Gönderen Konu: Sürüden Ayrılanı Kurt Kapar  (Okunma sayısı 179 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5938
Sürüden Ayrılanı Kurt Kapar
« : Ekim 05, 2023, 08:14:06 ÖÖ »
Sürüden Ayrılanı Kurt Kapar

Önce bu atasözünü anlamaya çalışalım. Koyunların bir arada otladığı topluluğa “sürü” diyorlar... Koyunların en tehlikeli düşmanı ise yaylada kurtlardır. Özellikle de aç kaldıklarında kurtlar koyunlara saldırmak için fırsat bekler. Zaten çobanlar kurtların bu saldırma riskine karşı köpek besler. Koyunlar kurtlara karşı köpeklerle korumaya alınır. Köpek olmasa bir an gafil olunsa kurdun saldırısına hiçbir koyun karşılık veremez.

Kurt anında parçalar. Öyle olunca da kurdun saldırısına karşı koyunların bir arada bulunması ve korunanlar arasında olması gerekir.

Eğer sürüdeki bir koyun, bir şekilde ot görüp ya da yönünü kaybedip sürüden ayrılırsa o koyunu kurt yakalar ve parçalar. Kurt kapması bu anlamdadır. Koyun bulunduğu yerde de tek başına olduğu için savunmasızdır. Savunmasız olduğu için de kurt tarafından parçalanır.

Çobanlar bu sebeple koyunları sürü hâlinde güderler. Hiçbir koyunun sürüden ayrılmasını istemezler. Bu başarıyı gösterenlere de tecrübeli çoban denir.

Bu açıklamadan sonra bu atasözünün hayatımıza nasıl yön vermesi gerektiğine bakalım.

Atasözündeki “sürü” kelimesi neyi anlatmaktadır. “Sürüden ayrılan” kelimesi kimi anlatmaktadır. “Kurt” kelimesi kimi anlatmaktadır?

Yine bir atasözümüz vardır. Teşbihte hata olmaz derler. Yani benzetme yaparken hata olmaz anlamındadır.

Burada süre kelimesi çoğunluğun önemini dile getirmek için kullanılır. İnsanları koyun yerine koymak için koyun saymak için kullanılmaz. Böyle söyleyenler kötü niyetli kimselerdir. Mecazdan anlamayan kimselerdir. Mecazı anlasa da içindeki kötü niyeti öne çıkaran kimselerdir. Onlar koyun kelimesi ile halkı düşüncesiz aptal olarak nitelendirenlerdir. Kandırılmaya müsait kimseler olarak tanımlayanlardır. Bu aykırı kimseler böyle söylerken aslında tam da bu atasözünün tarif ettiği duruma kendileri düşenlerdir. Sürüden ayrılıp, onun bunun karanlık fikirlerine kapılanlardır. Bu fikirlerle zehirlenerek kendi toplumuna yabancı kalanlardır.

Güzel dinimizin en önemli dört kaynağından biri olan hadîs-i şerifte: “Toplulukta rahmet, ayrılıkta azap vardır” buyurulmuştur.

Atasözlerinin birçoğu da aslında hadisi şeriflerden yola çıkılarak söylenmiş sözlerdir. Halkın anlayacağı derecede kolaylaştırılarak söylenmiştir.

Bu anlamda sürüden ayrılanı kurt kapar sözü toplulukta rahmet vardır anlamında kullanılmıştır. Bunun aksi ise ayrılıkta azap vardır sözüdür...

Bu konu geleneksel olarak bizim milletimizin de kültüründe vardır. Nitekim Göktürk kitabelerinden de bu konuda Bilge Kağan’ın toplumuna nasihati şöyle bir öğüdü vardır:

“Türk milleti, tokluğun kıymetini bilmezsin. Açlık, tokluk düşünmezsin. Bir doysan açlığı düşünmezsin. Öyle olduğun için, beslemiş olan kağanının sözünü almadan her yere gittin. Hep orda mahvoldun, yok edildin. Orda, geri kalanınla her yere hep zayıflayarak, ölerek yürüyordun...

Kağan oturup aç, fakir milleti hep toplattım. Fakir milleti zengin kıldım. Az milleti çok kıldım. Yoksa, bu sözümde yalan var mı?”

Ortak değerlerimizden olan bu söz daha o zamandan beri aykırı seslere rağmen Müslüman Türk milletinin birlik ve beraberlik duygusunu besleyen bir kaynaktır. Bu sözde yalan yoktur. Bu söz o zamandan bu zamana böyle güzel anlamlar kazanarak gelmiştir. Bize yakışan bir olmaktır, beraber olmaktır. Topluluk içinde kalmaya, toplumun genel ahlak kurallarına uygun hareket etmeye çalışmaktır.

Muhsin Taha Uğur.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42