Günlük olarak çocukların televizyon izleme limiti bir veya iki saati geçmemelidir. Çocuklar televizyon izlemeden önce ev ödevlerini ve sorumlu oldukları ev işlerini yapmalıdır.

Televizyon ödül olarak sunulmamalıdır. Televizyon izlemek yerine mümkünse spor dalları, hobiler ve aile aktiviteleri düzenlenmelidir. Çocuklar, televizyon tarafından bütün dikkatleri ve zamanları alınmadığında daha üretici olurlar.

2.Televizyon izleme planı yapmada, çocuğunuza yardım edin. Her haftanın başında televizyon programları listesinden programları seçin. Herkesin görebileceği şekilde hatırlatma amaçlı aile izleme panosu oluşturun. Bir kopyasını tüm aile bireylerinin görebileceği bir yere asın.

3.Çocuğunuzun televizyonda ne seyrettiğini bilin.

Programı mümkünse çocuğunuzla birlikte izleyin.

Programda olumsuz ögeler (şiddet, argo vb.) gösterildiğinde, ne gördüğü ile ilgili olarak konuşun.

Seyrettiği şeyin ne olduğunu anlaması için çocuğunuza yardımcı olun. Bu kendi aile değerlerinizi güçlendirmek için iyi bir fırsat olabilir.

4.Akşam yemeği sırasında televizyon seyretmelerine izin vermeyin. Akşam yemeği, sıklıkla gün boyunca ailelerin birlikte olabileceği tek zamandır. Yemek saatinde televizyon açıksa bu durum, birbirinizle olumlu iletişim kurmanıza engel olacaktır.

Ailelerin, televizyonun olumsuz etkilerinden çocuklarını koruyabilmeleri için birkaç öneri daha:
 
5.Çocuğunuzun yatak odasında televizyon bulundurmayın. Bu, daha çok televizyon seyretmeye eğilimli olmasına sebep olur.
 
Aile üyelerinden ayrı, kendi odasında oturma ihtiumalini de gündeme getirir. Bu durum, ailelerin ayrışmasına, yalnızlaşmasına ve başka olumsuz gelişmelere sebep olur. Çocuk daha az uyuduğu için bir sonraki gün performansını da düşürecektir.
 
6.Televizyon odasında kitaplar, dergiler ve oyunlar da bulundurun. Çocuğunuzla birlikte mümkün olduğunca kütüphaneye gidin. Her zaman televizyon seyretme yerine, bir kitap seçip okumaları için yardımcı olun.
 
7.Yavaş yavaş öğretmek istediğiniz davranış örneklerini önce siz gösterin. Eğer çocuğunuzun daha çok okumasını istiyorsanız, kitap okuyarak model olun.

Fiziksel aktiviteler için dışarı gitmelerini istiyorsanız bunu eğlenceli aile faaliyet programının bir parçası hâline getirin.
 
8.Yerel televizyon kanallarından çocuklar için eğitsel programlar yapmalarını isteyin. Kanal görevlilerine sadece ne istemediğinizi değil nelerden hoşlandığınızı da söyleyin. İyi programlar yapılmasına vesile olursunuz.

Televizyon, ideal süresinden daha fazla izlendiğinde; uyku, yemek yeme, saldırganlık, reklamlarda gördüğü her ürünü isteme vb. olumsuz etkileri görülür.
 
Sonuç olarak, çocuklar televizyonu kontrollü şekilde izlediği takdirde, olumsuz etkilenmeleri daha az olacaktır.
 
Bu nedenle, öncelikle ailelerin televizyonu, vakit geçirten bir araç olarak değil, çocukların yeni bir şeyler öğrenecekleri öğrenme aracı olarak görmeleri ve bu doğrultuda hareket etmeleri gerekir. Bu yazıyı okuyan ana babaların kendi yaşadıkları hayat standardı ile bu ideal yaklaşımı değerlendirdiklerinde “bunların hangi birini yapalım, bu mümkün mü?” gibi bir değerlendirmede bulunabileceklerini de düşünüyoruz.

Ancak burada olabilmesi mümkün olan en ideal olanları sıralamakta da fayda vardır. Kim ne kadar yaklaşabilirse, kim ne kadarını yürütebilirse kim ne kadarını hayatına uygulayabilirse o kadar kârdır diye düşünüyoruz. Sevgiyle kalın...

Seyfettin Karamızrak.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42