Gönderen Konu: Ver Elini Huzurevi 1 - 2  (Okunma sayısı 435 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5794
Ver Elini Huzurevi 1 - 2
« : Kasım 14, 2023, 07:14:47 ÖÖ »


Ver Elini Huzurevi  1 - 2

Hayat bu, doğmamız elimizde olmadığı gibi ölmemiz de elimizde değil. Onu ancak Allah bilir. Kula düşen kendine emanet edilen bu bedeni sağlık sıhhat ve afiyet üzere yaşatabilmek için gayret etmektir. Her yaşın kendine göre bir güzelliği vardır. Yeter ki hayata güzel yanlarından bakalım ve hangi yaşta olursak olalım hayatımızın yaşanmaya değer olduğu gerçeğini aklımızdan çıkarmayalım.

Bazı yaşlılar bilhassa emekli olduktan sonra kabuğuna çekilip toplum tarafından işe yaramaz iş göremez duygusuna kapılarak toplum dışına itildikleri psikozuna girilebilir.

Günümüzde şehirleşme artmıştır. Bu da kişiler arası münasebeti gevşetir. Aile içinde ve evde kişiler arası iletişim azalır bağlar iyice zayıflar. Bütün bunlara şimdi de bilgisayar ve hele hele internet ve dokunmatik telefonlar eklenince evlerde saatlerce kimse kimseyle iki kelime etmez ve bundan da en büyük zararı ne yazık ki yaşlılar görmektedir.

Yaşlılar şehirleşmede unutulmuş veya şehirleşme planlanırken hesap edilememiş bir sosyal hayal kırıklığıdır. Çünkü yaşlı insanlar gerek aile fertleri gerekse toplum içinde hayatın ritmine ayak uyduramaz konumda kalmıştır. Bu acımasız ritimde hayatta kalabilmek için gençler gibi dinamik hızlı ve aktif yaşamaya mecbur kalmışlardır. Bu medeniyet bu tüketim çağı, yaşlı insanlara yaşına göre, onlara yaşlı olarak aheste ve dingin bir hayat yaşayacak yer ve imkân bırakmadığı gibi gençlere de yaşlıyla ilgilenme şansı ve düşüncesi bırakmamıştır.

Herkesin nereye gittiğini, nasıl gittiğini niçin gittiğini bilmediği bir maraton hâline gelmiştir

Yaşlılar ister istemez bu duygusuz, bu insafsız veya tek kelimeyle merhametsiz medeniyette hayatını kimseye muhtaç olmadan sürdürebilmek için bir “yuva” aramaya başlamışlardır.

Çünkü eskiden olduğu gibi değildir hayat, her evlenen çocuk ayrı bir yuva kurup ayrı bir dünya olmaktadır. Yeni şartlar eskisi gibi yaşamaya elverişli değildir.

Ver Elini Huzurevi  2

Bunun için de huzurevleri açılmakta yaşlılara maaş bağlanmakta, yapabilecekleri bir meşgale bulmaları vb. için türlü çeşit çalışmalar yapılmaktadır. Günümüzde artık büyük ailelerin yerini küçük aileler almaya ve aile parçalanmaya başlamıştır. Köyünü ve toprağını terk eden genç nesil, kırsalda yaşayan yaşlı nine ve dedesini terk etmiş, yıllarca onları ziyaret etmeyip bir telefonla onları arayıp gönüllerini yapmış olmakla görevlerini geçiştirmeye çalışmaktadır...

İslamiyet’le başlayıp, Osmanlıyla devam eden en büyük teminatımız ve aile yapımız bilhassa bir asırdan beri Avrupalı olma ve modernleşme uğruna çok zayıflamış, günümüzde artık nine dededen öte anne baba bile terk edilip bağımsız bir aile adı altında sevgiden, saygıdan yoksun aile yapıları kurulmaya başlanmıştır. Aile içinde sevgi bağları azaldı, insanların artık değil nine dedeye anne babaya bile tahammülü kalmadı. Oysa nine dede anne baba içerisinde yetişen eski nesil insanlar hayatı daha iyi anlamakta, daha sağlam karakterli fertler olmaktalar.

İşe giden anne babanın yerini günümüzde bakıcılar veya çocuk yuvaları almıştır. Oysaki onların yerine çocuklara bakan yaşlı nine dede onları daha sağlam daha iyi ve ileride topluma daha faydalı fertler olarak kazandırılmasında büyük rol oynar hem de yavrusunun yavrusu olduğu için ona bir zarar verir mi bir sıkıntı olur mu diye eve kamera koymaya gerek kalmaz. Çünkü onlar torunları için torunlar onlar için bir candır...

Bizim köyde ailemiz kalabalıktı. Annem babam işe gidince uzun yıllar yatalak dedem beni dizinin dibine oturtur, yaşadıklarını ve tecrübe ve bilgilerini aktarırdı.

Ufkumun gelişmesine katkısı olmuştur. Yine ninem beni çok sever, nereye giderse yanında götürür yanından hiç ayırmazdı. Benim yetişmemde annem babam kadar onların katkıları da çok büyük olmuştur.

Aslan Torun.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41